GoĹÄ: cynamonek IP: *.viator.gda.pl 29.10.07, 12:40 Czy trzeba go rozkruszyć czy w kawałkach wrzucić do np. przetworów itp.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: lizka Re: cynamon w laskach - do czego użyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 12:46 W kawałkach i nie dużo, żeby nie dominował. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc Re: cynamon w laskach - do czego użyć? IP: *.homenett.pl 29.10.07, 15:45 kawałek do kawy, poprawia krazenie i działa przeciw grzybicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 29.10.07, 15:55 Uważa się go za afrodyzjak. Przeważnie używa się go do potraw słodkich (u nas). Jednak spokojnie można go dodawać do mięs sosów, zup. Szczególnie dobrze się komponuje z jagnieciną i baraniną. Nie trzeba go kruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 29.10.07, 21:25 Korę cynamonowca dodaję do zalewy kompotu z gruszek. Pychotka, a jakie gruszki aromatyczne potem. Odpowiedz Link Zgłoś
amaroola do curry, razem z kardamonem i gozdzikami iinnymi 29.10.07, 21:48 przypraawami Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 29.10.07, 21:49 Do grzanego wina lub piwa - w całości. Dodać jeszcze goździki i w przypadku piwa miód - świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m najlepiej do dekoracji IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.07, 23:20 a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu, chin badz z indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon cassia" zawierajacy mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym zwiazkiem rakotworczym. w niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w przemyslowych produktach spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe. szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie przejmowala, ale raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu. jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to wszystko ok, tzw. "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci cumariny. ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania indyjskiego curry z zoltego grochu Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: najlepiej do dekoracji 30.10.07, 20:50 Gość portalu: ania_m napisała: > a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu, >chin badz z indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon >cassia" zawierajacy mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym >zwiazkiem rakotworczym. Masz rację, ja tez slyszalem od miejscowych, że w duzych ilosciach jest niezdrowa -moze i tosyczna ale o rakotworczosci nie slyszalem. Przed wieloma laty przywiozłem sobie z misji w tamtym rejonie sporo bardzo grubej kory cynamonowej z ktorej wyrzeźbiłem pachnace figurki i amulety i porozdawalem ludziom; ale ja tę gruba kore sobie ucieram po trochu pilnikiem i wsypuje do herbaty czy kawy albo nalewek razem z utartymi goździkami i esencyją waniliową.... w > niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w przemyslowych produktac > h > spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe. > szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie przejmowala, ale > raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu. > jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to wszystko ok, tzw. > "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci cumariny. > ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania indyjskiego curry z > zoltego grochu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m Re: najlepiej do dekoracji IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 21:43 wczoraj napisalam pobieznie to, co pamietalam z zeszlorocznej paniki nt cynamonu w niemieckich mediach. dzisiaj sprawdzilam rzetelniej: cumarin jest znany i stosowany w medycynie. przedawkowanie grozi nieodwracalnymi zmianami w watrobie, a laboratoryjne szczury zachorowaly po jakims czasie naduzywania preparatu na niesprecyzowane tumory i zdechly. podobno ciezko jest ustalic dawke za duza i powodujaca chorobe, bo roznie reagujemy na cumarin. niektore gatunki cynamonu zawieraja jego mnostwo, stad lepiej aby np dzieci nie zajadaly calego pudelka ciasteczek cynamonowych gwiazdek, tak popularnych w niemczech. mysle jednak, ze male dawki przyprawy dalej mozemy jesc spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: najlepiej do dekoracji 31.10.07, 00:14 Dzieki za wiadomosci; teraz sobie przypomnialem ze przeciez w świezym sianie sa zawarte wlasnie kumaryny i ze nie wolno spac na nim bo sie mozna juz nie obudzic i pamietam ze gdy spalismy z dziecmi u goralki w Łapszach w alkierzyku na pięterku a wchodzilo sie do niego przez strych z suszacymi sie ziolami to sie tak zastanawialismy...bo ten upojny zapach ziół a pewnie i kumarynów byl bardzo ale to bardzo mocny i taki odurzający...- sesja narkotyczna "za frico"! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 30.10.07, 12:10 Wrzucić razem z goździkami do gotowania wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 02.11.07, 08:47 Laseczki cynamonu świetnie nadają sie jako miszadełko do kawy. Takiej słodkiej, ze smietanką... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 02.11.07, 15:32 zrób cukier cynamonowy do słoja wsypujesz cukier [puder albo drobny kryształ], wkładasz jedną, dwie laski cynamonu [zależy czy chcesz mieć bardziej czy mniej ten cukier pachnący], odstawiasz i po tygodniu, dwóch będzie gotowy do użycia do korzennych wypieków albo nawet posłodzenia herbaty, jeśli lubisz, idealny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cynamonek Re: cynamon w laskach - do czego użyć? IP: *.viator.gda.pl 03.11.07, 13:25 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Zaraz włożę kawałek do cukiernicy.Zobaczę, czy spodoba się moim gościom taki aromatyczny cukier bo ja sama cukru do kawy i herbaty nie używam. A skąd pochodzi mój cynamon, nie mam pojęcia, nie mam już opakowania. Ale z ciekawości poczytam sobie na torebkach w sklepach, czy jest w ogóle taka informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m Re: cynamon w laskach - do czego użyć? IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.07, 16:50 cholera jasna, wlasnie wrocilam z zakupow. przez ta drake z kumaryna w cynamonie w zeszlym roku, znikly w niemczech doszczetnie swiatecznie ciasteczka-gwiazdki cynamonowe i wszystkie temu podobne, wrrrr. a akurat mnialam na nie ochote. pewnie, ze moge upiec, ale pare sztuk chcialam schrupac, a nie wieczor w kuchni spedzic :( Odpowiedz Link Zgłoś
lenamagda11 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 10.11.21, 14:19 Ja wkładam laskę do cukru i mam cukier cynamonowy Odpowiedz Link Zgłoś
sheppa Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 17.02.22, 14:38 ja wrzucam w całości do np. gotowanej gorącej czekolady albo herbaty żeby przeszła smakiem cynamonu Odpowiedz Link Zgłoś
ewaradecka7 Re: cynamon w laskach - do czego użyć? 31.12.22, 23:16 Polecam preparat Reumpapai, który oprócz kory cynamonowej zawiera inne naturalne składniki. Razem wspomagają naturalne funkcje narządów ruchu, stawów i mięśni.Jego potwierdzona skuteczność wynika z zawartości składników roślinnych o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Odpowiedz Link Zgłoś