senin1
21.01.08, 08:55
..kuchenne
postanowilam zalozyc ten watek, jako ze lezy mi na sercu jakosc
przekazywanych przepisow i porad kuchennych
chce, zeby ci, ktorzy korzystaja z moich przepisow mieli jak
najdokladniejsze instrukcje, zeby potrawa wydobywala "to co
najlepsze" z produktow - ich smak, konsystencje delikatnosc, ostrosc
wszelkie inne tony i subtelnosci
wzorujac sie na przepisach oryginalnych kuchni azjatyckich tez
czesto trafialam na "gnioty" (bo uzywam tlumaczen anglo)... ale lata
doswiadczen i rozmow z 'nativami' i eksperymentow pozwolily mi
znalesc optymalne metody gotowania i uzyskiwac naprawde dobre efekty
w kuchni
a jednak : warujac u bram tego forum kulinarnego (a dzis wyjatkowo
zajrzalam na pare innych) zauwazylam beztroskie przekazywanie i
zalecanie bardzo zlych praktyk przyrzadzania niektorych produktow,
tak, ze mi sie noz w kieszeni.. ;((( A szkoda, bo skladniki czasami
bardzo drogie, a przepis choc z pozoru dobry, dokladnie przerabia
skladnik na kulinarnego gniota
Wiem, ze jest tu wielu propagatorow dobrej (nie znaczy drogiej)
kuchni, proponuje wiec by wpisywac tu najbardziej notoryczne i
spolecznie szkodliwe;)) przestepstwa kulinarne - dla mlodych adeptow
kuchni moze to byc zbawienne
NR 1 !!! - dla mnie
smazenie/gotowanie krewetek 10-15 minut (wiem, wiem, powtarzam sie) -
totalna marnacja dosc drogiego skladnika
Drodzy moi - wiem , ze wielu z Was zna wiele takich bezecnosci -
prosze sie wpisywac, a nawet klocic :D