Dodaj do ulubionych

Potrawy wigilijne z różnych stron Polski

25.11.07, 21:16
Napiszcie z jakich dań składa się Wasza kolacja wigilijna.
U nas jest zupa grzybowa z grzybów suszonych i zupa fasolowa. Potem sałatka
jarzynowa , karp smażony, kapusta kiszona zasmażana z fasolą, ziemniaki,
śledzie opiekane w occie, moczka, kompot z owoców suszonych, kompot z dyni,
ciasta różne, owoce.Różne wersje stąd, że ja w domu miałam inne dania, mąż
inne, więc robimy żeby wszyscy mieli to, co lubią.To były dania sprzed kilku
lat, bo teraz doszła zupa grochowa i kilka innych dań, których nie znam.
Przy kolacji wigilijnej jest nas trochę:rodzice, moja teściowa, mąż, moje
dzieci (4),ja, siostra, szwagier, rodzice szwagra i dzieci siostry (4). Razem
18 osób, ale jest super!!
--
Forum Tychy Dobre Miejsce
Obserwuj wątek
    • malange Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 25.11.07, 21:26
      Moczka i zupa grzybowa.

      Gotowna kapusta kiszona z grzybami, druga z grochem, ziemniaczki polane
      roztopionym masłem i karp smażony na maśle (solony, obtoczony w mące).
      Kompot z szuszonych owoców.

      MAKÓWKI :) różne ciasta (np. drożdżowe z makiem), ale przy makówkach to mało kto
      się nimi interesuje :)
      • ewa9717 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 25.11.07, 21:38
        Kapusta z grzybami
        karp smazony na maśle
        inne ryby smazone, w occie i w galarecie
        śledzie na różne sposoby
        barszcz z uszkami
        kluski z makiem
        makówki
        kompot z suszu
        kutia
        Skład jest taki mniej więcej śląsko-lwowsko-ogólnopolski, bośmy
        rodzinne mieszańce. Szczerze mówiąc poza karpiem i makówkami reszta
        mogłaby dla mnie nie istnieć, ale ...
      • fettinia Malange:) 29.11.07, 14:51
        Kiedys u nas w domu bylo tak samo:)Teraz to troche mieszanka roznych
        tradycji:)Grzybowa z lanymi kluskami,barszcz,pierogi z kapusta i
        grzybami,ruskie,kapusta z grzybami,zamiast karpia(nie lubimy)pstrag lub
        losos,wszelkie odmiany sledzi,losos
        wedzony,"kapusniaczki",chleb,makowki,sernik,kompot z suszu:)
        --
        la donna e mobile :)
        no i jeszcze Pinezka
        Kuchenne Pogaduszki
        • malange Re: Malange:) 29.11.07, 20:34
          U mnie (jak narazie) w rodzinie tylko Ślązacy, więc Wigilia się nie zmienia :)

          Pamiętam jeszcze, że kiedyś robiło się siemieniotkę - ale nigdy nie miałam
          okazji skosztować.

          Pozdrawiam!
          • jacek1f "czarna" kapusta, to 29.11.07, 22:18
            to jest taka postna, oczywiscie, esencjonalna, raz w roku robiona,
            kapusta na zalewie z suszonych grzybow. Z grzybami zreszta. Sama
            kwaszona, choć czasem jak za kwaśna wyjdzie kwaszona, to przepłukana.

            I jak bigos - przez kilka dni a to gotowana a to schladzana i abarot.

            I ma czarny prawie kompletnie kolor (od grzybów i śliwek).
            To taka esencja esencji kapusty:-)

            Jak zostaje cos - a rzadko sie zdaza - to wtedy najlepsze na świecie
            pierogi lub krokiety lub mufiny powstają ;-) na Sylwestrowe jedzenie
            wieczorne.
    • qubraq Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 25.11.07, 22:02
      lisia312 napisała:

      > U nas jest zupa grzybowa z grzybów suszonych i zupa fasolowa.

      Przepraszam ze zapytam o coś bo u mnie jesli dobrze pamietam to z
      Twoich dań chyba tylko kompot z suszu owocowego występował poza tym
      niektore potrawy nie sa mi w ogole znane: "moczka", "makówki"...
      Zupa grzybowa jest jak rozumiem czysta i z czym jest podawana? z
      makaronem, groszkiem ptysiowym, grzankami? A zupa fasolowa - w
      jakiej postaci? jarzynowa z przewaga jakiejś kolorowej fasoli czy
      typowa też fasolówa wojskowa z "pięknego jasia" z makaronem i
      ziemniakami?
      Widze ze jestes z Tychów czyli ze jest to typowa Wigilia śląska?
      • lisia312 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 27.11.07, 18:05
        w moim domu jadło się zupę grzybową. Na noc moczyło sie grzyby suszone- własnego
        zbioru, w Wigilię gotuje się wywar z jarzyn- marchew, pietruszka, seler, por, Po
        odcedzeniu łączy się go z grzybami i gotuje do miękkości . Gdy już są miękkie
        dodaje się makaron ( najlepiej domowy) dość dużo żeby zupa była gęsta, na koniec
        śmietanę rozmieszaną z wodą 1/2 na 1/2- śmietana się wtedy nie zgotuje.
        U męża jadło sie fasolową z czerwonej fasoli. Gotuje się podobnie jak grzybową,
        tylko nie dodaje sie makaronu- zamiast niego ziemniaki tłuczone.
        Moczki po śmierci teścia już nie robimy, bo nikt nie chce jej jeść. Sama jej
        nie robiłam, ale teściowa tak:do rozgotowanego piernika dodaje się bakalie,
        moczone śliwki suszone itd.
        Makówki : ogólnie to smażony na maśle mak do którego dodaje się bakalie i
        przekłada się na półmisku z bułką.
        Na Śląsku też dania są różne, bo spotkałam się z innymi zupami: barszcz
        czerwony, zupa z głów z karpia- nie wiem jak się to gotuje, bo u nas się tego
        nie jadło.
        --
        Forum Tychy Dobre Miejsce
    • menk.a Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 25.11.07, 22:45
      Na stole u moich rodziców zazwyczaj jt pewien standardowy zestaw:
      kompot z suszu
      barszcz czerwony z uszkami
      pierogi z kapustą i grzybami
      zasmażona kapusta z grochem i grzybami
      kapuściaki czyli pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami
      smażona ryba
      śledź z wodą śledziową (tak się u mnie nazywa wodę zakwaszoną octem z cebulą,
      przyprawami i 'mleczem' z dorodnego śledziska - co to ten mlecz to nie potrafię
      wytłumaczyć, część wnętrza rybki;))
      oczywiście gorące ziemniaki
      Chyba tyle na ciepło.
      A poza tym:
      sałatka jarzynowa
      ze sledziem ze 2
      z fasoli, tuńczyka, ananasa
      Ciasta czyli makowiec, sernik, może szarlotka, pierniki, może jakieś inne słodkości.

      Nie wiem, z których stron te potrawy. Na pewno to są te, które nam najbardziej
      smakują. Ja najbardziej lubię rybki i barszcz;)
      --
      opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
      • malange Moczka 26.11.07, 10:49
        Moczka to taka zupa lub deser :) w niektórych domach podaje się ją na ciepło
        jako zupę a w niektórych na zimno jako deser :)

        W skórcie:
        Gotujemy wywar z włoszczyzny, odcedzamy - dodajemy rodzynki, pokrojone migdały,
        figi, suszone śliwki (oczywiście w każdym domu dodaje się ulubione składniki - u
        mnie bez fig). Trzemy na tarce piernik i zalewamy go ciemnym piwem - mieszamy.
        Dodajemy do wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytyny.

        Jeśli mamy wersje na deser dodajemu wiecej cukru i chłodzimy. Jeśli mamy wersję
        na zupę to u mnie dodoaje się jeszcze wywar z ryb i podaje na gorąco.

        Ale wiadomo... co dom to inna moczka :)
        • loola_kr Re: Moczka 26.11.07, 23:02
          Dziękuję bardzo za informację! Mój mąż też nie wiedział co to jest. I pewnie
          nigdy nie spróbujemy... bo to nie te okolice :)
          Pozdrawiam!
        • genova51 Re: Moczka 27.11.07, 12:54
          Też jestem ze Śląska /Tychy/ i w mojej rodzinie gotuje się moczkę trochę inaczej:
          Najpierw gotuję osobno suszone jabłka i śliwki. Po ugotowaniu, odlewam wodę, w
          której moczę piernik. Gotuję, aż się rozpuści. Trzeba mieszać, bo lubi się
          przypalać. Wrzucam orzechy obrane z z osłonek /nie są gorzkie w takiej postaci/,
          rodzynki, migdały. Wlewam sok z kompotu śliwkowego, czereśniowego, agrestowego.
          Następnie robię zasmażkę z pół kostki masła i 1 łyżki mąki, wlewam do moczki i
          zagotowuję. Miksuję część suszonych śliwek i wszystkie jabłka. Dodaje razem z
          całymi śliwkami. Doprawiam cukrem, sokiem z cytryny i solą.
          • genova51 Re: Moczka 27.11.07, 12:58
            Moczkę jemy na zimno z makówkami. Pozostałe dania, to barszcz z uszkami, karp
            smażony, ziemniaki, surówka, kapusta z grzybami, śledzie na kilka sposobów,
            owoce, ciasta. W moim rodzinnym domu, zamiast barszczu, moja mama gotowała zupę
            rybną. Czasami zamiast uszek, robię do barszczu krokiety z kapustą i grzybami.
    • loola_kr Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 26.11.07, 08:57
      U nas w domu (Rzeszów) jest tak:
      słatka jarzynowa, bardzcz czerwony z uszkami, pieogi ruskie, pierogi
      z kapustą, gołąbki z ry zem i grzybami, karp smażony, makowiec,
      sernik i tort orzechowy.
      A u męża (rodzice pochodzą z Radomia):
      śledzie, sałatka jarzynowa, zupa grzybowa z suszonych grzybów
      robiona na żurku z uszkami, karp smażony z langoszami, pierogi
      ruskie, pierogi z kapustą, kapusta z grzybami, grzyby suszone
      panierowane (u nich zawsze schodzą "kilogramy" suszonych grzybów na
      Wigilię), pituch (kompot z suszek), sernik i makowiec.
      • kocia_noga Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 26.11.07, 12:34
        W moim domu rodzinnym mieszały się radycje lwowskie, wileńskie i
        podhalańskie.Z dzieciństwa jeszcze pamiętam kutię, potem coraz to
        odpadały potrawy czasochłonne albo mniej smaczne.U mnie w domu
        zostały tylko:
        ryba smażona (karpia nikt nie lubi)
        pierogi rózne, z kapustą słodką, kiszoną i grzybami, ruskie ( w
        ostatnich paru latach odpadły z serem)
        barszcz kiszony z uszkami
        sałatka jarzynowa
        ciasta
        kompot z suszu
        Kiedyś u kolezanki jadłam fasolę gotowaną z suszonymi sliwkami i
        strasznie mi smakowała; potem kilka razy próbowałam sama cos takiego
        pzryrządzić, ale nie udało się.
        Dodam,że mało nas w czasie Wigilii - tylko 4 osoby.
        --
        Chrzanić sygnaturki
    • ba_nita Re: Kaszubska i kociewska 26.11.07, 13:15
      1. Kaszubska: zupa brzadowa (zupa z suszonych owoców z kluskami),śledzie z
      jabłkiem, ze śmietaną na słodko i z olejem, ryby smazone na masle najczęściej to
      karp i karaś oczywiście rybacy znad morza preferuja ryby morskie, pulki, czyli
      ziemniaki zasmażane, jedzone się ze śledziami, makowce, baby drożdżowe, po
      pasterce na stół wjeżdżają potrawy mięsne: szynki, pieczenie, wędzony boczek.
      2. KOCIEWIE – to tereny położone na zachód od Wisły, od północnego zachodu
      graniczące z Kaszubami, od zachodu i południowego wschodu z obszarem borów
      Tucholskich. Od południowego wschodu naturalną granicę Kociewia stanowi kolano
      Wisły w okolicy Świecia.

      Nazwa Kociewie pochodzi prawdopodobnie od

      * kociołki – zagłębienia
      * kucza – chata
      * kóńcewie (kasz) – obszar na końcu
      * Gociewie – ziemia Gotów.
      Warto poczytać:
      psp3.strefa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=69
      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
    • chicarica Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 26.11.07, 18:00
      U mnie tradycje mieszane, częściowo z okolic Lublina, częściowo pomorze i kujawy.
      Barszcz z uszkami (uszka są nadziewane grzybami)
      Pierogi z kapustą i grzybami
      Dorsz "po grecku" (to chyba nie wigilijnie ale wszyscy lubimy)
      Kapusta z grzybami
      Karp smażony
      Śledzie w oleju, różne wersje (najczęściej z majerankiem i z gorczycą , oba
      rodzaje z cebulką)
      Z ciast zawsze piernik i makowiec
      Kluski z makiem
      Kompot z suszu

      --
      Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
      Forum Avon
    • Gość: Ola Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski IP: *.tktelekom.pl 26.11.07, 21:46
      Moja wigilia na Mazurach
      1/zupa z suszonych grzybów
      2/karp w galarecie
      3/sieja z patelni
      4/pierogi z kapustą i grzybami na cieście drożdżowym smażone jak
      pączki
      5/śledzie różne wydanie
      6/pierogi gotowane z grzybami(uszka)+czysty barszcz
      7/kompot z suszu
      8/kisiel z żurawin
      nie ma na mojej wigili żadnych dań przyrządzanych na tłuszczach
      pochodzenia zwierzęcego(masło,śmietana)
      nie ma ciasta,nie ma ziemniaków
    • plepla Re: Potrawy wigilijne mieszanka kaszubsko-kujawska 27.11.07, 14:51
      Ja z Kaszub małż z rodziną z Kujaw (z pogranicza z Wielkopolską) po latach docierania zestaw naszych potraw wilgijnych (na około 10 osób) wygląda mniej więcej tak:
      - barszcz, grzybowa z łazankami,
      - pulki (czyli ziemniaki w mundurkach), groch z kapustą, grzyby w cieście, pierogi z kapustą i grzybami,
      - ryby smażone (byle nie karp), "dorsz po grecku", śledź z cebulką w oleju,śledź w śmietanie z porem i jabłkiem, łosoś w galarecie,
      - kluski z makiem, kompot z suszu.

      Z całego zestawu moja sześcioletnia córka jada na wieczerze wiglijną tylko pulki i ... opłatek
    • ilekobietamalat Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 27.11.07, 17:42
      moja cioteczka, pochodzi ze swietokrzyskiego, na wigilii nie uznaje
      ciast, a jedynie racuchy (zwyczaj nabyty:ogladanie cieni racuchow w
      celu przepowiadania sobie przyszlosci;)) smiechu duzo przy tym mamy)
      poza tym opowiadala ze na wigilie byl szara zupa(?), ale co to jest
      nie do konca wiem.. mowila ze to taki wyjatkowy wigilijny wlasnie
      byl.i jakis zawijaniec z burakow..ale nei jestem pewna, musze ja
      wypytac:))
      poza tym,ryba smazona, zupa grzybowa, i z zupy kapelusze panierowane
      i smazone(ojj to dzieci najbardziej lubia.. czyli ja;P) pierogi z
      kapusta i grzybami, i drozdzowe z ryzem i grzybami, sledzie (w
      zeszlym roku znalaslam fajny przepis na sledzie na bardzo
      ostro..rodzina sie zajadala) i fasola w szarym sosie(nie jestem
      pewna co do nazwy) z rodzynkami,migdalami,orzechami..kiedys byla to
      ryba,ale ze ja i matka stalysmy sie niemiesne,to z ryby sos
      przeskoczyl na fasole;>
    • Gość: Aga Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski IP: *.chello.pl 28.11.07, 12:40
      Białystok - barszcz czerwony, czysty, z uszkami (z grzybami).
      Dopiero na studiach odkryłam, że w innych regionach nie ma barszczu,
      ale do dziś tego nie akceptuję. ;)
      Karp smażony. Karp w galarecie. Ryba w cieście naleśnikowym. Śledzi
      dużo róznych (nie jadam, więc nawet nie wiem, jakie są). Postny
      bigos. Kutia (mak, bakalie, miód, obwarzanki) - nazwa potrawy
      wymawiana jako "kucia". Makowiec. Jakieś jeszcze ciasto, jak
      fantazja podpowie. I kompot z suszu, który jest moją
      ulubioną "potrawą" wigilijną.;)
    • Gość: sisi Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.07, 22:45
      Malopolska:barszcz czerwony czysty z uszkami z nadzieniem z grzybow
      suszonych lub kapusty,zupa grzybowa,karp smazony,ziemniaki
      gotowane,pstrag pieczony lub smazony na masle(od ok.5 lat,to moje
      jedzonko;-),kompot z suszu,groch z kapusta,makaron z
      makiem,rodzynkami i miodem.Ciast nie licze,bo to po Wigilii.Jemy
      sledzie,ale raczej jako danie przed-wigilijne,lub pozniej jako
      salatki sledziowe(juz w Swieta).Salatka jarzynowa obowiazkowo,ale
      nie jako danie wigilijne.
    • alinka_li Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 29.11.07, 11:45
      Mmm, rozmarzyłam się czytając ten wątek... To i ja napiszę, co jest na stole
      wigilijnym u mojej Mamy:
      -najpierw opłatek
      -potem gorący barszcz czysty z uszkami( z nadzieniem grzybowym), w jednym oprócz
      farszu jest grosik- na szczęście. Kto chce, może pić z kubka, bez uszek
      oczywiście:-)
      Na ciepło- duszona kapusta z grzybami
      - kapelusze borowików w oliwie
      - pierogi z kapustą (słodką) i grzybami- odsmażane
      - śledź smażony w cieście
      - karp smażony
      - no i kompot z suszu tez ciepły
      Na zimno - śledź w oleju z cebulką
      - śledź w śmietanie
      - ryba " po grecku"
      - sałatka śledziowa
      - sałatka jarzynowa "tradycyjna"
      - no i chleb
      Makowiec, placek migdałowy, sernik (ale tylko makowiec obowiązkowo).
      Tradycyjnie u nas powinno się koniecznie spróbować chociaż odrobinę każdej
      potrawy, co jest trudne(ale nie wszyscy przestrzegają tradycji:-) Zawsze też
      liczymy czy jest 12 potraw, oczywiście liczymy tak, by wyszło;-)) Dodam, że
      region w którym mieszkamy to Warmia, Mama pochodzi z Sochaczewa, Tata jest
      miejscowy z dziada pradziada. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów!
      • jacek1f no to tradycyjnie 29.11.07, 14:36
        u mnie ewid miks
        wigilijny stół to:
        - śledzie razy 3:
        1. klasyczne pod pierzynką (jabłko, cebula, śmietana),
        2. musztardowe w oleju,
        3. cytrynowe moje.
        - oraz łosoś wędzony (bo część nie bardzo jest śledziowa);
        - do tego ziemniaki Złote Mojej Mamy pieczone;

        pieczywo cały czas z koszyczka...

        - zupy dwie:
        1. grzybowa esencja czysta;
        2. barszcz czerwony z własnego zakwasu czysty;
        - do zup - mufinki grzybowe;

        - łosoś pieczony;
        - karp smażony;
        - ryba w pomidorach (niby prawdziwa "po grecku") :---));
        - kapusta wigilijna czarna;

        - karp w galarecie;

        - kutia
        - ale i kluski z makiem

        - kompot śliwkowo-suszowy;

        - piernik;

        ..jest wino biale caly czas - ale tylko biale...

        Kazdy sobie ustawia i wylicza liczbe potraw.

        Nooo, kolęd trochę własnych, długie prezentowanie....

        Święta to wędliny, domowy pasztet, pieczen jakas moja (jagnię, koza,
        dzi, leleń..)i dobra ryba. Białe pieczone kiełbasy, własne przetwory.
        Nalewki. A, i na śniadanie wódka ze śledziem (ale to tak koło
        południa to śniadanie:-0.
        I tyle.
    • pani.serwusowa Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 30.11.07, 17:43
      W moim domu rodzinnym, gdzie Mama z dziada pradziada Slazaczka
      (Gorny Slask, Katowice/Mikolow):
      Kompot z suszonych sliwek
      Barszcz z uszkami
      Zupa rybna (gotowana na karpich glowach, podana z grzaneczkami
      smazonymi na masle)
      Ziemniaki gniecione
      Karp smazony na sklarowanym masle
      Kapusta z szuszonymi grzybami
      MAKOWKI! :)

      To tyle. Zawsze tak samo, bez odstepstw.

      Natomiast pamietam kilka sytuacji, kiedy Babcia pochodzaca spod
      Lwowa przygotowywala dania na wspolny wieczor i to byly:
      Pierogi z kapusta i grzybami
      Kapusta z grochem
      Grzybowa z domowymi lazankami
      Kutia
      Karp w galarecie
      Karp w sosie pieczarkowym
      --
      So why do witches burn?
      ...Because they're made of wood...?
      Już za momencik, już za chwileczkę
      • chloe30 Serwusowa :) 04.12.07, 10:34
        Ja też z Mikołowa (w wizytówce kraków, ale tutaj tylko pracuję) i
        jemy prawie to samo :)))
        Zupe z rybich (karpich) głów z grzankami uwielbiam - byłam ciekawa
        czy ktos jeszcze to je w Wigilię :)
        Ziemniaki u nas sa z grochem i kapustą, ale nie ma kapusty z
        grzybami. A krapia z galarecie macie? My tak.
        Makówki od zawsze, z 10 lat temu dokoptowała kutia.
        I tez zawsze to samo :))))
        Pozdrawiam
        pani.serwusowa napisała:


        > W moim domu rodzinnym, gdzie Mama z dziada pradziada Slazaczka
        > (Gorny Slask, Katowice/Mikolow):
        > Kompot z suszonych sliwek
        > Barszcz z uszkami
        > Zupa rybna (gotowana na karpich glowach, podana z grzaneczkami
        > smazonymi na masle)
        > Ziemniaki gniecione
        > Karp smazony na sklarowanym masle
        > Kapusta z szuszonymi grzybami
        > MAKOWKI! :)
        >
        > To tyle. Zawsze tak samo, bez odstepstw.
        >
        > Natomiast pamietam kilka sytuacji, kiedy Babcia pochodzaca spod
        > Lwowa przygotowywala dania na wspolny wieczor i to byly:
        > Pierogi z kapusta i grzybami
        > Kapusta z grochem
        > Grzybowa z domowymi lazankami
        > Kutia
        > Karp w galarecie
        > Karp w sosie pieczarkowym


        --
        spieprzaj dziadu
        Leos
        • pani.serwusowa Re: Serwusowa :) 04.12.07, 12:05
          :))))))

          Zupa - pychota, a jak mi ktos mowi, ze beee bo z rybich glow, to mi
          rece opadaja i nie mam sily ich podniesc i popukac w czolo ;)

          U nas w domu karpia w galarecie przez lata nie bylo, ale teraz mamy
          fusion ;) bo moj przybrany ojciec pochodzacy z Oswiecimia uwielbia i
          mama robi.

          Pozdrawiam Chloe! :)
          --
          So why do witches burn?
          ...Because they're made of wood...?
          Już za momencik, już za chwileczkę
      • genova51 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 04.12.07, 12:17
        pani.serwusowa i chloe30, mieszkam za miedzą, w Tychach. Moja mama gotowała
        ZAWSZE zupę z rybich głów. Cała moja rodzina za nią przepadała. Do czasu...
        dopóki się nie powiększyła. Otóż mój mąż jej nie lubi i mama podawała specjalnie
        dla niego barszcz. Gdy mamy zabrakło, ja na "swoje" wigilie gotuję
        barszcz.Ostatnio spędzamy ten dzień u córki i ona też podaje barszcz. Jeszcze
        dziś czuję smak tej "maminej" zupy.
    • sasanka40 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 03.12.07, 21:22
      Mazowieckie-Warszawa z domieszką Lubelskiego.

      W moim domu, w którym staram się kontynuować tradycję potraw wigilijnych jemy:
      karpia smażonego (uwielbiam, ale moja siostra nie lubi, więc czasem dodajemy
      inną rybę),gotowane lub opiekane ziemniaczki, kapustę kwaszoną gotowaną ze
      śliwkami i grzybami, sałatki śledziowe (1 lub 2), śledzie w oleju i śledzie w
      zalewie octowej słodko-kwaśnej,karp w galarecie (lub inna ryba), barszcz
      czerwony "słodki" + ostatnio (za sprawą edukacji kulinarnej poprzez forum)
      również z kwaszonych buraków, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka
      jarzynowa,przystawki: grzybki w occie, sałatka z buraczków i papryki, ciasta:
      sernik, drożdżowe, makowe lub inne.
      W tym roku na naszej wigilii będzie prawdopodobnie 12 osób, więc trzeba
      przygotować co nieco.
      • iskial1 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 04.12.07, 17:29
        Sląsk - Chorzów u mojej babci i mamy to było skromnie zupa siemieniotka taka z
        tłuczonych konopi służe przepisem jeżeli ktość zechce ; zupa z rybich głow
        ,moczka taki deser z piernika i bakali o konsystencji budyniu smazony karp
        sledzie opiekane w occie ziemniaki pure surówka z kapusty kiszonej i kapusta
        zasmażana kompot z suszu i makówki, pierniki, kołocz z posypką u mnie poniewiaz
        mąz nie przepada za karpiem syn barszczu nie lubi robię :
        -zupę krem z grzybów suszonuch i pieczarek
        -paszteciki z ciasta półfrancuskiego z pieczarkami
        -ryby różne smazone mintaj panga pstrąg no i symbolicznie po kawałku karpia
        -ziemniaczki z masełkiem
        -surówka z kapustu kiszonej z jabłkiem cebulką i marchewką
        -kapusta z grzybami
        -Rybę po grecku
        -kulki opiekane z mintaja w occie
        -pierniczki domowej roboty i różne ciastka drbne
        -chleb pieczony domowy własnej roboty
        -makówki ogromna ilość
        -sałatka jarzynowa
        Potraw to ma być nieparzyscie lub 12 tyle ile było apostołów gosci zaś parzyście
        nie zawsze z goscmi wychodzi :)
    • Gość: A.M Mazowsze z korzeniami na wschodzie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:58
      kiedys:
      pierogi z kapusta
      czysty barcz czerwony
      suszone grzyby w ciescie nalesnikowym
      smarzony karp
      sledzie z cebula w oleju z odrobina octu
      kapusta z grzybami
      salatka jarzynowa
      suszone owoce wszelkiej masci
      orzechy
      ciasta drozdzowe i makowce
      tyle pamietam

      teraz kiedy wigilie spadzam mniej rodzinnie ;) czesto sama (z
      wyboru) albo tylko z narzeczonym
      smaze tylko grzyby w ciescie i robie barszcz ostatniej chwili ;)
      barszcz czerwony z kartonu + szklanka soku porzeczkowego + kosta
      bulionu grzybowego+ ziele angielskie, czosnek, pieprz, gozdziki
      polecam dla spoznialskich barszcz jest naprawde pyszny


      • morusika Wigilia 4 rodzin - G.Śląsk 05.12.07, 19:51
        - 2 rodzaje barszczu czerwonego (odpowiednio z kiszonych i
        gotowanych buraków)
        - uszka z grzybami
        - zupa grzybowa z makaronem
        - śledź w śmietanie
        - ziemniaki w mundurkach
        - pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami
        - ryba smażona
        - kapusta z grochem
        - suszone grzyby smażone na oliwie
        - makówki
        - kompot z suszu
        potem prezenty
        - ciasta

        --
        o domu

        o gorach
            • iskial1 Re: Wigilia 4 rodzin - G.Śląsk 06.12.07, 17:57
              Siemieniotka to zupka z konopii
              30 dkg konopii utłuc w możdzieżu potem gotować w ok 2 litrach wody na
              sredniogesty kleik z łyzki masła i mąki zrobić ciemną zasmażkę przyprawic sola
              i pieprzem je sie z kasza albo jako samodzielne danie jest tez wersja słodka 25
              dkg konopii utłuc jak wyżej potem gotowac w ok 1 litra wody aż do rozklejenia
              1 litr mleka zgotować z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli połączyć z kleikiem
              wymieszać podawać z grzankami ze słodkiej bułki .
              Moczka - 1 litr wody pęczek włoszczyzny ugotowac na wywar po odcedzeniu
              jarzyn do wywary dodać różne bakalie po ok 5 dkg rodzynki silwki orzechy obrane
              migdały figi skórka pomarańczowa ok 25 suchego piernika utrzeć na drobnej tarce
              wymieszać z z ok .05 litra piwa ciemnego porter lub słodowe na gęstą masę
              połączyc w wywarem jarzynowym dodać łyżkę masła szczyptę soli cukru jeżeli ktoś
              lubi może dodać więcej cukru zagotowuje sie to razem jak budyn i taką ma mieć
              konsystencję można jesć na ciepło i zimno pozdr.:)
    • cetka4 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 06.12.07, 19:51
      Bielsko-Biała (stolica podbeskidzia-nie Śląsk).
      Koniecznie 12 potraw, wiele z podanych wcześniej:
      barszczyk + fasola +/lub uszka z grzybami
      paszteciki z kapustą i grzybami
      karp smażony, panierowany oraz saute
      tradycyjna sałatka jarzynowa
      czerwona kapusta
      -ale mam ciekawostkę-pierogi z farszem rybnym, do rosołu rybnego, bo
      tradycyjną zupa rybną tego poematu nie nazwę. To jest tradycja z
      domu mojego męża (pewnie jakaś germańska.) Jeszcze muszę odtworzyć
      przepis na mleczną zupę z migdałami i rodzynkami. Może Banita
      pomoże??
        • iskial1 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 06.12.07, 20:37
          Chociaż jestem ślązaczką z dziada pradziada to potrawy wigilinne podane w
          Książce Wery Sztabowej " Krupnioki i moczka czyli gawedy o kuchni ślaskiej " nie
          wszystkie mi sa znane a mianowicie cytuje :
          Bytomskie Kamyki - pierniczki
          Sląski piernik z marcepanem
          piernikowe serca
          Sląski cwibak piernikowy ( cwibak czyli sucharek wykorzystywany do moczki)
          cieszyńskie wigilijne ciasteczka orzechowe
          opolskie ciasteczka ze skwarek
          siemieniotka
          moczka
          wigilijna zupa migdałowa
          zupa grzybowa z gałuszkami
          zupa fasolowa z pieczkami( czyli suszone owoce)
          karp wigilijny
          karp smażony karp panierowany
          karp w sosie
          makówki opolskie
          makówki cieszyńskie
          kompot wigilijny
          i wszelkiej masci sledzie z mleczkiem w smietanie,pieprzowe,po
          slasku,rolmpsy,sledzie smazone i sledzie smazone w ciescie.
          rózne drobne ciasta makaroniki zozworki, kokoski
          jeżeli ktos ma ochotę moge podac przepisy na w/w slaskie potrawy wigilijne
          wszystkie z /w/ ksiazki dosć stare wydanie mam 1986 r.
          Widac tu rózne wpływy kuchni ja tez jestem z dziada pradziada slazaczką a
          korzeniami ze strony ojca matki z angli a ze strony mamy mojej matki czechy ze
          strony ojca niemieckie wpływy no i tyle zdarzyłam sie dowiedziec o moich
          praprapra dziadkach pozdr.:)
            • iskial1 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 06.12.07, 20:55
              Juz sie robi :osobno wyprazyc na sypko filiżnake białego ryżu,
              15 dkg migdałow sparzonych wrzątkiem obranych wysuszonych i zmielonych
              dwukrotnie w maszynce zalac 2 litrami mleka z 4 łyzkami cukru wszystko
              zagotowac i dalej gotować na malutkim ogniu 15 min na płytce ochronnej aby nie
              przypalic do wazy włożyc ryż ugotowany na sypko zalac gpraca zupą migdałową . ja
              bym dała jeszcze 3 krople esencji migdałowej ale o tym w przepisie nie ma pozdr :)
    • tokela Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 13.12.07, 17:20
      MOJA MAMA POCHODZI ZE śLąSKA, A TATA Z KIELECKIEGO, WIęC TRADYCJE TROCHE ZMIESZANE
      ZUPA GRZYBOWA Z LANYMI KLUSKAMI
      BARSZCZ Z USZKAMI
      PIEROGI SMAżONE Z KAPUSTA I GRZYBAMI
      śLEDż W śMIETANIE
      KAPUSTA Z GROCHEM
      PSTRAG SMAżONY
      RYBA PO GRECKU
      FILETY W CIESCIE
      KLUSKI Z MAKIEM
      KOMPOT Z SUSZU
      ZIEMNIAKI
      FILET Z KRążKAMI CEBULI W PANIERCE
      • xy.5 Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 15.12.07, 01:14
        U mnie na wigilię bywa barszcz czerwony z grzybami,śledzie w occie,w oliwie i w
        sosie pomidorowym,ryba po grecku,lub smażona na oleju,kapusta z grochem i
        grzybami,zupa grochowo-grzybowa,sałatka z tuńczykiem,kompot z suszu.U mojej
        babci bywały racuchy i tzw.leniuchy tj.gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą
        gryczaną i grzybami.
    • slotna Re: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski 13.12.07, 20:29
      1. Zupa grzybowa: robiona przez moja babcie lub mame (smak identyczny), zawsze z lazankami autorstwa mojego dziadka
      Szok nastapil, gdy w wieku lat pietnastu odkrylam, ze w innych domach na Wigilie podaje sie np. barszczyk. Bylam przekonana, ze grzybowa MUSI byc i juz, nie ma alternatyw. Malo tego, poza Wigilia jadlam ja tylko raz w zyciu - a przynajmniej ten raz pamietam, dziwnie sie czulam. Grzybowa, ktora zreszta uwielbiam to dla mnie zupa wigilijna. Raz w roku i juz:)

      2. Karp smazony. Btw nie znosze, i jem tylko kawaleczek dla porzadku.

      3. Pierogi z kapusta i grzybami. Tutaj zdecydowanie wybija sie moja mama, ostatnio odpuscila sobie, bo przebywa za granica i przyjezdza do Polski dwa razy w roku, w tym na Boze Narodzenie, wiec ciezar pierogowania wziela na siebie jej siostra a moja ciotka (o czym zreszta nie wiedzialam i popelnilam straszny nietakt, sugerujac, ze pierogi ktore podano sa kupne...). W tym roku jednak pierogi beda te jedyne sluszne, bo dolaczylam do mamy emigrantki i spedze Wigilie razem z nia:) Ciasto cieniusienkie, nadzienie... mmmm, rozmarzylam sie:)

      3. Śledzie w smietanie do ziemniakow. Czyli takie z wody solonej, nie z oleju czy octu. Tu znowu: poza Wigilia takie sledzie jadlam ostatni raz w przedszkolu, jako znienawidzony przez wiekszosc obiad. Ja tam lubie:)

      4. Kapusta z grochem.

      I tyle. Zawsze jest jakas surowka, sa te ziemniaki do sledzi w smietanie, jakies inne sledzie, co kto przyniesie.

      Ciasta: makowiec, piernik i sernik autorstwa mojej babci niestety nie powalaja mnie na kolana. Moja mama robi przepyszny sernik, ale nie zawsze jej sie chce.

      Z tego co widze, ubogo u nas.

      Pare lat temu cos mnie opetalo i upieklam trzy pierniki oraz zazadalam kompotu z suszu. Od tej pory kompot jest zawsze (w tym roku tez bedzie, a co), ale czy to juz tradycja...?

      --
      Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka