Dodaj do ulubionych

Nalewka z aronii

22.08.07, 13:14
przepisy, ktore znajdują, mówią o lisciach wiśni.
A można bez nich?
jakie przyprawy?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Nalewka z aronii 22.08.07, 13:46
      Najprościej:
      1 kg świeżych, przemrożonych owoców, 1 l spirytusu, 0,5 l wódki czystej, 1 kg cukru.
      Owoce wsypujemy do butli lub słoja i zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy
      naczynie i odstawiamy na 4-6 tygodni do zmacerowania owoców co kilka dni
      wstrząsając butlą/słojem. Zlewamy nalewkę i filtrujemy a pozostałe owoce sypiemy
      cukrem, mieszamy i powtarzamy czynność wstrząsania przez 2-3 tygodnie do
      rozpuszczenia cukru. Otrzymanym w ten sposób syropem zalewamy pierwszy nastaw i
      zostawiamy do sklarowania. Wiadomo, że im dłużej tym lepiej. Resztę syropu i
      owoce można zużyć zalewając wódką aby uzyskać gorszy gatunek nalewki lub likieru.
    • qubraq Re: Nalewka z aronii 22.08.07, 21:07
      W-k, Tobie smakuje nalewka z aronii? ... ma jakąś taka goryczkę...
      Wole zuzyc jagody aronii na syrop do herbaty; powiedz mi lepiej co
      myslisz o nalewce z czeremchy, mam multum tej jagody w ogrodzie;
      jagoda ma pesteczkę, i co z nią? - generuje, jak wiśnia, cyjanidy?
      • ba_nita Re: A. - aronia sama jest taka sobie. 23.08.07, 12:42
        Wolę z innymi owocami chociaz ja nalewki raczej smakuję "na język" dosłownie bo
        dla mnie za słodkie. O czeremsze nie mogę powiedzieć nic. Powiem więcej -
        zniknęła w głębiach pamięci i dopiero Ty ja wywołałeś. Ostatnią nalewkę jaką
        smakowałem była 5-letnia nalewka z pigwy z dodatkami, których mi nie zdradzono
        na zlocie Joe Monstera w Gdańsku.I to było tzw. "COŚ"!
    • plucha Re: Nalewka z aronii 23.08.07, 12:37
      A ja zrobiłam z mahonii i chyba spieprzyłam jednak. Jagody mahonii
      pogniotłam trochę, wymieszałam z cukrem, odstawiłam na parę dni aż
      puściły sok i cukier się rozpuścił, potem zalałam 1/2 l wódki i 0,2
      l spirytusu. Zakręciłam słój i narazie stoi i "naciąga", zobaczymy
      co się okaże po paru miesiącach, ale jakoś tak nieciekawie wygląda.
      A może powinnam odcedzić te jagody? I po jakim czasie? Stoi toto ok.
      6 tygodni.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka