Dodaj do ulubionych

TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA

10.12.01, 18:46
1 kg piesi z kurczaka
1 mała grubo posiekana cebula
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżka soku z cyteryny
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka zmielonej cholendry
1/2 łyżeczka zmielonego kminu - nie kminku [cummin]
1 łyżeczka garam masala - patrz przepis na KURCZAKA TANDOORI
1 łyżka mielonych migdałów

Pokroić kurczaka na kawałki wielkości "na jeden ząb".
W malakserze zrobic jednorodną paste z cebuli, czosnku, imbiru oraz soku z
cytryny. Polączyć z pozostałymi skladnikami i marynowac kurczaka przez
conajmniej 2 godziny, lub przez noc, w lodowce.

Nałożyć kurczaka na bagnety do rożna i grilowac na gazowym, elektrycznym lub
węglowym grilu. Podawać z chlebem chapati lub naan.
Obserwuj wątek
    • muzaaa Re: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA 10.12.01, 19:28
      Maurycy:) dales czadu:). Powiedz, jestes kucharzem czy milosnikiem amatorem?
      Mysle ze nie tylko ja bylabym chetna do sprobowania Twoich potraw:)
      Kurczak tandorii brzmi zachecajaco, ale przeraza mnie troche zrobienie garam-
      masala. Czy myslisz ze mozna kupic gotowy w sklepie? Podobnie nie jestem pewna
      z tymi pastami jakie sa potrzebne, czosnkowa i imbirowa, a olejek musztardowy?
      Czy moge to nabyc w regularnym "groceries store"? Prawde mowiac mam przpis na
      tego kurczaka ale wyglada jakby latwiejszy w wykonaniu:), chociaz sama nie wiem.
      Dzieki tez za przepis na szaszlyki, robie sie naprawde glodna:)

      Pozdrawiam:) muzaaa
      • maurycy Re: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA 10.12.01, 20:13
        Droga Muzaa,

        Garam masala robię sam w domu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Polsce gotowe
        mieszanki są okropne i oszukiwane. Dają dużo tanich składników, a skąpią na
        droższych. W Indiach, każda pani domu ma swój własny przepis na garam masala.

        Jeżeli chodzi o pasty - jest to mieszanina danego rozdrobnionego składnika z
        olejem.

        Nie jestem kucharzem, ale kocham kuchcenie. Mieszkałem w wielu krajach i mam
        całkiem dobre pojęcie o różnych kuchniach świata. Z zawodu jestm tłumaczem.

        Kurczak tandoori to pycha. Jeżeli chcesz to ci mogę dać pare przepisów na
        hinduskie chleby.

        Jeżeli chodzi o olej musztardowy, jest to olej wyciskany z gorczycy.
        Zamiennikiem może być musztarda (np. sarepska) lub jakaś inna z małą ilością
        octu (np. proszek Collman'sa).

        Smacznego,

        Maurycy

        :-)))
        • muzaaa Re: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA 10.12.01, 20:30
          Maurycy:)
          Nie wiem dlaczego wywniskowalam ze nie mieszkasz w Polsce. Mimo wszystko bylam
          w jakis sposob blisko, sam powiedziales ze mieszkales w wielu krajach:) Ja w
          tej chwili przebywam w USA, gdzie chyba jest latwiej dostac roznego rodzaju
          egzotyczne skladniki do gotowania niz w naszym kraju.

          Wiem jak sie robi chlebki puri, chapati i parata. Naan moze jest jednym z nich
          tylko uzyles jakiejs innej nazwy?:) Napisz jak go przygotowywujesz:) Bardzo
          prosze:)

          Pozdrawienia o aromcie curry przesylam:)) muzaaa
          • maurycy Re: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA 11.12.01, 21:06
            Droga Muzaaa,

            Mieszkałem wiele lat w Anglii, trochę w Nigerii, we Francji, Szwecji, a teraz
            mieszkam na nowo w Polsce od 94 roku. W USA byłem tylko raz.

            Jeżeli chodzi o naan - sa to bułeczki drożdżowe jak nasze maślaneczki, ale
            robione na jogurcie i ghee [topione i odszlamowane masło].

            Nie mogę w tech chwili znaleźć przepisu. Poszukam go później i Ci prześlę.
          • maurycy Re: TIKKA KEBAB - NAAN 11.12.01, 21:35
            30 g prasowanych drożdży
            3/4 filizanki/szklanki ciepłej wody
            3 łyżeczki cukru
            1/2 filizanki/ szklanki jogurtu
            1 ubite jajko
            1/4 filiżanki / szklanki stopionego ghee
            2 łyżeczki soli
            3 1/2 filiżanki mąki [plain] Wrocławska/ Poznańska
            2 łyżki maku lub czarnego kminu

            w miseczce + 1/4 filizanki/szklanki ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj jedną
            łyżeczke cukru i odstaw w ciepłym miejscu na 10 minut, aż się zacznie pienić.

            W oddzielnej misce wymieszaj dobrze 1/4 filiżankę jogurtu z pozostałym cukrem i
            pozostałością ciepłej wody, jajkami i stopionym ghee oraz solą Doadaj drożdże.
            Weż do miseczki po drożdżach dodaj dwie filiżanki/szklanki mąki i drewnianą
            łyżką mieszaj dodając zawartość z drugiej miseczki, aż ciasto będzie
            jednorodne. Wyrób ciasto ręcznie, uformuj kulke i włoż do podgrzanej,
            natłuszczonej miseczki. Przekręć kulke na drugą stronę, aby cala pokryła się
            tłuszczem. Przykryj ściereczką i postaw w ciepłum miejscu aż podwoi swoje
            rozmiary. Spłaszcz ciasto pięścią i podziel je na 8 kulek, pozostaw na 10 minut.

            Podgrzej piekarnik do 230 stopni C (450F) wstaw dwie suche blaszki aby się też
            podgrzały. Uformuj ciasto w grube placki, tak aby środek był cieńszy niż bregi.
            Pociągnij jeden brzeg tak, aby były w kształvie łzy. Powinny byc długości dłoni
            i co najmniej połowę tej szerokości w najszerszym miejscu.. Pomaluj pozostałym
            jogurtem i posyp makiem lub kminem.

            Ułuż po dwie, trzy bułeczki na każdej blaszce i piecz przez 10 minut.

            Smacznego,

            Maurycy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka