Dodaj do ulubionych

Wasz popisowy śledź na..

05.02.08, 10:33
..śledzika? Szukam inspiracji na dzisiejszy wieczór:) Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: nora Re: Wasz popisowy śledź na.. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.02.08, 10:50
      Kroję śledzie w małą kostkę, mieszam z niewielką ilością śmietany (tyle żeby
      "się trzymało")nakładam na talerzyk, robię w środku wgłębienie do którego
      upycham gęstą, kwaśną śmietanę wymieszaną z posiekanym koperkiem. Śmietanę we
      wgłębieniu można przed nałożeniem zabarwić sokiem z buraków. Talerzyk kładę na
      większym talerzu, na którym układam wianuszek z grzanek. Osobno świeże masło.
      Talerze najlepiej jednolicie kolorowe (np. mały talerzyk zielony, większy
      żółty), ładnie to wygląda :)
      • karka831 Re: Wasz popisowy śledź na.. 05.02.08, 11:37
        Mmm...proste i brzmi smakowicie-dziękuję:)
    • default Re: Wasz popisowy śledź na.. 05.02.08, 12:33
      Ukochany postny obiad mojego męża: śledzie w śmietanie z jabłkiem +
      ziemniaki z wody okraszone kawałeczkiem surowego masła.
      Dwie-trzy cebule siekam drobniutko, wrzucam do miski, wlewam kubek
      kwaśnej śmietany i - opcjonalnie - 1-2 łyżki majonezu, a następnie
      ścieram na tarce 1-2 kwaśne jabłka (jabłka na końcu i od razu
      mieszam z sosem, żeby nie zdążyły ściemnieć, bo brzydko wygląda).
      Jak jabłka nie są dostatecznie kwaśne to wciskam sok z cytryny do
      smaku. Opłukane z zalewy matjasy kroję w kawałki wielkości
      sporego "gryza" i mieszam z sosem. Sosu musi być objętościowo co
      najmniej tyle co śledzi. Musi się odstać parę godzin, najlepiej
      zrobić wieczorem i jeść następnego dnia. Moja córka wyjada sam sos,
      który po przegryzieniu się smaków jest naprawdę fantastyczny jako
      dodatek do ziemniaków.

    • jarek_zielona_pietruszka Re: Wasz popisowy śledź na.. 05.02.08, 13:06
      Śledzia wymoczyć, pokroić w kawałki na dwa palce. Każdy kawałek posmarować
      odrobinką musztardy typu stołowa. Ułożyć na niezbyt płaskim półmisku.
      2-3 kwaskowe jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i utrzeć na tarce o grubych
      oczkach.
      Średniego pora umyć, oddzielić część białą od zielonej. Część białą pokroić w
      ćwierćplasterki i wymieszać z utartym jabłkiem, dodać sok z połowy cytryny, sól
      pieprz zmielony, szczyptę cukru oraz gęstą kwaśną śmietanę. Wszystko razem
      dokładnie wymieszać położyć na półmisku ze śledziem i wstawić na 2-3 godz do
      lodówki.
      smacznego
    • figgin1 Re: Wasz popisowy śledź na.. 06.02.08, 10:37
      Na wczoraj to za późno, ale może kiedyś sie przyda. Podałam zwykłe matiasy,
      niewymoczone bo takie lubię najbardziej. Do tego sos ze śmietany, cebuli i
      koperku. Osobno wędzony ser i kiszone ogórki. I zytni chleb z masłem. Pysznosci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka