Dodaj do ulubionych

co z miesa rosolowego

IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.07, 07:41
Dzisiaj zamierzam wyczarowac pomidorowa ze swierzych
pomidorow, bazylii i oliwy. Bulion juz czeka a w nim
prawie kilogram ugotowanej wolowiny. Co z nia poczac? Na
nalesniki z miesem jakos nie mam ochoty.
Obserwuj wątek
    • em_es Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 07:49
      wołowina z rosołu jest świetna na nadzienie do pierogów czy uszek, ale też do
      wszelkiej maści pasztecików, w razie lenia można się posiłkować gotowym ciastem
      francuskim, wtedy pracochłonność spada do minimum

      poza tym teraz sezon na warzywa - możesz z tego mięsa (np. z dodatkiem ryżu czy
      kuskusu i oliwek) zrobić farsz do papryki, pomidorów czy cukinii, zapiec z fetą
      czy mozzarellą i obiad gotowy
      • Gość: nienazarta Re: co z miesa rosolowego IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.07, 08:19
        A za suche na farsz to to nie jest?
        • em_es Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 08:49
          jak niezbyt drobno zmielisz (ja siekam blenderem, wolę takie niż zmielone,
          wychodzi jak drobno siekane nożem) i lekko podsmażysz ze sporą ilością cebuli,
          czosnkiem (możesz też dorzucić posiekaną łodygę selera naciowego), uważając,
          żeby za bardzo nie wysmażyć, to nie jest za suche
          • horpyna4 Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 10:54
            Nie tylko cebula i seler naciowy nadają się do tego. Różne inne
            warzywa też, mięso rosołowe jest świetne na farsz mięsno - warzywny.
            Można sobie poeksperymentować. A potem pierogi, czy krokiety. A może
            kulebiak?
            • em_es oczywiście 31.08.07, 11:05
              że inne warzywa też się nadają do takiego farszu, podałam swój ulubiony zestaw,
              co nie znaczy, że jedynie słuszny ;)
              • Gość: basia Re: oczywiście IP: *.eranet.pl 31.08.07, 11:14
                Robiąc uszka czy pierogi z takiego zmielonego mięsa dolewam do niego
                trochę rosołu, żeby właśnie nie było suche. Moja znajoma natomiast
                mieli razem z nim warzywa z rosołu. Wolę jednak sam rosół (wywar
                ściślej mówiąc), bo jest smaczniejsze,
                • em_es Re: oczywiście 31.08.07, 11:30
                  a tak, rosołu czasem też dolewam, zwłaszcza przy pierogach, natomiast warzywa z
                  rosołu bez litości wyrzucam, po wygotowaniu są bez smaku, lepiej przesmażyć
                  mięso z czymś świeżym
                  • Gość: evro44 Re: oczywiście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 11:58
                    przypomniałam sobie w związku z tematem- jak chodziłam do
                    przedszkola ze 100 lat temu to takie gotowane mięso rosołowe
                    podawali nam zmielone i polane sosem koperkowym.I wiesz, że wcale to
                    nie było złe
                    • mharrison Re: oczywiście 31.08.07, 12:47
                      Ja ostatnio zmiksowałam, połączyłam z zesmażonym podgardlem z
                      cebulą, marsalą i jałowcem i szałwią (+pieprz i sól +jajko) i
                      upiekłam "pasztet".
        • jagoda85 Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 20:13
          Robię tak ja robiła moja teściowa, czyli dodaję trochę rosołu i
          trochę gotowanej kiszonej kapusty. Doskonele nawilża i dodaje super
          smaczku. Polecam ten sposób. Takie mięso jest wyśmienite na pierogi,
          farsz do krokietów, naleśników.
    • bagatella Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 13:09
      pani serwusowa na tej samej stronie podaje fajny przepis na
      zagospodarowanie miesa mielonego ale spoko takie ugotowane mieso tez
      sie nadaje, bo wlasciwie to tak jest w orginalnym przepisie.
      nie moge zapodac niestety linka bo mi dzis cos nie wchodzi, tytul
      watku: co zrobic z pieczarkami czy cos takiego, autora teraz nie
      pamietam.
      polecam ci tam zajrzec bo pani serwusowa ogolnie podaje fajne i
      smaczne przepisy.
    • monia_77 Re: co z miesa rosolowego 31.08.07, 22:57
      Sposob mojej babci, troche przeze mnie przetworzony:

      - farsz na pierogi lub nalesniki

      Wolowina jest sucha, ale jak dodasz troche wloszczyzny z rosolu i
      zmiksujesz to bedzie bardzo fajny wilgotny farsz, ponadto kapusta
      kiszona, 1/3 kapusty kieszonej podsmazonej na patelni, zmielic razem
      z miesem i jest przepyszny farsz.

      - galaretka czyli mieso siekasz, dodajesz groszek z puszki,
      wloszczyzne z rosolu, jajka na twardo i rosol rozrabiasz z zelatyna,
      zalewasz i powstaje wersja tzw nozek pysznych z chrzanem czy
      grzybkami marynowanymi.

      - pasta do chleba, miksujesz mieso blenderem z marchewka i natką
      pietruszki, dosmaczasz chilli i buch masz paste, albo wersja z
      podsmazonymi pieczarkami z cebula rownie dobra.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka