Dodaj do ulubionych

semolina - semola - czy to to samo?

19.01.08, 19:08
Jak w temacie. Czy to takie same maki czy roznia sie od siebie?
Widzialem w Makro 5-cio kg Semole. Na opakowaniu duzo tekstu w
jezyku wloskim i naklejka w jezyku polskim, ze przeznaczona jest do
wypieku chleba. I przyznam sie, ze zglupialem. Moze ktos mi pomoc.
Dziekuje za wszelkie cenne uwagi. Krytyczne takze.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: semolina - semola - czy to to samo? 20.01.08, 15:59
      Semolina to raczej po angielsku. W jezyku wloskim jest "semola"
      i "farina di semola rimacinata". Ta pierwsza ma postac krysztalkow /
      drobniutkich /, ta druga jest ta pierwsza, ale 2 razy zmielona / ma
      postac bardzo mialka: jak zwykla maka /. Czesto slowa "semola"
      i "farina" sa uzywane zamiennie. Np. Divella uzywa slowa
      tylko "semola" zaznaczajac jednak, ze jedna z nich jest 2 razy
      mielona. Chleb mozna upiec ze wszystkiego / np prawie... /: wazne
      jest, aby to, co sie kupuje bylo tym, czego oczekujemy.
      Jesli masz tam dokaldniejszy opis, wstukaj caly.
    • marras1971 Re: semolina - semola - czy to to samo? 20.01.08, 17:11
      Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Postaram sie jak
      najszybciej podjechac do sklepu i spisac informacje z opakowania
      mimo, iz jest zaklejone zdawkowa informacja w jezyku polskim, ze
      jest to semola do wypieku chleba.

      A teraz jeszcze jedno pytanie w temacie maki:
      Znalazlem stara oferte Makro pt. "Wloskie smaki". Oprocz makaronow,
      pesto, oliw itd. sa takze maki, opisane nastepujaco:
      1. Maka na makaron - Farina Tipo "00" - ok. 20 zl za 5 kg.
      2. Maka na pizze - Farina Tipo "0" - ok. 12 zl za 5 kg.
      3. Maka na pizze - Farina Tipo "00" - ok. 12 zl za 5 kg.
      Wszystkie z oznaczeniem Di Grano Tereno.
      Tyle mozna odczytac ze zdjec produktow w ofercie.
      Czy symbole "0" i "00" oznaczaja ile razy ziarno zostalo zmielone?
      Ktora postac (mniej lub bardziej mialka) jest lepsza do wyrobu
      makaronow, pizzy... Jakie sa wasze doswiadczenia w tej materii? Czy
      15 zl za 5 kg semoli, bo tyle ona teraz kosztuje w szczecinskiej
      hali, nie jest za niska cena?
      • linn_linn Re: semolina - semola - czy to to samo? 20.01.08, 17:22
        Czekam na momente kiedy UE zajmie sie ujednoliceniem numerow maki.
        Oznaczenia 0 i 00 sa wloskie.
        Po kolei, grano tenero to maka z pszenicy miekkiej.
        Maka typu 0 jest grubiej mielona niz 00. Z tej oznaczonej 0 mozna
        piec pizze, chleb, ale czasem maka 00 zawiera dodatki powodujace, ze
        tez nadaje sie na pizze. Okazuje sie, ze importer nie zadaje sobie
        trudu przelozenia tych oznaczen na jezyk polski.
        Tu znajdziesz tabelke, w ktorej roznum numerom odpowiada % popiolow
        i proteiny.
        it.wikipedia.org/wiki/Farina
        Dla jasnosci:
        Maka 00 ma max 0,55 popiolow i 9% protein.
        Opakowania 5-kilowe zwykle maja nizsza cene jednostkowa, wiec nie
        powinno to dziwic.
        Ja robie pizze i chleb z maki 0. Co do makaronu, kombinacji jest
        wiele: semolina, maka zwykla, mieszanki roznych mak.
        • marras1971 Re: semolina - semola - czy to to samo? 22.01.08, 11:18
          Niestety nie moge podjechac do sklepu osobiscie, ale rozmawialem z
          pracownikiem sklepu przez telefon. Niewiele sie dowiedzialem,
          poniewaz (jak wczesniej napisalem) opakowania sa oklejone kartkami z
          informacja w jezyku polskim, ze jedna jest do wypieku pizzy a druga
          do chleba. Mojemu rozmowcy udalo sie odczytac:
          1. Do wypieku pizzy - grano tereno, "0".
          2. Do wypieku chleba - grano duro, nie widac oznaczenia jakiego jest
          przemialu, i odczytal mi wyrazenie "per panificazione". Nie wiem czy
          dobrze zrozumialem i zapisalem.
          Wiecej odczytac sie nie da. Osobiscie moze moglbym bardziej
          pokombinowac i odczytac wiecej.
    • Gość: marras1971 Dane z opakowania semoli. IP: 83.168.75.* 01.02.08, 19:40
      Wklepałem dane z opakowania:

      Opakowanie 5-cio kilogramowe, kolorystyka żółto-niebieska. Cena:
      15,14 zł.

      Naklejka importera w języku polskim:

      Mąka do wyrobu Chleba
      Wyprodukowano przez: Molino F.lli Chiavazza SPA Via Molino, 2 -
      Casalgrasso CN Italy.
      Importer: nazwa i adres polskiej firmy.

      Opakowanie oryginalne:

      Quality METRO
      Semola
      RIMACINATA DI GRANO DURO

      Indicazioni d'uso:
      e particolarmente adatta per la preparazione di pane (pugliese,
      siciliano), pasticceria tradizionale mediterranea e pasta fresca
      (con o senza ripieno). Miscelata alla farina di grano tenero puo
      essere utilizzata nella preparazione do pizze.

      Tempi di preparazione:
      i tempi di lievitazione variano in funzione della temperatura
      ambiente (1,5-2 ore).

      Modalita' d'impiego:
      si consiglia l'utilizzo con formulazioni semplici, senza l'aggiunta
      di grassi, con contenuto in lievito 2,5% - 3,5%.

      CONSERVARE IN AMBIENTE ASCIUTTO ED AERATO EVITARE IL CONTATTO CON LE
      PARETI E CON IL PAVIMENTO

      PRODOTTO SOGGETTO A CALO NATURALE

      PESO PREDETERMINATO MECCANICAMENTE RIFERITO AD UMIDITA MASSIMA 15,5%

      I z boku opakowania:

      INFORMAZIONI NUTRIZIONALI
      czyli ile czego (białka, węglowodanów, tłuszczu) w 100 g mąki.

      i z drugiej strony dane producenta.

      Mąka nie jest miałka jak np. pszenna typ 500, w dotyku to taki
      piaseczek. Nie jest biała ani nie żółta. Coś pomiędzy.

      Mogłem się gdzieś pomylić, ale ten język to jakiś kosmos.

      Proszę o tłumaczenie, jeżeli to możliwe.
      • linn_linn Re: Dane z opakowania semoli. 02.02.08, 11:15
        "Rimacinata", czyli jednak mialka. Podwojnie mielona, kolor zoltawy.
        Oczywiscie z pszenicy twardej.
        Nie mam czasu tlumaczyc wszystkiego.
        Najwazniejsze:
        - na chleb / apulijski, sycylijski /
        - na makaron / takze nadziewany typu tortellini /
        - na pizze / po dodaniu maki z pszenicy miekkiej /
        Dodawac drozdze w ilosci 2,5-3,5%. Czas rosniecia 1,5-2 godziny.


        • Gość: marras1971 Re: Dane z opakowania semoli. IP: 83.168.75.* 02.02.08, 12:04
          Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Sprobuje jeszcze dzis zrobic
          makaron. Mysle, ze na 100 gr maki jedno jajko i szczypta soli
          wystarczy. Jakbys miala wolna chwile to mozesz jakis wyprobowany
          przepis z semoli na chleb, pizze lub makaron podrzucic. Bede
          wdzieczny. I jeszcze jedno czy chleb z semoli mozna robic na
          zakwasie czy tylko na drozdzach?
        • Gość: marras1971 Re: Dane z opakowania semoli. IP: 81.15.233.* 04.02.08, 07:47
          Zrobilem makaron wg przepisu jak wyzej i smakowal bardzo dobrze.
          Potrzebuje tylko maszynki do makaronu, poniewaz trudno jest
          rozwalkowac rowno i cienko ciasto.

          Czy oprocz maszynek z napedem recznym mozna dostac z napedem
          elektrycznym lub jako przystawka do np. maszynki do mielenia miesa?
          Wiem, ze sa przystawki do robota Kitchen Aid ale troche kosztuje
          taki zestaw.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka