Dodaj do ulubionych

jak przyrządzić bakłażana?

10.07.03, 13:49
Bardzo mi sie podoba to warzywo, ale zupełnie nie mam pojęcia ani pomyslu co
mozna z nim zrobić
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga* Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 14:56
      Było dużo wątków na forum, poszukaj. Można jako musakę, jako dodatek do sosów z
      makaronem, ratatuille (?), albo zapiekany np. tak: bakłażana pokroić w plastry,
      posolić, odstwić na 30 min., osuszyć usmażyć (waga bardzo chłonie tłuszcz, więc
      ostrożnie z jego ilością) na oliwie. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą
      lub masłe układać pasma bakłażana, pomidorów w plastrach, mozarelli w plastrach
      i od nowa bakłażana itp. Delikatnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić,
      dodać oregano, bazylię. Wsadzić do pieca na ok. 20-30 min w temp. 180 st. C.
      Jak się rozpłynie mozarella i pomidory są miekie zajadać ze smakiem z grzankami.
    • Gość: Zuza Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: 195.94.201.* 10.07.03, 15:25
      Upiec baklazana umytego i naklutego wielokrotnie (jakies 30-45 minut w temp.
      160 stopni).
      Ostudzic.
      Pozbawic skorki (latwo schodzi).
      Miazsz zmiksowac z kostka fety, sokiem z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, 4-5
      zabkami czosnku i chlusnieciem oliwy z oliwek.

      Lekko schlodzic i jesc z chlebkiem (najlepsza chyba ciabatta).
    • Gość: mandarynka Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 16:07
      ja uwielbiam salatke z baklazana, pomidorów i mozarelli w wykonaniu mojego
      przyjaciela. Tylko bakłażan musi być grillowany, niestety
    • jotkak Re: jak przyrządzić bakłażana? 10.07.03, 20:24
      albo tak jak wyzej tylko posypac na koniec jakims serem plesniowym Pycha!! do
      tego koniecznie jakies swieze warzywko np pomidory z bazylia i ryz Wysmienity
      obiadek :))Pyszne pasty robi sie z niego w Rumunii po przypieczeniu na blasze
      Niestety nie znam przepisu ale bylo to wysmienite i juz nigdy wiecej nie
      jadlam takiej pyszotki. Moze ktos zna przepis??
    • Gość: stasera Re: jak przyrządzić bakłażana? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 23:40
      1/2 kg bakłażana
      1/2 kg mielonego mięsa przesmażone z cebulą i przyprawami wg własnego smaku,
      1/2 kg pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki)
      1/2 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
      1/2 szklanki tartego żółtego sera
      Olej do smażenia
      Sok z cytryny
      Beszamel: 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu,
      jeden duży jogurt, sól i pieprz

      Bakłażana pokroić w ok. centymetrowe plastry, posypać solą i rozłożyć na dużym
      sitku na około 20 minut. Po czym spłukać pod bieżącą wodą, a plastry lekko
      odcisnąć (w ten sposób nie będą pochłaniały dużo tłuszczu podczas smażenia).
      Następnie skropić je lekko sokiem z cytryny i smażyć na rozgrzanym oleju aż
      się zrumienią. Odsączyć na bibułce. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w
      plastry. Pomidory pokroić na cząstki uprzednio usuwając gniazdka.Formę do
      sufletów wysmarować tłuszczem i układać jeden przy drugim rządki: bakłażana,
      ziemniaków, pomidorów, mielonego mięsa aż do wypełnienia formy.
      Przygotować beszamel:zasmażyć mąkę na tłuszczu, dodać mleko i rosół i powoli
      mieszać aż zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu dodać jogurt i dobrze
      wymieszać. Beszamel musi być stosunkowo rzadki. Suflet posypać żółtym serem,
      polać beszamelem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st.
      Smacznego!



Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka