Dodaj do ulubionych

Dynia - przepis na chutnej dyniowo-śliwkowy.

18.09.07, 10:07
2,5 kg dojrzałej dyni pozbawionej miąższu, pestek i zewnętrznej skóry
pokrojonej w drobną kostkę,0,5 kg śliwek wypestkowanych i pokrojonych w
ćwiartki, 1,5 łyżeczki soli, 25 dag cukru, 2,5 łyżki majeranku, 1 łyżeczka
kwasku cytrynowego.

Rozgrzewamy w odpowiedniej wielkości garnku niezbyt mocno olej, do którego
dodajemy dynię i śliwki.
Smażymy je mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna a kiedy trochę
zmiękną dodajemy resztę składników.
Kiedy dynia i śliwki całkowicie się rozpadną przekładamy je do czystych i
wyparzonych słoików (200 ml). Pasteryzujemy 15 min.
Zastosowanie - jako dodatek (sos) do różnego rodzaju mięs.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka