Dodaj do ulubionych

Jak się robi sos z borowików lub kurek??

IP: *.tvgawex.pl 30.06.03, 20:49
Czy ktoś wie? Jadłam. Bardzo mi smakował i nie wiem, jak to sie robi.
Obserwuj wątek
    • aankaa z kurek (mrożonych, bo innych wiosną nie miałam) 30.06.03, 21:10
      zeszklić drobiutko pokrojoną (dużą) cebulę
      wrzucić kurki
      mieszając podduścić kilka minut
      dodać 1/4 l bulionu grzybowego (1 kostka na szklankę wody)
      znowu kilka minut
      dodać gęstęj śmietany
      zamieszać

      i (wg mnie) najlepsze do duszonej cielęciny lub placków ziemniaczanych
      (palce lizać)
    • hania_76 Re: Jak się robi sos z borowików lub kurek?? 30.06.03, 21:26
      Borowiki i kurki trzeba porządnie oczyścić, skroić uszkodzone części i pokroić
      na mniejsze kawałki (jeżeli kurki są młodziutkie i małe, to oczywiście nie).
      Stopić masło, podsmażyć na nim poszatkowaną cebulkę i wrzucić grzyby. Smażyć
      mieszając około 15 minut. Zalać wodą (nie za dużo np. na 1 kg grzybów 2/3
      szklanki) i dusić pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszać i
      sprawdzać, czy nie trzeba dodać wody. Dosmaczyć solą i świeżo zmielonym czarnym
      pieprzem. Zalać śmietaną. Mieszać do zagotowania. Do borowików można jeszcze
      dodać trochę rozmarynu. Taki borowikowo-rozmarynowy sos jest wspaniały do
      wieprzowiny. Sos z kurek - do cielęciny duszonej w białym winie (albo po prostu
      pieczeni cielęcej), albo do piersi z kurczaka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka