Dodaj do ulubionych

i co ja mam gotowac?

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 16:58
Powiedzcie co wy jadacie na obiady bo mnie juz rece opadaja stale ten sam
repertuar spoza ktorego nie ,moge wyjsc, moze jak mi powiecie co jecie to
zmienie swoje obiady w prawdziwe uczty
Obserwuj wątek
    • Gość: tangerines Re: i co ja mam gotowac? IP: *.pop.e-wro.net.pl 14.08.03, 17:47
      U mnie w domu nie jadamy ziemniaków (klasycznie gotowanych) i pierogów ruskich,
      dań na słodko.
      Gotuję zawsze 1 danie i jakoś nigdy mi nie brakuje repertuaru. Robię albo fajną
      zupkę, albo drugie.
      Zupy urozmaicam żółtym serem, ziołami, podaję z kluseczkami, grzankami,
      groszkiem ptysiowym, pulpecikami, krokietami.
      Drugie dania: mięsa różne najczęściej wariacje kurczakowe, rolady wołowe,
      gulasze. Dodatki frytki, kluski śląskie, makarony, kopytka, pampuchy.
      Często robię naleśniki (nigdy na słodko), pierogi, knedle (ze śliwkami -to
      jedyna danie na słodko, które przechodzi).
      No i oczywiście zapiekanki, najczęściej w soboty lub niedziele i do tego winko.
      Zestawu schabowy, kapusta i ziemniaki nie zrobiłam nigdy!!!
    • Gość: hania :o) Re: i co ja mam gotowac? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 14.08.03, 17:48
      to przyklady z mojej kuchni


      kaczka w pomaranczach
      piersi kacze z jablkami i brokulami
      kurczak z pomaranczami z mloda kapusta i kaparami
      kurczak barbecque z salatka fasolowa i oberzyna z grila
      szynka wedzona z mlodymi ziemniakami
      Wok mieszanka z wieprzowina
      zapiekanka z kalafiora
      kurczak z kalafiorem
      zupa kalafiorowa z porem
      zrazy w sosie karry
      szynka swieza pieczona z bulwa kopru wloskiego i skorzonera
      bekon z pure ziemniaczanym i kukurydza
      burger za salatka z brokulow
      kotlet cielecyz grila
      wolowina stroganoff z warzywami
      chili Con Carne z guacamole
      chili con carne z fasola i salatka z nektarynek
      kotleciki mielone z kuskus papryka, porami i pomidorem
      kurczak marynowany w chili
      dorsz w sosie kokosowym
      halibut z kapustaw tahin (pasta sezamowa) z kuskus + ogorek z rodzynkami
      kotlet wolowy marynowany w cytrynie z grila


      w ostatnim tygodniu menu bylo takie:

      kurczak z imbirem makaronem i chutnej z mango salatka z melona i ogorka
      poledwica wieprzowa z warzywami i ziemniakami z patelni
      lasagne z kurczaka
      szynka z imbirem kuskus pomidory i ogorek
      smazony ryz (smazony przed gotowaniem) z gulaszem wolowym i salata z
      dressingiem z gruszek
      zupa pomidorowa z jagniecina
      piers z kurczaka z sosem rabarbarowo -morelowym
      poledwica cieleca z bulwa kopru wloskiego mlode ziemniaki z maslem szalwiowym


      • jottka ten ostatni 14.08.03, 20:19
        tydzien to miał 8 dni? :)

        a poza tym mięso z mięsem :( nuuuudne
        • Gość: hania :o) Re: ten ostatni IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 14.08.03, 21:24
          czesto jadam cieple drugie sniadanie stad ta lasagne.
          hmmm za duzo miesa? tak to niestety wyglada w pismie. wagowo to nie wiecej niz
          120 g warzyw 200- 250g ziemniakow kasz lub makatonow ponizej 50g
          przy takim jedzonku to moj tydzien ma nie osiem ale dziewiec dni!
    • marghe_72 Re: i co ja mam gotowac? 14.08.03, 21:58
      W naszym przypadku nie sprawdzaja sie dania typowo polskie - raz, że nie umiem
      ich przyrządzac, dwa, ze mój mąz za nimi nie przepada:)
      Zatem na tapetę idzie moja ulubiona włoszczyzna - przerózne makarony ,
      risotta, zapiekane warzywa, mięska. Poza tym moja wersja chinszczyzny w wielu
      odmianach itp
      Jako, zę ślubny nie lubi typowych zup (a ja posłuszna żonka takowych mu nie
      serwuję, hehe), to eksperymentujemy.

      Ogolnie rzecz biorąc otwieram szafki i lodówke i kombinuję co by tu sie dało
      jadalnego upichcic:))) jeszcze sie nie potruliśmy.
      M.
    • myshen82 Re: i co ja mam gotowac? 15.08.03, 11:17
      mamy ten sam problem - pracujemy, dom daleko, mama nic na
      obiad nie wymyśli;) (mamy po 21 lat)
      co jemy?
      mało mięsa...
      za to:
      makarony z różnymi sosami: podstawa to pomidory i cebula
      a do tego: soczewica, lub cieciorka (mniam, mniam)
      albo leczo: pomidory, cebula, kabaczek, albo cukinia (nie
      wiem, nie rozróżniam:)) + parówki.
      Albo naleśniki - np. z soczewicą (+koncentrat pomidorowy,
      pokrojone w słupki marchewka i seler)
      albo zapiekanki różniste
      albo spaghetti, lasagne i insze włoskie
      zajrzyj do wątku z zapiekankami - podany przez Tangerines
      przepis na zap. makaronową - pyszka!
      Pozdrawiamy
      Głodne studentki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka