Gość: Kaja IP: *.tvgawex.pl 30.06.03, 20:49 Czy ktoś wie? Jadłam. Bardzo mi smakował i nie wiem, jak to sie robi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa z kurek (mrożonych, bo innych wiosną nie miałam) 30.06.03, 21:10 zeszklić drobiutko pokrojoną (dużą) cebulę wrzucić kurki mieszając podduścić kilka minut dodać 1/4 l bulionu grzybowego (1 kostka na szklankę wody) znowu kilka minut dodać gęstęj śmietany zamieszać i (wg mnie) najlepsze do duszonej cielęciny lub placków ziemniaczanych (palce lizać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: z kurek (mrożonych, bo innych wiosną nie miał IP: *.tele2.pl 30.06.03, 21:12 aankaa napisała: > i (wg mnie) najlepsze do duszonej cielęciny lub placków ziemniaczanych > (palce lizać) lub polac golabki przed wlozeniem do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Jak się robi sos z borowików lub kurek?? IP: *.tele2.pl 30.06.03, 21:11 udisic grzyby i dodac smietane........(sol, pieprz, troche cukru i natka) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Jak się robi sos z borowików lub kurek?? 30.06.03, 21:26 Borowiki i kurki trzeba porządnie oczyścić, skroić uszkodzone części i pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli kurki są młodziutkie i małe, to oczywiście nie). Stopić masło, podsmażyć na nim poszatkowaną cebulkę i wrzucić grzyby. Smażyć mieszając około 15 minut. Zalać wodą (nie za dużo np. na 1 kg grzybów 2/3 szklanki) i dusić pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszać i sprawdzać, czy nie trzeba dodać wody. Dosmaczyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalać śmietaną. Mieszać do zagotowania. Do borowików można jeszcze dodać trochę rozmarynu. Taki borowikowo-rozmarynowy sos jest wspaniały do wieprzowiny. Sos z kurek - do cielęciny duszonej w białym winie (albo po prostu pieczeni cielęcej), albo do piersi z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś