Dodaj do ulubionych

jak robicie papryke marynowaną w occie

18.09.07, 16:25
szukałam już wyszukiwarce, ale nie znalazłam dobrego przepisu na marynowaną
paprykę, tylko nie pokrojoną z czosnkiem (taką tez zamierzam zrobić), ale w
dużych kawałkach i zalewie octowej.
Robiłam taką kiedyś,ale niestety gdzieś zgubiłam przepis na zalewę.
Czy dajecie jeszcze jakieś przyprawy oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jacek1f a te? 18.09.07, 17:00
      Marynowane papryki (sprawdzone dwa przepisy z Forum Kuchnia GW)

      Gość: Bety 20.09.05, 08:58 zarchiwizowany
      Podam wam naprawdę swietny przepis na paprykę w słoikach, którym
      zaraziłam
      moją całą rodziną i znajomych, jak jest sezon paprykowy to wszyscy
      rzucamy
      się do robienia właśnie wg tego przepisu:
      UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową
      pięknie się
      prezentuje),
      1 duża główka czosnku
      8dkg soli
      1 szkl. octu 10%
      1 szkl. cukru
      3/4 szkl. oleju słonecznikowego
      -------------
      Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej
      misce to
      wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz.
      wlać do
      tego ocet, wsypać cukier wymieszać i odstawić na następne 4 godz..
      Następnie
      włożyć wszystko do słoiczków wlewając na końcu sosik który się
      wytworzył z
      tego.Pasteryzować 20 minut. Gwarantuję że jak raz zrobicie to już nie
      odpędzicie się od takiej papryki. Ten przepis znałazłam parę lat
      temu gdzieś
      w internecie i od tamtej pory robię tylko taką paprykę. POLECAM,
      piszcie jak
      wam smakuje.

      // /// / i drugi:

      Re: ładna ale przepis podaj jeszcze :))),nt
      janis4 04.09.06, 12:46 zarchiwizowany
      Przepis na marynatę: 7 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 2 płaskie
      łyżki
      soli, osiem łyżek cukru (tak jest w oryginalnym przepisie - ja daję
      mniej
      cukru, a w zamian dodaję miód). W słoiku ziele angielskie, listek
      laurowy i
      gorczyca+ w zależności od upodobań 1 papryczka chili (ja dodaję bo
      wolę trochę
      ostrzejszą paprykę). Wykonanie jak zwykle. paprykę pokrojoną
      potrzymać 5 minut
      w goracej marynacie, zalać słoiki a potem pasteryzować niezbyt
      długo, żeby nie
      była za miękka i rozlazła. Smacznego.
      • hania731 Re: a te? 18.09.07, 19:25
        te sobie wydrukowałam i będę robić w przyszłym tygodniu, a na jutro planuję taka
        "zwykłą" marynowaną paprykę, w zalewie octowej.
        • kamapka21 Re: marynowana papryka 19.09.07, 09:00
          zalewa:
          4 szklanki wody
          1 szklanka cukru
          1 szklanka octu
          kilka liści laurowych 1-2na słoik
          2-3 ziarenka na słoik ziele angielskiego

          na dno słoika trochę gorczycy "na oko"-nie za dużo i trochę
          cebuli, do słoika kłaść pokrojoną w płaty paprykę, zalać
          przygotowaną zalewą, na wierzch wlać po łyżce oleju na każdy słoik.
          gotować 15 minut zamknięte słoiki.

          Zazwyczaj przygotowuję powiększam ilość zalewy, 2-3 razy.
      • Gość: kabushka Re: a te? IP: *.proxy.aol.com 19.09.07, 09:05
        Jacku, czy dobrze rozumiem, ze w tym pierwszym przepisie nie
        gotujemy wody z octem, tylko zalewamy "na zimno", a potem
        pasteryzujemy? Wlasnie jestem w fazie robienia wszelkich przetworow
        i jesli ta papryka jest rzeczywiscie taka smaczna...
        • brynia2 Re: a te? 07.10.07, 22:44
          Kabushko, olej można dodać tuż przed pakowaniem papryki do słoiczków. Ja nie
          dodaję oleju wogóle, bo nie lubię tłustości na papryce. Robię w/g przepisu Bety
          od zeszłego roku, pomijając olej.. Papryczka znika z miski w trakcie
          leżakowania, bo jest pyszna, a jaki zapach w kuchni się unosi, hmmm.....
          Przepis kapitalny, godny polecenia bardzo :)
          • Gość: kabushka Re: a te? IP: *.proxy.aol.com 09.10.07, 16:48
            Dzieki, Bryniu! Do papryki dodalam mala cukinie, bo wydawalo mi sie,
            ze sypnelam troche za duzo soli - zostawilam to na noc, bo pozno sie
            zabralam do roboty. Niedawno dodalam ocet i cukier i czekam. A
            zapach rzeczywiscie niesamowity!!! Cos mi sie wydaje, ze to bedzie
            hit sezonu! ;-) Musze ten przepis koniecznie podrzucic Dziadkowi...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka