Dodaj do ulubionych

poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni nt

IP: *.aster.pl 01.10.07, 14:51
Obserwuj wątek
    • turchanyi Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 01.10.07, 15:19
      Ulubiony: zeszlić na oliwie (oleju) posiekaną cebulę i czosnek,
      wrzucić duzo dyni pokrojonej w niedużą kostkę, podlać rosołkiem (np
      kurczęcym) lub wrzątkiem, lub bulionem warzywnym. Posolić,
      popieprzyć. Po kilkunastu minutach dynia jest mięciutka, miksujemy
      całość na gęstą kremową zupę, doprawiamy ostrą papryką, tabasco,
      lubczykiem. Posypujemy zieloną pietruszką.
    • ruskie-pierogi Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 01.10.07, 15:30
      Podsmazyc na oliwie cebule, pora i pokrojone w kostkę: dynię (ok. 1
      kg), ziemniaki (2-3) i jablko (1 duze). Zalać rosołem warzywnym.
      Gotować ok. 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić tymiankiem i
      estragonem (fantastycznie smakuja z dynią). Zmiksować. Na koniec
      dodać śmietanę lub jogurt. Do zupy bardzo dobre są krakersy albo
      paluszki słone.
    • Gość: gabib Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni IP: *.ib.tcz.pl 01.10.07, 21:23
      Według kuchni kociewskiej:Dynia na mleku z zacierkami
      Składniki: 1 kg dyni, 1,5 litra mleka, pół szklanki wody, szklanka mąki, jajko, sól, cukier,olejek migdałowy,masło

      Wykonanie: dynię obrać ze skóry, obrać z pestek, pokroić zalać wodą i ugotować pod przykryciem,, gdy miękka dynia przetrzeć przez sito, z mąki jajka i wody zagnieść twarde ciasto,zrobić kluseczki, i ugotować na mleku. Dodać dynię, doprawić do smaku solą cukrem,olejkiem migdałowym i masłem.
    • kinga.julia1 Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 02.10.07, 21:31
      Znalazłam ten przepis chyba na moim ukochanym forum, czyli tutaj, ale teraz
      jakoś nie mogę na niego trafić. No to przeklepuję z mojego tajnego zeszytu -
      zupa jest wstrząsająco (!) pyszna - dzieci zjadły, mąż zjadł i później ciągle
      prosili o jeszcze jedną taką zupkę (można ją zamrozić)
      1/2 kd dyni
      1/2 kg ziemniaków
      1/2 selera
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      1 łyżka utartego korzenia imbiru
      2 łyżki masła
      gałka muszkatołowa
      1/2 szkl. śmietany
      5 łyżek łuskanych pestek dyni
      Ziemniaki, dynię i seler obrać, pokroić w małą kostkę. w garnku z grubym dnem
      rozgrzać masło, wrzucić imbir i smazyć przez minutę, cały czas mieszając.
      Dorzucić warzywa, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Gotowac pod przykryciem 40
      minut. uzupełniać wygotowującą się wodę. Zmiksować na krem, dodać śmietanę (ja z
      kartonika, słodką) i jeszcze raz zagotować. Na talerzach posypać zupę uprażonymi
      pestkami dyni.
      POLECAM!
      • kocia_noga na słodko 05.10.07, 15:53
        czasem gotuję z uprzednio zawekowanej dyni zrobionej na slodko :
        gotuję mleko, na to wrzucam kostki słodkiej dyni ze słoika, do tego
        makaron lub lepiej - lane kluski.
        Przepis pochodzi z Pomorza Zachodniego.Nie Kociewie, ale też Północ.
        Pycha.Acha, zapomniałabym o rodzynkach dodanych do mleka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka