Dodaj do ulubionych

Mam szynkę, nie mam pomysłu

13.08.07, 07:52
Ogarnęła mnie hcyba jakaś niemoc ;) i za nic nie mogę sobie
dopasować w głowie smaków.
Chciałabym wykorzystać szynkę parmeńską do jakiegoś dania na ciepło:
makaron - jaki, z czym lub risotto.
Poratujcie proszę propozycjami :)
--
Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
pieniądzach
A. Rubinstein
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:Saltimbocca 13.08.07, 09:04
      4 eskalopki cielęce, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 liście szałwii, sól,
      pieprz, 12,5 g masła dobrej jakości, 50 ml białego, wytrawnego wina, do
      dekoracji świeża szałwia.

      Eskalopki "rozklepujemy" ręką formując z nich jednakowe kształty, na kazdy
      kładziemy plaster szynki i szałwii.
      Zwijamy eskalopki i spinamy je specjalnymi igłami bądź wykałaczkami.Wykałaczka
      ma się znajdować wzdłuż brzegu rolady, któą dorawiamy solą i białym pieprzem.
      Topimy masło na patelni i smażymy "rolady" na masle aż do uzyskania ze
      wszystkich stron brązowego koloru.
      Dolewamy wino i dusimy około minuty, następnie przykrywamy patelnię i nadal
      dusimy na małym ogniu około kwadransa aż eskalopki staną sie miękkie, od czasu
      do czasu obracając je. Do masła można dodać oliwę.
      --
      Antropomorfizacja bajek? Przy tym zezwierzęceniu człowieka?
      — Stanisław Jerzy Lec
    • Gość: senin Re: Mam szynkę, nie mam pomysłu IP: *.for.connect.net.au 13.08.07, 10:23
      ja pamietam, robilam (bo przedtem jadlam i mi smakowalo) tagiatelle,
      zdaje sie z szynka parmenska marchwia i cukinia
      e ostatnie "zgolone" wdluz obierakiem do ziemniakow - wyszly
      dlugasne cienkie wstazki-przesmazylam to na wczesniej zesmazoych
      kawalkach szynki parmenskiej- na oliwie oczywiscie, sol i pieprz- i
      zdaje sie , troche bazylii

      czosnek byl ;) na poczatku

      byla to improwizacja zainspirowana daniem, ktore jadlam na proszonej
      kolacji (musialo mi bardzo smakowac, w przeciwnym razie nigdy bym
      sie tak nie wysilala ;) - kuchnia wloska jest mi znana dosc
      fragmentarycznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka