Dodaj do ulubionych

Babka z ajerkoniakiem i krówkami z mniam.mniam

IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 19:46
Czy ktoś ma przepis na tą babkę???? Ewentualnie czy na tej stronie
jest możliwość " wykupienia" jednego przepisu. Wiem że kiedyś była
taka możliwość, ale teraz nie mogę się doszukać, a abonamentu nie
chcę wykupować. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: Babka z ajerkoniakiem i krówkami z mniam.mnia 10.12.07, 19:55
      Proszę, skopiowałam Ci:

      składniki
      25 dag cukru
      25 dag mąki pszennej
      15 dag cukierków krówek
      15 dag margaryny
      125 ml ajerkoniaku
      4 jaja
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      tłuszcz do wysmarowania blaszki




      sposób przygotowania
      Cukierki podzielić na niewielkie kawałki.
      Margarynę utrzeć z cukrem i solą, dodawać po 1 jajku. Ciągle mieszając wlewać
      ajerkoniak. Dodać mąkę z proszkiem, na końcu delikatnie wmieszać cukierki.
      Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem lub podłużnej blachy
      (keksówki). Piec 60-65 minut w 175-180 st.C.
      • malange Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:01
        Już wiem co jutro będę robiła :) dziękuję Wam za przepis
        • dorotus76 Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:02
          To taka dobra ta babka? :)
          • dorotus76 Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:03
            tzn. to było do Dudusi, bo ona szukała...
            • malange Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:05
              A to jeszcze raz przepraszam, znów się wtrąciłam :D
              • dorotus76 Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:54
                malange napisała:

                > A to jeszcze raz przepraszam, znów się wtrąciłam

                No coś Ty, nie wygłupiaj się :)
                Do Dudusi było tylko to pytanie, czy ta babka jest taka dobra, skoro szuka przepisu!
                :DD
                Przepis skopiowałam dla wszystkich chętnych :D
          • malange Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:04
            Jutro powiem :) - brzmi smakowicie, kiedyś robiłam babkę z samym ajerkoniakiem i
            była bardzo dobra, więc z krówkami może być tylko lepsza :)

            Pozdrawiam!
        • malange Re: Przepraszam za wtrącenie się 10.12.07, 20:03
          Jeszcze pytanie mam :) krówki ciagnące czy kruche?
          • Gość: dudusia30 Re: Przepraszam za wtrącenie się IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 21:07
            Krówki chyba kruche, choć pewna nie jestem
      • Gość: dudusia30 Re: Babka z ajerkoniakiem i krówkami z mniam.mnia IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 20:57
        Dorotus76-bardzo dziękuję za przepis.
        Jakiś czas temu jadłam ją u znajomych i bardzo mi smakowała tylko o
        wzięciu przepisu zapomniałam
        • chillianna Re: Babka z ajerkoniakiem i krówkami z mniam.mnia 11.12.07, 17:57
          Hmm..brzmi świetnie. Moze zrobię na święta, ale ..właśnie. Czy ktoś
          robił?? Jak to cudeńko smakuje:D
    • malange Zrobiłam i zdaję relację 11.12.07, 18:41
      Jest bardzo, bardzo dobra! Kiedyś robiłam bez krówek i była trochę za ostra, a
      ta jest taka w sam raz - nie jest zbyt słodka i aromat ajerkoniaku nie jest
      "nachalny". Puszysta, wilgotna... pyszna! Na pewno jeszcze ją zrobię :)

      • malange Re: Zrobiłam i zdaję relację 11.12.07, 19:00
        Zapomniałam o najważniejszym - piekłam ją 90 minut w 180'C, ale podejrzewam że
        mój piekarnik coś szwankuje.
        • asiak44 Re: Zrobiłam i zdaję relację 12.12.07, 00:37
          a te krówki to pokroić czy całe? One się rozpuszczą czy jak? wyglada
          smakowicie
          • Gość: dudusia30 Re: Zrobiłam i zdaję relację IP: *.acn.waw.pl 12.12.07, 00:44
            Ja dziś zrobiłam, tylko ajerkoniaku nie miałam więc dałam likier
            kawowy.Krówki pokroiłam. Babka pięknie wyrosła, jest puszysta.
            Piekłam 65 miniut w 175 st. z termoobiegiem.
            • malange Re: Zrobiłam i zdaję relację 12.12.07, 00:48
              No właśnie, ja piekłam bez termoobiegu i zajęło to 90 minut!!! Ale warto było
              czekać :)
          • malange Re: Zrobiłam i zdaję relację 12.12.07, 00:47
            Ja krówki kroiłam i się trochę napracowałam, bo moje się ciagnęły - następnym
            razem muszą być w 100% kruche - kroiłam po dwie, wrzucałam po kosteczce i
            mieszałam, bo inaczej sie sklejały :D krówki się rozpusciły, tylko parę tych
            które upadły na spód przykeliło się do blaszki. Myślę, że przy krówkach kruchych
            nie będzie tego problemu :)

            Wiecie może jaka firma produkuje kruche krówki? Ja miałam z Goplany i się
            ciągnęły (ale byłe pyszne :D).

            Pozdrawiam!
            • Gość: dudusia30 Re: Zrobiłam i zdaję relację IP: *.acn.waw.pl 12.12.07, 00:49
              Krówki dałam kruche, rozpuściły się, choć odrobina przywarła do
              blaszki i miałam mały problem z jej wyjęciem:)
              • malange Re: Zrobiłam i zdaję relację 12.12.07, 00:50
                Jakiej firmy miałaś krówki?
                • dorotus76 Re: Zrobiłam i zdaję relację 12.12.07, 09:10
                  Oo, to skoro dobra, to wrzucam do ulubionych :)
                  dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka