Dodaj do ulubionych

Cos lekkiego z kabaczkow

IP: *.a2000.nl 30.07.03, 21:31
Mam sredniej wielkosci dwa kabaczki. Musze jutro cos z nich upichcic tylko
dla siebie. cos lekkiego, smacznego i szybkiego :) Macie jakies pomysly??

Pozdrowionka, Asia
Obserwuj wątek
      • Gość: madrilena Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 30.07.03, 21:54
        tym daniem szpikuje niemalze codziennie moja rodzinke, gdyz kabaczki niebywale
        obrodzily nam w ogrodku:-))

        - rozkrajam kabaczka wzdluz na dwie czesci
        - wypatraszam go z ziarenek
        - w te rowki po wypatroszeniu, nakladam farsz z miesa cos 'mikstura' à la
        kotlety mielone
        - wkladam do piekarnika na 30min. (okres pieczenia nalezy dostosowac do
        ilosci nalozonego farszu)
        - danie przepyszne:-)) mozna dorzucic odrobinke wody do naczynia, w ktorym
        bedzie sie pieklo te kabaczki z miesem

        inny przepis

        kroimy kabaczka na plasterki (ok. 1cm grubosci)otaczamy je w mace, zoltku,
        bulce tartej i na olej - na patelnie :-))
        to takie oszukane kotlety schab.... nie, nie:-)) kotlety kabaczkowe

        bon appétit ! smacznego !
        • Gość: Max Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.tvswiecie.com.pl 30.07.03, 22:09
          Na godzinkę przed podaniem:
          - kabaczki, cukinie, patisony...obierać ze skórki,
          - pokroić na centymetrowe plastry,
          - lekko posolić i popieprzyć z obu stron,
          - ułożyć plastry w durszlaku,
          - po godzinie każdy plaster panierować w mące,
          - obsmażać w oleju by się przyrumieniły.
          Dla każdego konsumenta przewidzieć conajmniej po 5 plasterków. Życzę smacznego
          na piątkowy obiad, jeśli jesteś wierzącą.
      • Gość: madrilena Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 30.07.03, 22:05
        Gość portalu: Asia napisał(a):

        > Znalazlam juz sporo roznych przepisow na forum, ale moze macie jeszcze
        >jakies inne pomysly

        Asiu, zaintrygowalas mnie tymi "innymi" przepisami na kabaczkowe potrawy.
        Ze mnie okropny antytalent komputerowy, stad nawet nie wiem jak szukac tych
        przepisow:-((

        Bylabym wdzieczna jesli wkleilabys do tego watku kilka receptur, godnych
        Twojej uwagi :-)
        z gory dziekuje
        • Gość: Asia Re: Cos lekkiego z kabaczkow IP: *.a2000.nl 31.07.03, 11:13
          A nie ma sprawy, ja znalazlam takie interesujace:
          1.Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami,
          czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i
          zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście,
          albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana
          również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć
          czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana
          robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego
          bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem
          cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów
          pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować
          i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce.
          Następnego dnia - mmmmmm....

          2. Francuzi mają na to swoją nazwę, ale jest o wiele bardziej skomplikowana
          od
          przepisu:

          Papryki (raczej bez skórek)
          pomidory (też sparzone i obrane)
          kabaczki (bez pestek)
          cukinie (bez skórek)
          cebula (obrana ;))
          bakłażan
          czosnek
          przyprawy : sół, pieprz, gorczyca, jałowiec, kolendra, ziele angielskie,
          liść
          laurowy
          Wszystko pokrajać w kostkę, rzucić na gorący tłuszcz; dusić z godzinkę.
          Poczekać, aż sos odparuje i całość zrobi się dość gęsta.

          3.Placki z cukini.
          Potrzeba:
          3,4 młode cukinie, lub troszkę starsze, jakie się trafi
          dwa jajka
          3/4 szklanki mąki
          woda
          cukier,sól, pieprz
          Przygotowanie:
          Cukinie obieramy, te które mają w środku dużo nasionek, to wydrązamy
          (dla
          ułatwienie przekroić na pół). Potem ścieramy je na tarce. Dodajemy
          jajka, mąkę
          i przyprawiamy do smaczku. Wszystko mieszamy, aż masa będzie w miarę
          gładka.
          Nie może być za bardzo lejąca, więc w razie czego dodajemy mąki, albo
          wody
          jeśli zbyt zbita. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy łyżką
          placuszki, aż
          sięzrobiąna złoto. Można jeść z kaczapem albo sukrem, jak kto woli.
          Smacznego.

          Narazie tyle. Czesc sie powtarza. Ja robie ala leczo z kabaczkiem. Kabaczek,
          cebulka, pieczarki, kielbasa, moze byc jakies mieso, papryka, pomidor, ogorek.
          Wszystko razem uduszone, przyprawione dosyc ostro. Moze byc z sosem
          pomidorowym.



Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka