Dodaj do ulubionych

śledzie piernikowe

05.12.07, 15:46
Szukam przepisu na śledzie piernikowe.
Kiedyś robiłam wg przepisu z jakiejś książki lub gazety. Były pyszne, ale
przepis gdzieś się zawieruszył. A Wigilia tuż tuż i taki śledź byłby w sam raz :)
Jedyne co pamiętam to to, że do wymoczonych śledzi dodawało się piernik...
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:W zasadzie robi się w ten sposób karpia ale 05.12.07, 17:02
      każdy przepis można zmodyfikować:
      Karp po polsku (jedna z wersji dość licznych)

      1kg ryby, 20 dag włoszczyzny bezkapusty, 250 ml wody, 250 ml piwa jasnego, 3 dag
      masła, 3 dag mąki, 4 dag rodzynków, 4 dag migdałów, 5 dag powideł śliwkowych,
      608 dag piernika, sól śledzia będziesz moczyć więc raczej jej nie użyjesz),
      cukier, imbir, ziele angielskie, liść laurowy i sok z cytryny do smaku.

      Warzywa po umyciu, obraniu, rozdrobnieniu zalać wodą i ugotować. Oczyszczoną i
      wypatroszoną rybę włozyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy i ugotować na
      małym ogniu. Miękką rybe wyjąć, wywar przecedzić, migdały sparzyć i obrać ze
      skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić
      wywarem, zagotować i dodać powidła, rodzynki, migdały i rybę. Posypac startym
      piernikiem, chwilę gotować na małym ogniu i doprawić do smaku cytryną i innymi
      przyprawami.
      • Gość: Gośka Re:W zasadzie robi się w ten sposób karpia ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:26
        608 dag piernika??
        • ba_nita Re:Nie - oczywiście chodziło o 6 lub 8 dag.nt 05.12.07, 21:29

    • winoczerwone Re: śledzie piernikowe 05.12.07, 22:29
      a ten przepis to nie był czasem przepis p. Marty Gessler, a gazeta
      to nie Wysokie Obcasy stare? bo jesli tak, to wiem, o czym mowisz,
      ale u mnie też zaginął, jak sie okazuje właśnie
      szkoda, bo sledzie były znakomite (BTW najwykwintniejsza kuchnia
      polska w czystej postaci na uzytek domowy, a propos pewnego wątku i
      dylematów nt wykwintności)
      ale znalazłam cos takiego, chyba bardzo podobne:

      Śledź w imbirze i pierniku:

      1 kg płatów śledziowych - wymoczyc w mleku

      2 łyżeczki świeżego posiekanego imbiru
      niewielka laska cynamonu
      5-6 gożdzików
      2-3 ziarna ziela angielskiego
      25-30 dkg suszonego piernika bez bakalii
      25 posiekanych włoskich orzechów (u p. Gessler nie było chyba...?)
      2-3 łyżki miodu gryczanego

      1 łyżka octu winnego-ziołowego

      zagotować taką ilość oleju żeby pokryła wymoczone śledzie z
      dodatkiem imbiru,cynamonu,gożdzików,pieprzu i ziela angielskiego-
      ułożone śledzie w szklanym naczyniu zalać przestudzonym olejem-
      wstawić na 3 dni do lodówki pod przykryciem.Przed podaniem śledzi
      przygotować pastę:

      dokładnie wymieszać płynny miód z octem winnym,świeżym
      imbirem,startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami.Wyjąć
      śledzie z oleju, pokroić i układać warstwowo, przekładając zrobioną
      pastą-można delikatnie polać olejem, w którym śledzie się moczyły.
      • ruskie-pierogi Re: śledzie piernikowe 06.12.07, 08:59
        Przepis brzmi intrygująco :). Spróbuje.
        Masz też rację że to mogła być MG z Wysokich Obcasów.

        Dzięki!
        • Gość: Anka Re: śledzie piernikowe IP: *.aster.pl 06.12.07, 22:49
          Pierwsze na uszy słyszę.A mój kot uwalił się i śpi.
    • pinos Re: śledzie piernikowe 07.12.07, 00:08
      kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,31901650,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka