Dodaj do ulubionych

Chińskie pierożki z kapustą i imbirem

03.02.08, 19:40
to tak na marginesie skandalu w Japonii, gdzie duzo ludzi zatruło
się chińskimi pierozkami nafaszerowanymi pestycydami.
Były to pierożki z kapustą i imbirem.Mam kawał imbiru, z pewnych
powodów chciałabym go zużyć szybko, oraz kapustę, ale nie mam żadnej
intuicji jakby z tego zrobić nadzienie pierożkowe.
Może ktoś z globtrotterów podsunie?
Obserwuj wątek
      • pinkink3 Re: Chińskie pierożki z kapustą i imbirem 04.02.08, 05:38
        Oto bardzo szczegolowy przepis na chinskie pierozki z obrazkami.
        jenyu.net/fd/photorecipes/dumplings/
        Klikajac na poszczegolny obrazek mozesz go powiekszyc.
        Jest jednak po angielsku.
        W przepisie mozna, moim zdaniem, ominac pedy bambusa i Napa cabbage, co sie
        tlumaczy na bok choy. Bedzie i tak dobre ze zwykla biala kapusta, mielonym
        miesem, zielona cebulka i imbirem.
    • Gość: senin ja proponuje tak: IP: *.for.connect.net.au 04.02.08, 09:37


      kapuste posiekac (cwierc sredniej glowki)
      mieso mielone z kurczaka lub mielona wieprzowine (200 gram)
      imbir swiezy starty lub drobno posiekany
      sos sojowy (lyzka lub dwie)
      olej sezamowy (lyzeczka)
      czosnek (kilka zabkow posiekanych)
      cebulka szalotka zielona, albo sczypior (ok 3/4 szklanki posiekanej)
      jesli wieprzowina to i przyprawa 5 smakow (szczypta)
      jesli kutczak to pol lyzeczki cukru


      na oleju podsmazyc czosnek, dodac szalotke a po chwili mielone
      mieso - smazyc az zmieni kolor - dodac kapuste smazyc przez ok 2
      minut (w ten sposob mozna pominac pedy bambusa, bo kapusta ma ta
      sama chrupkosc, a pedy bambusa nic oprocz tej chrupkosci nie wnosza)
      dodac imbir, smazyc jeszcze przez chwile dodac sos sojowy i olej
      oraz 5 smakow/cukier

      przestudzic

      nakladac na wonton wrapers lub gotowe ciasto do pierozkow

      posklejac, gotowac w koszyku na parze wylozonym liscmi salaty lub
      innymi zielonymi liscmi


      do nadzienia mozna tez dodac troche chilli, mozna tez dodac sos
      ostrygowy - jesli sie lubi okragle slodkawe smaki

      podawac z dipem z sosu sojowego, posiekanego czerwonego chilli i
      oleju sezamowego


      • Gość: yatsec Re: A ja proponuje tak: IP: 83.238.100.* 04.02.08, 10:24
        Składniki jak podała senin tylko nie podsmazam składników a mieszam
        i przygotowuje pierozki (z gotowego ciasta). Pierozkow nie robie na
        parze a na patelni.
        Na rozgrzany olej kłade pierozki i jak bedą juz podsmazone z jednej
        strony, zmniejszam troche gaz i zalewam je odrobiną bulionu lub wodą
        i przykrywam. Pierozki robia sie około 15 min. Jak pozostanie troche
        wody to odparuj.
        Do maczania robie sos z ciemnego octu, sosu sojowego i chilli lub
        olejku chilli.
        • kocia_noga Re: A ja proponuje tak: 04.02.08, 10:47
          Dzięki! Zrobię według przepisu Senin, bo unikam smażonego (niestety,
          wiek już nie ten).Zamiast oleju sezamowego kapnę trochę tahini.
          Gotowego ciasta nie mam, ale zrobię wg przepisu na wontony
          (znalazłam na Galerii).
          Zafrapował mnie sposób pokazany na obrazkach.Przypomniał mi się
          znajomy Mongoł który częstował mnie rodzimymi przysmakami i przy
          mnie robił pierożki (nazywały się buzy czy jakos podobnie).
          Dziękuję!
          • Gość: senin przyznam sie, ze nie mialam doswiadczenia z tahini IP: *.for.connect.net.au 04.02.08, 11:07
            dotchczas...:((

            ale moze czas wyprobowac

            w zwiazku z powyzszym: obawiam sie ze nie uzyskasz tego
            charakterystycznego dla kuchni chinskiej smaku oleju sezamowego -
            jest zupelnie inny (jak rozumiem)niz smak tahini

            ciemny, tostowany -chinski- olej sezamowy ma specyficzny orzechowy
            smak (wyjaykowo niezwykle smaczny :))) - w przeciwienstwie do
            tloczonych na zimno ....

            w pierozkach chinskich jest on niezastewpowalny, bardzo
            charakterystyczny i smaczny sadze ze tahini, choc sezamowa, nie ma
            tego samego smaku

            zainwestuj w buteleczke oleju sezamowego - mozna go dodac wszedzie,
            do zup, mies, makaronow, a zwlaszcza warzyw - naprawde warto -

            tahini nie da tego samego efektu (jak przypusczam)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka