tagliatella 10.07.03, 13:49 Bardzo mi sie podoba to warzywo, ale zupełnie nie mam pojęcia ani pomyslu co mozna z nim zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga* Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 14:56 Było dużo wątków na forum, poszukaj. Można jako musakę, jako dodatek do sosów z makaronem, ratatuille (?), albo zapiekany np. tak: bakłażana pokroić w plastry, posolić, odstwić na 30 min., osuszyć usmażyć (waga bardzo chłonie tłuszcz, więc ostrożnie z jego ilością) na oliwie. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub masłe układać pasma bakłażana, pomidorów w plastrach, mozarelli w plastrach i od nowa bakłażana itp. Delikatnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić, dodać oregano, bazylię. Wsadzić do pieca na ok. 20-30 min w temp. 180 st. C. Jak się rozpłynie mozarella i pomidory są miekie zajadać ze smakiem z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: 195.94.201.* 10.07.03, 15:25 Upiec baklazana umytego i naklutego wielokrotnie (jakies 30-45 minut w temp. 160 stopni). Ostudzic. Pozbawic skorki (latwo schodzi). Miazsz zmiksowac z kostka fety, sokiem z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, 4-5 zabkami czosnku i chlusnieciem oliwy z oliwek. Lekko schlodzic i jesc z chlebkiem (najlepsza chyba ciabatta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 16:07 ja uwielbiam salatke z baklazana, pomidorów i mozarelli w wykonaniu mojego przyjaciela. Tylko bakłażan musi być grillowany, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
jotkak Re: jak przyrządzić bakłażana? 10.07.03, 20:24 albo tak jak wyzej tylko posypac na koniec jakims serem plesniowym Pycha!! do tego koniecznie jakies swieze warzywko np pomidory z bazylia i ryz Wysmienity obiadek :))Pyszne pasty robi sie z niego w Rumunii po przypieczeniu na blasze Niestety nie znam przepisu ale bylo to wysmienite i juz nigdy wiecej nie jadlam takiej pyszotki. Moze ktos zna przepis?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasera Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 23:40 1/2 kg bakłażana 1/2 kg mielonego mięsa przesmażone z cebulą i przyprawami wg własnego smaku, 1/2 kg pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) 1/2 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1/2 szklanki tartego żółtego sera Olej do smażenia Sok z cytryny Beszamel: 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu, jeden duży jogurt, sól i pieprz Bakłażana pokroić w ok. centymetrowe plastry, posypać solą i rozłożyć na dużym sitku na około 20 minut. Po czym spłukać pod bieżącą wodą, a plastry lekko odcisnąć (w ten sposób nie będą pochłaniały dużo tłuszczu podczas smażenia). Następnie skropić je lekko sokiem z cytryny i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Odsączyć na bibułce. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić na cząstki uprzednio usuwając gniazdka.Formę do sufletów wysmarować tłuszczem i układać jeden przy drugim rządki: bakłażana, ziemniaków, pomidorów, mielonego mięsa aż do wypełnienia formy. Przygotować beszamel:zasmażyć mąkę na tłuszczu, dodać mleko i rosół i powoli mieszać aż zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu dodać jogurt i dobrze wymieszać. Beszamel musi być stosunkowo rzadki. Suflet posypać żółtym serem, polać beszamelem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś