IP: 80.51.244.* 24.07.03, 20:46
Witam. Znacie jakieś przepisy na przetwory z aronii? Najbardziej intereresuje
mnie dżem ale inne też mogą być.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: aronia IP: *.lodz.mm.pl 02.08.03, 14:04
      DŻEM Z ARONII, JABŁEK I GRUSZEK
      1 kg aronii, 0,5 kg jabłek, 0,5 kg gruszek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody.
      Owoce aronii umyć, zalać wrzącą wodą i pod przykryciem gotować około 15 minut.
      Dodać cukier, zagotować. Jabłka (najlepiej antonówki) i gruszki obrać, zetrzeć
      na tarce i dodać do aronii, zagotować. Pozostawić do następnego dnia. Gotować
      15-20 minut, często mieszając, a następnie włożyć do umytych, wyprażonych w
      piekarniku i gorących słoiczków, zakręcając szczelnie, odwrócić do góry dnem,
      przykryć kocem i pozostawić do ostygnięcia. Gruszki można zastąpić
      odpestkowanymi śliwkami.

      ARONIA DO MIĘSA
      1 kg aronii, 1 kg gruszek, 1 kg jabłek, 0,5 kg cukru, 1 szklanka wody.
      Aronię zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut. Jabłka starte na tarce z dużymi
      otworami dodać do aronii i gotować pół godziny. Dodać cukier, podzielone na
      części gruszki, zagotować i pozostawić do następnego dnia, po czym zagęścić na
      małym ogniu. Pasteryzować w słoiczkach przez 15 minut. Nie ustępuje przetworom
      z żurawiny czy brusznicy.

      MARYNATA Z ARONII
      1 kg aronii, pół szklanki octu 6 proc., 2 szklanki wody, 0,4 kg cukru, 1 dag
      soli.
      Dorodne owoce aronii dokładnie umyte włożyć do gotującej wody i trzymać w niej
      15 minut, zagotować, a następnie odcedzić. Aronię włożyć do małych słoiczków.
      Wodę odcedzoną z aronii, ocet, cukier i sól zagotować. Gorącą zalewą napełnić
      słoiczki z nałożoną aronią i zamknąć szczelnie. Tak przygotowaną marynate
      pasteryzować 15 minut. Można dodać do gotowania kawałek cynamonu lub kilka
      goździków.

      KONFITURA Z ARONII
      Owoce umyć, osączyć, zalać syropem (0,7 kg cukru i 1 szklanka wody na 1 kg
      aronii). Smażyć około 20 minut, odstawić na 83-4 godziny, dodać jeszcze 0,7 kg
      cukru i smażyc dalej przez 20 minut do uzyskania konsystencji właściwej
      konfiturom.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka