Dodaj do ulubionych

Słyszał ktoś o kuchni kujawskiej??

IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.08, 15:49
Interesuje mnie informacja o kuchni kujawskiej.

Proszę podawać dużo.

Historia, przepisy, ciekawostki!!
Obserwuj wątek
      • jo.hanna i kuchnia kujawska i wielkopolska maja 16.01.08, 17:32
        czarnine (tak sie to nazywalo w czesci Kujaw)--gdzie indziej zwana czernina. No
        i jeszcze kluchy ziemniaczane, w Poznaniu nazywane szarymi. Znam dwa przepisy na
        czarnine, obydwa z Kujaw, chociaz pierwszy prawdopodobnie podrasowany jest
        wplywami z Kresow, czyli do rosolu daje sie suszone owoce (sliwki, jablka),
        zakwasza octem, dodaje majeranku i dosladza cukrem i podaje z kluseczkami
        kladzionymi lyzka na goraca wode. Druga wersja jest bezowocowa i zamiast
        majeranku dodaje sie czomber, a serwuje z kluchami ziemniaczanymi. Kluski
        ziemniaczane (robi sie je z tartych ziemniakow, odrobiny maki ziemniaczanej i
        jajek) podaje sie z przesmazona slonina i kapusta kiszona. Inna wersja to kluchy
        wymieszane ze skwarkami i pokruszonym bialym serem. A jeszcze inna wersja to
        gorace kluchy zalane rozbeltanym jajkiem i dobrze wymieszane.

        No i jest jeszcze kujawska prazucha ziemniaczana. Ugotowane i odsaczone
        ziemniaki (zachowac wode!), ubija sie, posypuje maka i dolewa odrobine wody od
        ziemniakow. Ubija sie to wszystko razem, stawia na goracym ogniu i miesza az
        mieszanka zacznie odchodzic od scianek garnka. Polac roztopionym maslem i
        popijac zimnym mlekiem
    • jo.hanna kujawskie zacierki 17.01.08, 13:45
      nie pamietam dokladnie jak sie 'to' robilo, tzn. domyslam sie, ze byla to maka i
      woda. Zagniatalo sie to to, i potem, pozostawiajac w misce, urywalo malutkie
      kawalki i 'turlalo' kuleczki. Im mniejsze kuleczki, tym lepiej. Pamietam, ze
      babci zajmowalo to turlanie jakas godzine. Zacierke gotowalo sie na osolonej
      wodzie i potem do tej wody z kluseczkami dolewalo mleko (jesli to byl piatkowy
      obiad, czyli postny) lub dodawalo podsmazone skwarki z cebula (wersja
      sniadaniowa, 'do pluga')
    • Gość: natalia Re: Słyszał ktoś o kuchni kujawskiej?? IP: *.net.autocom.pl 19.01.08, 12:47
      Ja nie będę się rozpisywać, ale jako torunianka na wygnaniu dostałam książeczkę "Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki" Zbigniewa Przybylaka. Autor w kilku miejscach wspomina, że opisuje tradycyjną kuchnię regionu, z którego się wywodzi jego rodzina - czyli właśnie Pomorze i właśnie Kujawy, wbrew tytułowi. Może coś się nada...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka