Dodaj do ulubionych

jak robicie Kopytka?

IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.07, 13:14
z maka ziemniaczana czy bez? bo slyszalam ze mozna tak:
1. po 1/3 ziemniaki maka zwykla i maka ziemniaczana
lub
2. 1.25 kg ziemniakow i 1 kg maki

+ jajka itp.

jak robicie i jak wychodzi lepiej?
Obserwuj wątek
    • Gość: kamila Re: jak robicie Kopytka? IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.07, 13:22
      a i jeszcze jedno jak zrobic ta bulke z maslem?
      • smutas13 Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 15:45
        Gość portalu: kamila napisał(a):

        > a i jeszcze jedno jak zrobic ta bulke z maslem?

        Sypiesz na suchą patelnię bułkę tartą ( ok 2 łyżki na osobę ) ,
        lekko rumienisz , cału czas mieszając , następnie dodajesz masło lub
        margarynę do roztopienia .
        • ba_nita Re:Odwrotnie smutas, odwrotnie... 13.11.07, 14:11
          To klasyczna zasmażka z bułki tartej. Roztapia się masło i doaje bułkę tartą w
          proporcjach: 1 łyżka masła/1 łyżka byłki tartej. I żadna margaryna bo zamiast
          zasmażki i kopytek w trakcie jedzenia mogą być "cofki".
          • smutas13 ba_nito - jednak pozostanę przy swoim 16.11.07, 12:54
            ba_nita napisał:

            > To klasyczna zasmażka z bułki tartej. Roztapia się masło i doaje
            bułkę tartą w
            > proporcjach: 1 łyżka masła/1 łyżka byłki tartej .

            Co do margaryny - zgadzam się . Ja też wolę masło .
            Ale sposób przyrządzania bułki na maśle , wybieram swój .
            Moje prawo , czyż nie ?
            • westina Re: ba_nito - jednak pozostanę przy swoim 16.11.07, 20:31
              Sypie sie na sucha i mocno ciepla patelnie. Maslo dopiero pozniej. :)
    • plucha Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 13:36
      Kopytka robię wtedy jak mi zostanie ziemniaków z obiadu. Gniotę
      tłuczkiem, wywalam na stolnicę, wbijam jajko i sypię mąkę - na oko,
      mniej więcej chyba 1/3 tego co ziemniaki. Mąkę pszenną,
      ziemniaczanej nie używam, więc się nie wypowiem. Sól, ew. inne
      przyprawy - jak mam fantazję na kopytka "smakowe". Szybciutko (bo
      przetrzymane kartoflane ciasto rzednieje) kulgam wałek, tnę ukośnie
      i sru na osolony wrzątek. Odławiam po 2-3 minutach od wypłynięcia.
      • plucha Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 13:37
        I nie rób bułki z masłem do okraszenia, tylko skwarki - lepsze.
        • jagoda85 Re: jak robicie Kopytka? 13.11.07, 19:02
          Ze skwarkami? W życiu czegoś takiego nie jadłam, nie wyobrażam sobie.
          • aiczka Re: jak robicie Kopytka? 14.11.07, 12:18
            He, he. Ja sobie nie wyobrazam kopytek z "bułeczką". "Bułeczka" to dla mnie do
            leniwych albo gotowanej fasoli.
            • qubraq Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 17:03
              aiczka napisała:

              > He, he. Ja sobie nie wyobrazam kopytek z "bułeczką". "Bułeczka" to
              dla mnie do
              > leniwych albo gotowanej fasoli.

              Jak sie robi "gotowaną fasole z bułaczką"?
              • aiczka Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 18:03
                Gotujesz fasolkę szparagową albo uprzednio namoczone ziarna innej fasoli (u mnie
                w domu była to taka drobna, zielona) do miękkości i omaszczasz zasmażoną w maśle
                tartą bułką.
                W dużych ilościach - obiad dla biedaka, w małych - dodatek do obiadu dla tych,
                co to muszą mieć "ciepłą i zimną jarzynkę". ^_^
            • westina Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 20:32
              do leniwych buleczka? Profanacja! Skwareczki!!
              • jagoda85 Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 21:29
                Leniwe ze skwareczkami? Kluski z serem i skwarki? Zupełnie mi to nie
                pasuje.
    • matylda1001 Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 14:07
      Kopytka to ziemniaki, mąka pszenna, jajko. Bułkę na maśle podaje się
      do leniwych (podobne ale z serem) a do kopytek pasuje kazdy sos i
      skwarki lub zrumieniona cebula. Ciasta na kopytka się nie soli bo
      sól rozrzedza. Gotuje się w posolonej wodziei to w zupełności
      wystarczy.
    • matylda1001 Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 14:10
      Bułkę na maśle robi sie w ten sposób: rozpuszcza się masło na
      patelni, na gorące wsypuje sie bułkę tartą i zrumienia ciągle
      mieszając.
      • Gość: lolka Re: jak robicie Kopytka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.07, 14:35
        Dodam, że ziemniaki muszą być całkiem zimne, najlepiej z poprzedniego dnia, bo
        inaczej ciasto popłynie.
      • westina Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 20:34
        Sprobuj raz odwrotnie. Na goraca patelnie najpierw bulka tarta a dopiero potem
        maslo. Zaoszczedzisz na czasie, energii a i buleczka chrupiaca bardziej a nie
        utopiona w masle . :)
    • nie-zalogowana Re: jak robicie Kopytka? 12.10.07, 21:29
      ugotowane, odparowane, utłuczone i wystudzone ziemniaki, mąka pszenna, jajko, sól
      wszystko

      mąkę ziemniaczaną obok ugotowanych ziemniaków to widziałam, ale w przepisach na
      kluski śląskie z dziurką :D
      • Gość: Asia Re: jak robicie Kopytka? IP: 83.18.131.* 12.10.07, 22:21
        Ziemniaki, maka pszenna i mąza ziemniaczana to krokiety takie niby. Robisz małe kuleczki z tego obtaczasz w jajku bułce i smażysz! Pycha :)
    • pampeliszka Re: jak robicie Kopytka? 13.11.07, 14:03
      A nie dodaje sie do kopytek twarogu?
      Pytam, bo mam zamiar sie za chwile za nie brac, a nie pamietam.
      • ba_nita Re:Twaróg dodaje się do klusek leniwych.nt 13.11.07, 14:13

        • pampeliszka Re:Twaróg dodaje się do klusek leniwych.nt 13.11.07, 14:20
          A reszta skladnikow zostaje jak w kopytkach? Ziemniaki, maka i jajko?
        • ba_nita Re:Twaróg dodaje się do klusek leniwych.nt 16.11.07, 13:48
          30 dkg twarogu
          2 szt jajka
          8 łyżek mąki
          sól
          stopione masło, lub śmietna, cukier
          Twaróg zmielić, dodaję pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto powinno wyjść
          dosyć gęste, aby kluski nie rozpadły się w gotowaniu. W zależności od sera dodać
          więcej mąki Na wrzącą wodę wkładać łyżką maczaną w wodzie. Gotować 5 min,
          podawać z roztopionym masłem i cukrem.
    • vandikia Re: jak robicie Kopytka? 16.11.07, 19:21
      dzwonie do mamy :))) później odbieram reklamówke kopytek i odsmażam
      je na rumiano na patelni :))
      zapytam jak robi, bo robi idealne :)
      • vandikia pycha są też kopytka z gulaszem wieprzowym :) /nt 16.11.07, 19:22

        • westina Re: pycha są też kopytka z gulaszem wieprzowym :) 16.11.07, 20:36
          ty masz dobrze! :)
          A kopytka tez dobre z kapusta kiszona. Takie bezmiesne danie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka