Dodaj do ulubionych

Cannelloti - czym wypełnić???

IP: *.introl.pl 11.07.03, 12:07
Bedąc we Włoszech kupiłam dość dużo ich pysznych makaronów. Z lasanią czy
spagetti nie mam problemów, natomiast nie bardzo wiem czym wypełnić
cannelloti, by farsz nie wypływał. Macie jakieś przepisy. Z góry dziękuję i
pozdrawiam Iza
Obserwuj wątek
      • Gość: tangerines Re: Cannelloti - czym wypełnić??? IP: 213.199.227.* 12.07.03, 16:01
        Ja kombinuję układając je w naczyniu żaroodpornym. Kupiłam naczynie prostokątne
        i układam je ściśle, w różnych kierunkach, tak aby wzajemnie blokowały
        wypływające nadzienie. Robię też coś w rodzaju koreczka z kiełbaski, sera
        camembert lub małej pieczarki. Koreczek musi być troszkę mniejszy, bo wciskany
        na siłę rozrywa cannelloni.
    • Gość: Ania Re: Cannelloti - czym wypełnić??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.07.03, 17:25
      A ja robie nadzienie z mielonego mięska, podsmażonych z cebulką pieczarek
      pokrojonych w drobną kostkę, i dodaje kawałek startego żółtego serka, no i
      jajko surowe. Nadziewam SUROWE rurki i układam w naczyniu a następnie zalewam
      okiem pomidorowym doprawionym solą, pieprzem, bazylią i oregano, tak by
      przykryć w całości rurki, nastepnie zapiekam około 50 minut do 1 godziny na
      koncu posypuje jeszcze wierzch serkiem startym i jeszcze chwilke zapiekam aż
      do rozpuszczenia sera. Nigdy nie wypłyneło mi nadzienie z rurek, tylko farsz
      musi być mniej więcej takiej konsystencji jak mięsko na kotlety mielone.
      Pozdrawiam :))))
    • Gość: kaska Re: Cannelloti - czym wypełnić??? IP: *.tele2.pl 14.07.03, 19:42
      fajny przepis ze strony, ktora lubie (www.papaja.pl)
      Składniki:
      (4 porcje)

      Makaron cannelloni - 500 g
      Jaja - 2 szt.
      Żółtko - 1 szt.
      Ser ricotta - 300 g
      Mozzarella - 300 g
      Szynka parmeńska - 70 g
      Bazylia (listki) - kilka szt.
      Pomidory pelati - 700 g
      Masło
      Sos beszamel - 2 l
      Sól, świeżo starty parmezan, gałka muszkatołowa, biały pieprz świeżo zmielony -
      do smaku


      Sposób przyrządzenia:

      Przygotowanie farszu:
      Ser ricotta wymieszać z mozarellą - pokrojoną w bardzo drobną kostkę, i drobno
      posiekaną szynką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Następnie dodać żółtko, jaja i wszystko krótko mieszać w celu otrzymania
      jednolitej masy.
      Przygotowanie sosu:
      Do rondelka z rozgrzanym masłem włożyć odcedzone pomidory pelati. Dodać
      pokrojoną bazylię. Gotować kilkanaście minut.
      Przygotowywanie dania:
      Za pomocą worka cukierniczego faszerować każdą z rurek. Układać w naczyniu
      żaroodpornym, które trzeba posmarować masłem. Na dnie równo rozprowadzić trochę
      sosu pomidorowego i skropić obficie beszamelem. Przygotowane pełne naczynie z
      cannelloni posypać parmezanem, polać sosem beszamel i skropić pomidorowym.
      Pieczenie i sposób podania:
      Bardzo ważne jest by cannelloni przed pieczeniem były dokładnie przykryte
      sosem. Na wierzchu położyć kilka małych kawałków masła. Naczynie włożyć na 20-
      30 min do pieca (temp. 180 st. C). Piec i podawać można w tych samych
      naczyniach pod warunkiem, że tuż po wyjęciu z pieca i skropieniu oliwą z oliwek
      trafią one szybko na stół. W wypadku podawania cannelloni na talerzach
      (podzielone na porcje) należy pamiętać o dodatku sosu pomidorowego, parmezanu,
      a odrobina aromatycznego beszamelu uzupełni danie.


    • Gość: Iza Re: Cannelloni - czym wypełnić??? IP: *.introl.pl 18.07.03, 15:03
      Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

      Wczoraj zrobiłam farsz z ugotowanego szpinaku (500g), zmieszanego z ugotowanym
      na twardo jajkiem (3 szt.). Jako, że niewiele farszu wyszło, ugotowałam
      torebkę ryżu, który przetarłam przez sito, całość zmieszałam, doprawiłam i ...
      do makaronu. Wyszło 6 szt. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, zalałam zrobionym
      sosem pomidorowym, na wierzch starty ser żółty. Po zapieczeniu - palce lizać.
      Pozdrawiam serdecznie. Iza
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka