Dodaj do ulubionych

Ser haloumi

04.08.03, 11:44
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie w Warszawie można go kupić - bardzo
proszę o namiary :-)
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: Ser haloumi 04.08.03, 12:51
      hania_76 napisała:

      > Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie w Warszawie można go kupić - bardzo
      > proszę o namiary :-)


      Czyżbyś też oglądała program Nigelli Lawson? :)
      Sama zastanawiam się gdzie można zdobyć taki ser. Przyszło mi do głowy, że może
      można zastąpić go oscypkiem? Bo haloumi to też słony owczy serek...
        • hania_76 Re: Ser haloumi 04.08.03, 13:46
          Gość portalu: Dora napisał(a):

          > A co to za ser?
          > Napiszcie cos wiecej o nim, prosze....

          Jest to ser owczy, o brudno-białej barwie, w konsystencji podobny do mozarelli
          (w smaku nie), dosyć słony. Znany w Grecji i na Cyprze (o Cyprze dowiedziałam
          się dzisiaj z internetu ;-)).
      • hania_76 Re: Ser haloumi 04.08.03, 13:44
        Masiu, nie nie oglądam tego programu (tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio
        oglądałam telewizję ;-)). Jadłam niedawno sałatkę z serem haloumi zapiekanym w
        liściach winogron i było to po prostu przepyszne! Dostęp do liści winogron mam
        nieograniczony, ale serka haloumi nie widziałam w warszawskich sklepach.
    • kochamwino Re: Ser haloumi 04.08.03, 14:49
      hania_76 napisała:

      > Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie w Warszawie można go kupić - bardzo
      > proszę o namiary :-)
      Z tego co wiem ser jest pochodzenia cypryjskiego. Bylem 3 lata temu na Cyprze
      i codziennie jadlem smazony haloumni z suszonymi pomidorami i oliwa. czytalem
      gdzies, ze mozna go kupic na bazarku przy dworcu Srodmiescie. Niestety nie moge
      sobie przypomniec w jakiej gazecie to czytalem. Jesli znajdziesz go tam Haniu
      to daj mi znac bo tez chetnie wroce do tego fantastico czisa.

      pzdr
      • hania_76 Re: Ser haloumi 04.08.03, 14:56
        kochamwino napisał:

        > Z tego co wiem ser jest pochodzenia cypryjskiego.

        Tak, greckiego też :-)

        Bylem 3 lata temu na Cyprze
        > i codziennie jadlem smazony haloumni z suszonymi pomidorami i oliwa.

        No właśnie, znalazłam przepis na zapiekany / smażony ser z pomidorami, bazylią
        i oliwą - czyli cuś a la caprese, ale nie caprese ;-)

        czytalem
        > gdzies, ze mozna go kupic na bazarku przy dworcu Srodmiescie. Niestety nie
        moge
        >
        > sobie przypomniec w jakiej gazecie to czytalem. Jesli znajdziesz go tam Haniu
        > to daj mi znac bo tez chetnie wroce do tego fantastico czisa.

        Bazarek k. dworca Śródmieście to ten pod PKiN czy ten bliżej placu Zawiszy?
        Mylą mi się dworce okrutnie!

        >
        > pzdr

        Też pzdr :-)
        • kochamwino Re: Ser haloumi 04.08.03, 14:58

          > Bazarek k. dworca Śródmieście to ten pod PKiN czy ten bliżej placu Zawiszy?
          > Mylą mi się dworce okrutnie!
          >
          > >
          > > pzdr
          >
          > Też pzdr :-)


          Tem pod pkin

          pzdr
              • hania_76 Trochę przepisów 04.08.03, 17:49
                Gość portalu: Dora napisał(a):

                > To daj nam znac jak znajdziesz ten ser i podziel sie z nami wrazeniami.. i
                moze
                >
                > przepisem? :)

                Przepisy - proszę bardzo! Niestety tylko po angielsku:


                2 large tomatoes, firm and ripe
                250 gr of haloumi cheese, sliced
                fresh bay leaves
                1 large onion, sliced
                a few slices of avocado
                2 tbs of fresh, finely chopped chives
                olive oil and a little vinegar
                salt
                cayenne pepper

                Slice the tomatoes. In a non-stick frying pan, lightly fry the slices of
                haloumi cheese until golden brown on both sides. Break the bay leaves up by
                hand and sauté in the same pan used for the haloumi.

                Next, arrange the fried haloumi slices on a large serving platter, in a half
                circle and decorate in between with slices of avocado. Arrange a smaller half
                circle with the tomato slices; in the centre, place the onion on the tomato and
                the bay leaves on top.

                Sprinkle the chopped chives over the platter, drizzle a little olive oil over
                the cheese and tomatoes, and very little vinegar on the tomatoes only.

                Lastly, sprinkle the tomatoes with salt.

                Instead of chives, sprinkle the haloumi with finely chopped mint. It actually
                goes better in this dish.

                ==================


                Roasted Vegetable and Haloumi Chesse Bruschetta

                Serves 4

                You need:

                4 slices Turkish bread or similar
                2 tbsp Olive oil
                2 cloves Garlic – thinly sliced
                1 small Eggplant – sliced
                2 large Tomatoes – sliced
                2 tbsp Basil pesto
                1 tbsp Kalamata olives – pitted and sliced
                ¼ bunch Basil – chopped
                Haloumi cheese – sliced



                Method:

                Place half of the olive oil in a fry pan and heat. Add Turkish bread and warm,
                turn and repeat. Set aside. Add remaining oil, place sliced eggplant in and
                grill on both sides. Place the grilled eggplant on the toasted bread.
                Scatter the sliced garlic over the eggplant, top with sliced tomato. Add sliced
                haloumi cheese to the frypan and gently grill, add cheese to sandwiches.
                Garnish with sliced olives and chopped basil.

                ==================================

                Char Grilled Haloumi With Tomato Rivermint Confit

                Serves 4


                For the Confit

                4 Ripe Roma tomatoes
                125 ml Vinegar (red or white wine)
                110 g sugar
                1-2 Red chillis - split
                1-2 small garlic cloves-chopped
                2-3 sprigs Rivermint (or spearmint)
                2 Tbl sp Olive oil
                1 tsp chopped Rivermint
                Remove the pip from the tomatoes and cut in half lengthways. Place face down
                into a stainless steel baking dish. In a small pot bring vinegar, sugar,
                chillis, garlic and Rivermint to the boil and pour over the tomatoes. Sprinkle
                with olive oil. Bake very slowly at 70o for 8-10 hours. Allow to cool then
                remove the skin from the tomatoes and place them in a storage container. Strain
                the tomato syrup and simmer with some the extra chopped Rivermint to reduce a
                little and concentrate. Pour syrup over the tomatoes.

                To grill the cheese
                1 or 2 slices Haloumi cheese per person
                2-3 asparagus spears (p/person)
                2-3 black olives (p/person)
                extra virgin olive oil
                flour for dipping
                Heat grill to moderate/medium heat level, not searing hot or cheese will burn.
                Dip haloumi slices firstly into flour and then a little olive oil to coat.
                Grill 2-3 minutes either side to a beautiful golden brown. Controlling the heat
                here is essential. Grill or boil the asparagus and arrange on plates with 2
                confit tomatoes, some of the syrup and black olives. (Another option is to pan
                fry the cheese in a non stick pan)


                ===================

                Title: Fried Haloumi Cheese With Greek Salad, Herb Vinaigrette

                Ingredients

                4 ripe plum tomatoes
                1 red onion
                1 cucumber
                20 black olives; pitted
                1 bn flat parsley
                100 g haloumi cheese; thinly
                -sliced
                1 basil; finely chopped
                1 coriander; finely chopped
                1 chervil
                1 chives
                200 ml olive oil
                2 lemons; juice of
                1 tb white wine vinegar
                1 salt and pepper

                Instructions

                Cut the tomatoes very coarsely into large dice. Slice the red onion
                finely and leave to soak in the white wine vinegar. Peel and chop the
                cucumber the same size as the tomatoes. Mix all these together in a bowl
                with the onions and some flat parsley. Dress with some olive oil and salt
                and pepper.

                In a hot non-stick pan, fry the Haloumi cheese with no oil. It will brown
                very quickly. Remove and season with salt and pepper and sprinkle with
                lemon juice. Place on top of the salad and drizzle herb oil around the
                plate. Now add some lemon juice to the herb oil that you have put around
                the salad. If you add the lemon juice before this it will turn the herbs
                brown.
      • hania_76 Re: Ser haloumi 04.08.03, 22:44
        Marghe, dzięki - haloumi podają w paru knajpkach w Warszawie (Meltemi, 6/12) ;-
        )
        Szukam takiego do zrobienia w domu :-)

        Co do Boat House: to ta speluna o złodziejskich cenach i obsłudze szkolonej na
        mikrofilmach z peerelowskich garkuchni kiedykolwiek miała dobre menu?! Halibut
        zeschnięty na wiór podany na talerzu wielkości opony od traktora, rozmemłane
        spaghetti z zimnym sosem pomidorowym i 2 małżami na wierzchu (spaghetti con
        vongole podobno), zamiast gnocchi - makaron muszelki z paczki (kelner obrażony
        klaruje mi, że to jest ręcznie robione gnocchi), łosoś, który dobrze rzucony
        mógłby zabić albo wybić szybę w samochodzie, i tak dalej.

        Przepraszam za ten emocjonalny passus, ale istnienie i powodzenie tej speluny
        uważam za mrożkowski żart.

        Marghe, pozdrawiam najserdeczniej :-)
      • Gość: goldi Re: Ser haloumi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 05:51
        Jest w delikatesach Mini Europa i powinien tez byc w Bomi np.w Kliffie cena
        18zl za 250 gram.Najlepiej zapytajcie u importera tych serow w firmie Sanechem
        maja tez grecki ser KEFALOTIRI tylko ze w kg opakowaniach telefon do nich w
        Warszawie 751 26 70 lub 751 40 37 adres ich strony www.sanechem.com.pl ta
        firma importuje setki roznych produktow z calego swiata warto odwiedzic ich
        strone.
          • marghe_72 Re: Miszka i Goldi 05.08.03, 12:15
            Haniu, kilka lat temu bylam w Boat Housie na kolacji i bylam pozytywnie
            zaskoczona - oryginalne menu (a nie tak jak teraz oklepana włoszczyzna za
            astronomiczne ceny) - miedzy innymi haloumi, zupa krem z krabów, wysmienite
            mięsa... Skusilam sie i poszłam jeszcze raz w tym roku. Katastrofa. Nic dodać
            nic ująć.
            M.
            PS. Daj znac czy udało Ci sie znaleźć serek (w Bominie widziałam, ale to
            jescze nie znaczy, ze nigdy go tam nie było)
            • hania_76 Re: Miszka i Goldi 05.08.03, 12:34
              Marghe, oczywiście - dam znać :-) Pewnie bliżej czwartku-piątku tam zajrzę.

              PS. Co do Boathouse - muszę powiedzieć, że kiedyś serwowali bardzo dobre
              carpaccio. Poza tym, niestety, porażka. Może rzeczywiście mieli lepszy start, a
              później sobie odpuścili? Szkoda, że razem z poziomem obsługi, a przede
              wszystkim - serwowanych potraw, nie obniżyli cen, które są skandalicznie
              wysokie, biorąc pod uwagę co się za nie dostaje ;-) Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka