Dodaj do ulubionych

ciecierzyca...

IP: *.toya.net.pl 16.11.07, 21:21
...chodzi za mną już od jakiegoś czasu.Niestety nigdy nie miałam szczęścia
żeby mnie ktoś poczęstował daniem, w którym byłaby składnikiem. Nie mam
pojęcia co z niej zrobić, do czego dodać. Wpisuję w wyszukiwarkę ale jakoś nic
nie wyskakuje (czy to możliwe?). Natchnijcie mnie. Słyszałam tylko o humusie (?)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: ciecierzyca... 16.11.07, 22:16
      Jesli wladasz angielskim, wguglaj sobie 'chick pea'. Jesli nie -
      'ciecierzyca przepis'. A najlepiej kieruj sie swoim wyczuciem i
      pozwol twojej wyobrazni zadecydowac, co zrobic z tak wdziecznym
      tworzywem.
      • ampolion Re: ciecierzyca... 20.11.07, 02:50
        Po angielsku to "chichpeas recipes".
    • setorika Re: ciecierzyca... 16.11.07, 23:18
      Ugotowana w sałatce:
      makaron kolanka lub inny krótki, ciecierzyca, pokrojone suszone pomidory, czarne
      oliwki, prażony słonecznik, kaparki, może być feta ale koniecznie dobrej jakości
      i prawdziwa, zioła prowansalskie, vinegret i pyszna sałatka gotowa :)
      • wanda-maria Re: ciecierzyca... 16.11.07, 23:44
        Prosta salatka.

        Ciecierzyca, czerwona cebula, jajko na twardo, tunczyk w oleju,
        czarne oliwki, papryka marynowana, czarne oliwki, male pomodorki /
        lub suszone /, korniszony, sos winegret z czosnkiem, zielenina.
    • e._ Re: ciecierzyca... 16.11.07, 23:49
      Możesz też wrzucić w wyszukiwarkę "cieciorka" bo to jest to samo.
    • Gość: magda Re: ciecierzyca... IP: *.toya.net.pl 17.11.07, 09:09
      Dzieki za podpowiedzi. ...Nie wiem co z tego wyjdzie ale mam zamiar
      dodać ją do a la gulaszu z piersi kurczaka z czosnkiem i marchewką.
      Oby sie udało.
    • Gość: Calidris Re: ciecierzyca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 01:48
      Ciecierzyca jest absolutnie genialna w ratatui - dusisz kabaczek, cukinię
      (obtocz najpierw w mące i podsmaż na oliwie), czosnek, paprykę, pomidory, pod
      koniec dodajesz ciecierzycę.
    • figgin1 Re: ciecierzyca... 20.11.07, 14:11
      Usmaż cebulkę, dodaj tartą marchewkę, seler, czosnek, zioła prowansalskie,
      pomidory, cieciorę i duś wszystko razem. Podawaj z pieczonymi ziemniczkami.
    • marghe_72 Re: ciecierzyca... 20.11.07, 22:49
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64534173,64534173.html?f=777&w=64534173&a=64534173

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70699708,70699708.html?f=777&w=70699708&a=70699708

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66281777,66281777.html?f=777&w=66281777&a=66281777

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64244336,64244336.html?f=777&w=64244336&a=64244336

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64044373,64044373.html?f=777&w=64044373&a=64044373

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64043245,64043245.html?f=777&w=64043245&a=64043245

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63301403,63301403.html?f=777&w=63301403&a=63301403


      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59543220,59543220.html?f=777&w=59543220&a=59543220

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405113,59405113.html?f=777&w=59405113&a=59405113

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59040695,59040695.html?f=777&w=59040695&a=59040695

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55668607,55668607.html?f=777&w=55668607&a=55668607

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58635864,58635864.html?f=777&w=58635864&a=58635864

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53877080,53877080.html?f=777&w=53877080&a=53877080


      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35103854,35103854.html?f=777&w=35103854&a=35103854


      wystarczy? :)
      • wanda-maria Re: ciecierzyca... 20.11.07, 23:15
        Brawo marghe ! Wrzucam do moich ulubionych, uwielbiam cieciorke.
        W mojej kolekcji ksiazek kucharskich znalazlam rowniez inne
        przepisy, przewaznie z kuchni wloskiej, libanskiej, tureckiej,
        arabskiej,jak:
        zupy, purée, falafels, krokiety, ragoût z miesem, makarony, nozki
        wieprzowe z cieciorka, wszelkiego rodzaju kuskusy, placki, a nawet
        desery / ciasta /. Jest tego tyle.
        • marghe_72 Re: ciecierzyca... 21.11.07, 21:50
          wanda-maria napisała:

          > Brawo marghe ! Wrzucam do moich ulubionych, uwielbiam cieciorke.
          > W mojej kolekcji ksiazek kucharskich znalazlam rowniez inne
          > przepisy, przewaznie z kuchni wloskiej, libanskiej, tureckiej,
          > arabskiej,jak:
          > zupy, purée, falafels, krokiety, ragoût z miesem, makarony, nozki
          > wieprzowe z cieciorka, wszelkiego rodzaju kuskusy, placki, a nawet
          > desery / ciasta /. Jest tego tyle.

          to ja poproszę :)
          kocham ciecierzyce i ciągle szukam nowych przepisów :)
          • wanda-maria Re: ciecierzyca... 21.11.07, 22:44
            Chetnie, tylko napisz, na co masz ochote, niemozliwe tlumaczyc
            wszystkiego.

            Pzdr
          • marghe_72 Re: ciecierzyca... 22.11.07, 16:58
            kus kusy i makarony :) poproszę
            i ew. jakies sałatki
            • wanda-maria Re: ciecierzyca...cz. 1 22.11.07, 23:09
              Co dotyczy salatek to tyle podalas, ze chyba wystarczy. Mam jeszcze
              jedna, b. prosta z kuchni libanskiej.
              I
              A wiec:
              200 g ugotowanej cieciorki, 1 posiekana czewona cebule + 3 zabki
              czosnku, sok z 2 cytryn, swieza mieta, oliwa z oliwek, sol, pieprz.
              Wszystkie skladniki wymieszac, podawac schlodzona.

              II
              Makarony do wyboru: spaghettis, tagliatelles, penne i in.
              Ciecierzyca uprzednio ugotowana i dodana do n/p skladnikow.

              1/
              Na oliwie zeszklic plasterki czosnku / lub cebuli /, dodac
              cieciorke, razem podsmazyc, doprawic.
              Wymieszac z goracym makaronem.

              2/
              200 g cieciorki, 1 kabaczek, 2 szalotki, 2-3 zabki czosnku, garsc
              swiezej bazylii, 250 g pomidorow z pusz., 50 g tartego parmezanu, 4
              lyzki oliwy, sol, pieprz.

              Kabaczka pokroic w kostke, podsmazyc na oliwie razem z szalotkami i
              czosnkiem, dodac pomidory i polowe bazylii, doprawic i dusic
              wszystko 10 min. Dodac cieciorke i dusic pare min.
              Wymieszac z goracym makaronem, posypac serem i pozostala bazylia.

              3/
              200 g cieciorki, 1/2 podgotowanego brokula podzielonego na rozyczki,
              2 zabki czosnku, 3-4 sardele / lub tunczyka /, 3 lyzki oliwy, sol,
              pieprz, parmezan.
              Plasterki czosnku zeszklic na oliwie, dodac posiekane sardele,
              smazyc 3 min. Dodac brokuly, cieciorke, zasmazyc.
              Wymieszac z goracym makaronem, posypac parmezanem.

              4/
              200 g cieciorki, 100 g pancetty lub surowej wedzonej szynki, ew.
              boczku w cienkich plasterkach, 200 g siekanej cebuli, 2 zabki
              czosnku, garsc swiezej bazylii, sok z 1/2 cytryny + starta skorka,
              sambal oelek / lub inna ostra przyprawa /.
              Wedline pokroic w paski i podsmazyc na suchej patelni, aby byla
              chrupiaca.
              Odstawic,na tej samej patelni dodac oliwe i zeszklic cebule +
              czosnek. Dodac cieciorke, sok i skorke z cytryny, ew. troche wody,
              doprawic i gotowac kilka min.
              Wymieszac z goracym makaronem i bazylia, posypac wedlina.

              W w/w przepisach mozna tez uzyc fasoli zamiast cieciorki.

              To tyle na dzisiaj.
              Jutro wyjezdzam na weekend, wracam w niedziele.
              O kuskusie napisze po powrocie.
              Mam tez przepis z kuchni hiszpanskiej, tj. danie jednogarnkowe.
              Jarzyny i miesa gotowane w rosole, w jez. fran. to rodzaj potée.
              Ta slynna potrawa to " Cocido madrileno ".
              Dla zainteresowanych.

              • marghe_72 Re: ciecierzyca...cz. 1 23.11.07, 13:10
                bardzo dziękuję :)

                jesli będziesz miała czas i ochotę to poprosze o jeszcze :)
                • wanda-maria Re: ciecierzyca...cz. 1 - kuskus 26.11.07, 18:41
                  Kuskus to popularna potrawa z kuchni arabskiej, przyrzadzana z kaszy
                  pszennej " keskes" , z roznych mies i jarzyn. Robi sie ja w garnku,
                  zw. z fr. couscousier. Sklada sie on z 2 czesci, tj. duzego garnka,
                  w ktorym gotuje sie mieso i jarzyny, i koszyka z dziurkami, do
                  gotowania kaszy na parze. Koszyk wyklada sie gaza, aby kaszka nie
                  opadala i nie przywierala do garnka.
                  Mozna tez uzyc do przygotowania kuskusu zyklego duzego garnka i
                  garnka z dziurkami do gotowania na parze.Kasza gotuje sie nad
                  bulionem z miesem i dodatkami, ma wtedy niepowtarzalny smak.

                  Kuskus przyrzadza sie z roznych mies, ryb i jarzyn. Kazdy kraj i
                  region maja swoje przepisy.

                  Podaje przepis na kuskus royal, czyli krolewski.
                  Wiele razy wyprobowany, podpatrzony w arabskich restauracjach i
                  dostosowany do moich gustow kulinarnych.

                  Skladniki dla 8 - 10 osob:

                  I 1 kg kaszki kuskus

                  II miesa:

                  1 kura lub kurczak podzielony na czesci / moga byc. np. same udka,
                  palki, skrzydelka /,
                  1 kg jagnieciny lub baraniny / mostek /, 1 kg wolowiny lub
                  cieleciny / mostek / pokrojone na kawalki 4 x 4 cm.
                  8 pikantnych kielbasek mergez / lub innych /.

                  III Jarzyny:

                  Ma byc ich conajmniej 7, im wiecej tym lepiej, pokrojone na spore
                  kawalki lub w calosci, np. marchewki / jesli duze to na pol /.
                  Do wyboru poza obowiazkowa cebula i czosnkiem:
                  marchew, pomidory / moga byc z pusz./, cukinia, baklazany, papryki,
                  fenkul, karczochy, rzepki, dynia, brokuly, selery naciowe, biale
                  pory, cieciorka / ugotowana /, wloska kapusta / sparzona / i in.

                  IV Przyprawy:

                  arabska " ras et hanut ", sol, pieprz, papryka, kminek, cynamon,
                  szafran, kurkuma, galka musz., gozdziki... do wyboru, co kto lubi.

                  V Pikantna arabska pasta harissa.

                  Realizacja.

                  1/ Kazdy rodzaj miesa osobno podsmazyc na oliwie. Odstawic.
                  Na pozostalej oliwie zeszklic cebule i czosnek, dodac mieso,
                  zasmazyc, przykryc zimna woda, dodac kostke rosolowa, sol, pieprz,
                  ras et hanut i inne przyprawy wg gustu. Dusic ok. 30 - 40 min., az
                  mieso bedzie prawie miekkie.
                  Stopniowo dodawac jarzyny, najpierw te najtwardsze jak marchewki, na
                  samym koncu cieciorke i jarzyny, ktore sie szybko gotuja, np.
                  cukinie.
                  Jarzyny maja byc " al dente ", nie rozgotowane !

                  2/ Przygotowac kaszke kuskus / wczesniej /.
                  Do misy wsypac kuskus, wymieszac z 3-4 lyzkami oliwy, zalac 1/2 l
                  posolonej cieplej wody, odstawic, aby kaszka napeczniala / ok. 20
                  min./ Potem zalac znowu 1/2 l wrzacej osolonej wody, wlozyc do
                  koszyka i gotowac na parze w garnku, gdzie gotuje sie mieso z
                  jarzynami. Trwa to ok. 25 min.

                  3/ Kielbaski mergez nakluc widelcem i usmazyc na suchej palelni /
                  podczas smazenia wycieka z nich tluszcz /.

                  Gdy wszystko ugotowane, kuskus podaje sie tak:

                  1/ Kaszke miesza sie z lyzka miekkiego masla, uklada sie w stozek w
                  misce i obklada usmazonymi kielbaskami.

                  2/ Jarzyny z miesem wykladamy z garnka lyzka cedzakowa, posypac
                  kolendra lub natka.

                  3/ Bulion mieszamy z harissa / uwaga ! b. ostra przyprawa / i
                  podajemy osobno w sosjerkach.

                  4/ Do tej smacznej , pikantnej i tresciwej potrawy podaje sie
                  konfiture z cebuli. Oto przepis:
                  1 kg posiekanej cebuli zeszklic na masle, dodac 200 g rodzynek /
                  jasne smyrnenskie / i 120 g miodu. Smazyc 10-15 min.
                  Podawac w temp. pokojowej, nigdy zimne z lodowki.

                  Na deser lekka marokanska salatka z pomarancz:
                  obrane i pokrojone w plasterki pomarancze posypuje cukrem pudrem i
                  cynamonem. Czasami dodaje liker pomaranczowy, ale to juz nie po
                  arabsku !
                  Podaje mocno oziebiona.

                  No i obowiazkowa herbata z miety !

                  Jak Wam sie to podoba ?
                  • wanda-maria Re: ciecierzyca...cz. 2 - kuskusy 27.11.07, 18:38
                    I Kuskus z jarzynami.

                    skladniki dla 6 osob:

                    750 g kaszki kuskus,
                    250 g cieciorki / ugotowanej /,
                    4 marchewki, 4 male cukinie, 4 ugotowane ziemniaki, 1 zielona
                    papryka, 1/2 wloskiej kapusty / sparzonej /,4 pomidory / moga byc z
                    pusz/, 2 siekane cebule i in. do wyboru.
                    2 lyzki oliwy, sol, pieprz, przyprawy wg uznania /patrz cz.1 /

                    Cebule zeszklic na oliwie, dodac pomidory, podmazyc.
                    Dodac pozostale pokrojone warzywa / z wyj.ziemniakow i cieciorki /,
                    zalac woda i dusic ok. 20 min.
                    Dodac ziemniaki i cieciorke i gotowac jeszcze 10 min.
                    Doprawic.

                    Jednoczesnie ugotowac kaszke jak w w/w cz.1.

                    Podawac jak zwykle.

                    II Kuskus z pieczonym kurczakiem.

                    Skladniki:

                    750 g kaszki kuskus,
                    1 kurczak,
                    6 kielbasek mergez lub innych,
                    200 g cieciorki / ugotowanej /,
                    po 3: marchewki, rzepki, selery naciowe, pomidory i in. do wyboru,
                    3 cebule i 3 zabki czosnku,
                    kostka rosolowa, harissa, sol, pieprz, przyprawy do wyboru jak w/w
                    cz. 1.

                    Kurczaka doprawic, upiec na zloty kolor.

                    Cebule i czosnek zeszklic na oliwie, dodac pomidory, podsmazyc,
                    zalac woda z kostka rosolowa, dusic na wolnym ogniu 15 min.
                    Dodac pozostale pokrajane jarzyny / z wyj. cieciorki /, gotowac
                    jeszcze ok. 25 min.
                    Dodac cieciorke, doprawic, dusic jeszcze 10 min.

                    Jednoczesnie ugotowac kaszke jak w w/w cz.1

                    Kielbaski usmazyc na suchej patelni.

                    Bulion wymieszac z harissa.

                    I podawac
                    jak kazdy kuskus, tzn. kazdy element osobno.

                    Kaszke w misie oblozona kielbaskami, polmisek jarzyn, drugi miesno-
                    jarzynowy, kurczak...
                    Kazdy uczestnik biesiady naklada sobie na gleboki talerz kaszke,
                    jarzyny, miesa i wszystko polewa bulionem.
                    • wanda-maria Re: ciecierzyca...cz. 3 z kurczakiem 28.11.07, 23:10
                      Kurczak z cieciorka po marokansku.

                      Skladniki:

                      1 duzy kurczak pokrojony na czesci,
                      350 g siekanej cebuli,
                      200 g ryzu,
                      200 g cieciorki / ugotowanej /,
                      1 cytryna, 3-4 luzki oliwy, 2 lyzki klarowanego masla,
                      przyprawy: harissa lub papryka w proszku, kminek, szafran ew.
                      kurkuma, sol, pieprz, siekana kolendra lub natka, 1 kostka rosolowa.

                      Kurczaka posypac przyprawami / z wyj. szafranu /, dodac oliwe,
                      wymieszac i odstawic na kilka godz. do lodowki.
                      Na masle zeszklic cebule, dodac kurczaka, podsmazyc na rumiano,
                      zalac rosolem / pare lyzek rosolu wymieszac z szafranem / i dusic
                      ok.40 min.
                      Dodac cieciorke i gotowac, az mieso bedzie miekkie.
                      Podawac z ryzem, cwiartkami cytryny i posypane zielenina.
                      • wanda-maria Re: ciecierzyca...cz.4 zupa 29.11.07, 18:16
                        Zupa z cieciorki po rzymsku.

                        I Bulion warzywny:
                        3 marchewki, 1 seler naciowy, 1 duza cebula,2 zabki czosnku, 1
                        fenkul, 1 por.
                        / mozna uzyc kostek warzywnych /.

                        II Garnitur do zupy:
                        300 g cieciorki / ugotowanej /,
                        50 g chudego boczku,
                        250 g pomidorow w zalewie,
                        200 g makaronu swiezego do wyboru / lub suchego, ale mniej /,
                        2-3 zabki czosnku, swiezy rozmaryn, oliwa, sol, pieprz.

                        Przygotowac bulion.

                        Na oliwie podsmazyc pokrojony boczek, dodac plasterki czosnku,
                        smazyc chwilke.
                        Dodac posiekane pomidory, rozmaryn i zalac bulionem. Gotowac na
                        malym ogniu 10 min. Nastepnie dodac ciecorke, pogotowac jeszcze 10
                        min., potem makaron i gotowac, az bedzie miekki. Doprawic.
                        Przed podaniem usunac rozmaryn.
                      • marghe_72 Re: ciecierzyca...cz. 3 z kurczakiem 29.11.07, 22:36
                        to mi się bardzo podoba
                        dzięki :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka