Dodaj do ulubionych

Leniwe gołąbki,niby gołabki.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:27
Chcę zrobić leniwe gołąbki,ale są rózne przepisy.Będę robić z
włoskiej kapusty i tu mam parę pytań do doswiadczonych w tym
temacie.Czy kapustę trzeba gotować?Czy ryż dać surowy czy ugotowany?
Ja znalazłam taki przepis,kapustę włoską pokroić drobno,1/2kg miesa
mielonego,1/3 szkl ryżu surowego,1/3szkl kaszy
mannej,2jajka,cebula,przyprawy.Uformować kotlety,obsmażyć na
patelni.Czy wiecie ile tej kapusty miałoby być?Czy robiliście i czy
się udało?Będę wdzięczna za pomoc,pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Emi Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.streamnet.pl 10.08.07, 21:43
      Robiłam tekie leniwe gołąbki z podobnego przepisu, tylko bez ryżu,
      sama kasza manna. Kapusty dałam tak około 1/4 małej główki.
      Z dobrym sosem są niezłe.
      Kapusty się nie gotuje, dodaje się surową, poszatkową do mięsa i
      dokładnie wyrabia. Początkowo wydaje się, że jest jej za dużo, ale
      ona potem znika.
      Aha, posmażone kotleciki jeszcze podlałam wodą i dusiłam.
      • Gość: Tomek Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.kalisz.mm.pl 21.08.07, 20:15
        Smaczniejsze niz tradycyjne-(okropnie smakowały jesli kapusta była zatwarda co
        sie zdazało dosc czesto a z włoska to nie ten smak).
        Tu KAPUSTKA ZAWSZE mięciutka i ten przepis w smaku i składniki odzywcze o wiele
        b. bogaty.
        GOłABKI LENIWE Z 3 KASZAMI.
        Podobne jak wyzej lecz z dodatkiem po 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej i
        gryczanej-ugotowanej sredniej kapusty poszatkowanej podgotowanej na miekko ( nie
        rozgotowanej)(niektózy niegotuja) ja wole dmuchac na zimne :).Dodaje 1/2
        szkalnki.manny i tyle samo ryżu 2 cebule podsmazone pieprz(tylko świeżo mielony
        i nie żałuję) Vegeta ,odrobine orygano i odrobine przyprawy do miesa
        mielonego-(niekoniecznie).Mięsa lubie duzo wiedz dodaje 500-700dkg 1 łyżke
        przecieru pomidorowego aromatycznego lecz nie kwasnego.
        Na koniec 1- 2 jajka w zaleznowsci od konsyntencji nie moze byc za żadka
        Fromuje średniej wielkosci Gołabko-kotlety optaczam w bułce tartej .Wczesniej
        jak masa jest zazadka dodaje b.tartą tez do środka i smażę na patelni na wolnym
        ogniu -(nie małym), podpiec z obydwu stron aby bólka była chrupiaca
        10-15min.Nagrzany do 180oC piekarnik.
        Do naczynia żarodpornego układam gołabki zalewam bulionem grzybowym.
        Pieke 50min konwekcyjnaym - 40min -(z termoobiegiem trzeba zagladac i skosztowac
        jak wszystko wydobywa inensywny aromat pieczemy jeszcze chiwle prubujemy-
        rozpyła sie u ustach-wyciagamy.Z pozostałego sosu po dodanu podsmażoznych
        .pieczarków,śmietany,ceb. itp. przyżadzamy sos grzybowy o lekkiej smietankowej
        konsystyencji - polewamynasze gołabki Podajemy jako 2 danie Ja lubie z1 łyżką
        pire Pycha.
    • Gość: :-) A może "szybkie gołąbki" Pieguski? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:43
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61574533,61574533.html

      :-)
    • anka_p24 Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. 10.08.07, 23:53
      Ja znam wersję jszcze bardziej leniwą - kapustę trzeba zetrzeć na
      dużych oczkach tarki (ja używam takiej maszynki z korbką).
      Szatkowanie jakoś mi kiepsko wychodzi - albo poszatkuję za grubo,
      albo trafiam w paluchy i krew się leje :-(
    • bagatella Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. 11.08.07, 11:18
      raz jeden jedyny sie skusilam tym pomyslem, ale to po raz pierwszy i
      ostatni.
      wszystko zalezy co kto i jak lubi, ja osobiscie nie lubie
      rozgotowanej bryji. zrobilam z kapusty wloskiej, pokkrojona byla
      nawet niezbyt drobno, tylko na tzw grubo, ryz byl podgotowany na pol
      surowo, a mimo wszystko nam nie pasowalo, jakas taka konsystencja
      nie taka, do prawdziwych golabkow to sie ma tak jak wrobel do orla;
    • Gość: anew Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki.Dziękuję za pomoc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:28
      Bardzo wszystkim dziekuję za podpowiedzi i jutro robię na obiad,Sama
      jestem ciekawa wrazeń smakowych.Pozdrawiam.
      • Gość: :-) Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki.Dziękuję za pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 09:30
        Koniecznie daj znać, jak wyszły!
        I według jakiego przepisu ostatecznie były robione :-)
        • Gość: anew Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki.Dziękuję za pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 21:16
          Witam,gołąbki wyszły smaczne i zrobiłam wg przepisu podanego przez
          Gościa,ale trochę zmodyfikowałam czyli robiłam tak,70dkg kapusty
          włoskiej drobno pokrojonej,25dkgzmielonej wołowiny,25dkg zmielonej
          wieprzowiny,2jajka,2łyzki kaszy mannej,2 łyżki mąki
          ziemniaczanej,3cebule drobno pokrojone,2/3szkl
          ryżu,przyprawy.Wymieszałam,uformowałam kotlety i smażyłam na
          patelni,przełożyłam do garnka z gotującą się wodą z
          maggi,solą,pieprzem i oliwą,przykryłam pokrywa i dusiłam na małym
          ogniu 20 minut.Na patelni poddusiłam pomidory,przetarłam przez
          sito,dodałam do garnka z gołąbkami i zagesciłam mąka.Wyszły
          pyszne,smakowały tez mojej rodzinie,będę robić cześciej.Została mi
          jeszcze kapusta więc posoliłam,dodałam
          octu,pieprzu,kminku,oliwy,cebulę,majeranek i pokrojone
          pomidory.Zjedliśmy na kolację z bagietką czosnkową.Pozdrawiam mile:)
          • Gość: :-) Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki.Dziękuję za pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:42
            Aż mi tutaj zapachniało gołąbkami w pomidorach i czosnkową bagietką :-) Super,
            że obiad i kolacja takie smaczne i udane. Pomysł na danie niewątpliwie do
            podchwycenia... Pozdrawiam także :-)
    • Gość: wer.tepy Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:42
      a ja znalazłam takie 'klopsiki gołąbkowe' wg dziuuni:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34662326,34664457.html
      może się komuś w najbliższym czasie przepis przyda?
    • Gość: Tomek Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.kalisz.mm.pl 21.08.07, 20:02
      Smaczniejsze niz tradycyjne-okropnie smakowały jesli kapusta była zatwarda co
      sie zdazało dosc czesto a z włoska to nie ten smak.
      Tu KAPUSTKA ZAWSZE mięciutka i ten przepis w smaku i składniki odzywcze o wiele
      b. bogaty.
      GOłABKI LENIWE Z 3 KASZAMI.
      Podobne jak wyzej lecz z dodatkiem po 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej i
      gryczanej-ugotowanej sredniej kapusty poszatkowanej podgotowanej na miekko ( nie
      rozgotowanej)(niektózy niegotuja) ja wole dmuchac na zimne :).Dodaje 1/2
      szkalnki.manny i tyle samo ryzu 2 cebule podsmazone pieprz(tylko świeżo mielony
      i nie żałuję ) Vegeta ,odrobine orygano i odrobine przyprawy do miesa mielonego
      (niekoniecznie).Mięsa lubie duzo wiedz dodaje 500-700dkg 1 łyżke przecieru
      pomidorowego aromatycznego lecz nie kwasnego.
      Na koniec 1- 2 jajka w zaleznowsci od konsyntencji nimoze byc za żadka Fromuje
      średniej wielkosci Gołabko-kotlety optaczam w bułce tartej .Wczesniej jak masa
      jest zazadka dodaje tarta do środka i smażę na patelni na wolnym ogniu - nie
      małym (wystarczy podpiec z obydwu stron) 10-15min.Nagrzany do 180sC piekarnik w
      naczynu zarodpornym wlewam bulion grzybowy do połowy zanurzam w nim gołabki
      pieke 50min konwekcyjnaym - 40min -(z termoobiegiem trzeba zagladac i skosztowac
      jak wszystko wydobywa inensywny aromat pieczemy jeszcze chile prubujemy rozpyła
      sie u ustach wyciagamy z pozostałego sosu po dodanu grzybów (pieczarków)
      śmietany_ przyżadzamy sos grzybowy o lekkiej konsystyencji - podajmy z sosem Ja
      lubie z łyzką pire Pycha
    • Gość: figaro Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 21:19
      Mnie z masy na leniwe gołąbki kotlety jakoś nie chciały się trzymać,
      więc władowałam wszystko do tortownicy i upiekłam w piekarniku.
      Pyszne było, podałam z sosem i od tej pory powtarzam czasami.
      Robię z kapusty białej albo włoskiej, z kaszą gryczaną i mięsem (
      najlepsze), albo zamiast kaszy z ryżem. Polecam
      • Gość: dorotka Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.08.07, 09:26
        a ile czasu sie cos takiego piecze?
        • billy.the.kid Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. 23.08.07, 21:36
          między dwie kromeczki chleba, masełko, taki gołąbeczek w srodek-
          prześwietna kanapka do pracusia.
        • Gość: figaro Re: Leniwe gołąbki,niby gołabki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:31
          Piecze się w 190-195 stopniach ok. 1 godziny, pod przykryciem, a pod
          koniec bez, ale nie za długo, bo się wysuszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka