Dodaj do ulubionych

Wasze najlepsze ciasto

23.08.03, 13:01
Potrzebuję przepisu na jakieś pyszne ciasto... Jutro mam kolejną
wizytę u przyszłej teściowej i chciałabym ją czyms zaskoczyć..:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki Re: Wasze najlepsze ciasto IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 16:53
      to jest moje ulubione ciasto,zawsze mi sie udaje i smakuje wyśmienicie
      CIASTO:-4żółtka
      -0,5szkl. cukru pudru
      -0,5kg mąki tortowej
      -0,25dkg margaryny Kasi
      -1łyżeczka proszku do pieczenia

      KREM:-0.5litra śmietany
      -0.5szkl. cukru pudru
      -2 opakowania Smietanfixu

      POLEWA:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

      zagniatamy ciasto.dzielimy na dwie części.pieczemy na dużej blasze(ja robię na
      blasze dl.35.cm) w temp.180st. przaz ok.20-30min..ciasto kruche

      kremem przekładamy ciasto(najlepiej przekładac jak ciasto juz ostygnie)

      puszke mleka gotujemy w garnku z wodą 3 godziny(trzeba uważać ,żeby nie
      wyparowała woda z garnka).Gorącym karmelem smarujemy ciasto i posypujemy
      orzechami włoskimi.€ważaj jak bedziesz otwierac mleko odczekaj troche ,żeby
      puszka nie byla bardzo gorąca ,bo moze wystrzelic.

      najdluzej gotuje się mleko,ale sie opłaca ,bo jest pyszne.Ciasto równiez bardzo
      ładnie wyglada.Życze smacznego.
      • Gość: tangerines Re: Wasze najlepsze ciasto IP: *.pop.e-wro.net.pl 23.08.03, 17:28
        Biszkopt
        4 jajka, 1 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zimnej wody, 0.5
        szkl mąki krupczatki, mąka ziemniaczana, mak.
        Do 0.5 szklanki mąki krupcztaki wsypać 2 łyżki maku, a następnie dosypać do
        pełna mąki ziemniaczanej.
        Żółtka wymieszać dokładnie z wodą. Białka ubijać dodając cukier i zółtka (po
        łyżce cukru, zółtek, ubijać chwilę i znowu..). Ubitą pianę delikatnie wymieszać
        z mąką i makiem, piec w 150-170 st.
        MASA
        0.5 litra śmietanki kremówki (najlepiej z kartonika - Łowickiej)
        cukier waniliowy
        czekolada biała 1-2 tabliczki starta na tarce
        wiórki kokosowe 1 paczka
        wiórki migdałowe 1 paczka
        utrwlacz do bitej śmietany lub żelatyna
        Śmietanę ubić z utrwalaczem, wymieszac z wiórkami kokosowymi a także z
        czekoladą.
        Na biszkopt wyłożyć masę. Wiórki migdałowe zrumienić na patelni i posypać nimi
        gotowe ciasto. Biszkopt można zwilżyć herbatą z wódką i zapachem do ciast
        migdałowym. Pomiędzy ciasto a masę dajemy brzoskwinie - 1 puszka (biszkopt
        można też zwilżyć sokiem brzoskiniowym). Przy 2 tabliczkach czekolady wychodzi
        słodsza masa. Czekoladę ucieramy zaraz po wyjęciu z lodówki.
    • byhanya Re: Wasze najlepsze ciasto 23.08.03, 22:53
      jedno z wielu (podaje to najlatwiejsze)
      ciasto pomaranczowe z truflowo - czekoladowa polewa



      ciasto:
      2 pomarancze
      6 jajek
      150 g sparzonych migdalow (bez skorki)
      225 g cukru
      1 lyz proszku do pieczenia


      tufel czekoladowy
      125 g gorzkiej czekolady (nawet 75%)
      75 g masla
      2 zoltka
      2 bialka
      25 g cukru

      ciasto:

      1 pomarancze umyc i gotowac w garnku przez dwie godziny (cale ze skorka) az
      prze skorke przejdzie slomka do napojow

      2 migdaly posiekac dosc dokladnie najlepiej w specjalnym mikserze.
      pomarancze ze skorke drobno posiekac polaczyc z migdalami i do tego dodac jajka
      (takie jakie sa nie ubijane) i na koniec wsypac cukier z proszkiem do puieczenia

      3. mase wylac do wysmarowanej tortownicy. piec w 180 stopniach C prawie godzine
      (trzeba probowac drutem)

      masa truflowa
      czekolade roztopic (ostrozne zeby sie nie zwarzyla) najlepiej w kapieli wodnej
      dodac do roztopionej czekolady miekkie maslo i zoltka
      bialka ubic na sztywno razem z cukrem i delikatnie wymieszac z mieszanka
      czekoladowa. posmarowac tym schlodzone ciasto ktore jest jeszcze w tortownicy i
      odstawic w chlodne miejsce do zastygniecia
    • goska35 Re: Wasze najlepsze ciasto 24.08.03, 16:33
      ojejku... strasznie pracochłonne i wyszukane te wasze ciasta. Dużo piekę, ale
      opisy mnie strasznie zniechęciły...Sorki..:)

      Nie mniej podam przepis na moje ulubione ostatnimi czasy ciasto - zresztą
      przepis zaczerpnęłam z tego właśnie forum.

      Ciasto "Rafaello"

      2 paczki krekersów
      1/2 litra mleka
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżki mąki pszennej
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      cukier waniliowy
      1 masło (koniecznie, żadna margaryna)
      wiórki kokosowe (10 dkg) + trochę uprażonych na patelni na złoty kolor (ale to
      niekoniecznie)

      Odlać 1/2 szklanki mleka i rozrobić obie mąki. Resztę mleka z cukrem i cukrem
      waniliowym zagotować, wlać mieszankę z mąką i ugotowac budyń. Ostudzić. Potem
      zmiksować z masłem i na koniec dodać wiórki kokosowe.

      Krakersy ułożyć (ja układam na papierze do pieczenia, można na jakiejś formie,
      w każdym bądź razie mają być ułożone 3 szt x 6 szt (optymalne rozwiązanie). Na
      te krakersy rozsmarować krem - do wyczerpania masy (3 warstwy) - ostatnia ma
      być masa, którą należy posypać uprażonymi wiórkami.

      Pomimo słonych krakersów - jest pyszne i oryginalne.

      Pozdrawiam

    • Gość: ewcia77 Re: Wasze najlepsze ciasto IP: *.revers.nsm.pl 26.08.03, 10:55
      Placek cynamonowy
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      1 szklanki mąki
      2/3 szklanki oliwy
      1 szklanka orzechów włoskich dość grubo posiekanych
      1 łyżka sody
      1 łyżka cynamonu
      1 łyżka proszku do pieczenia
      4-5 średnich jabłek


      Jaja ubić z cukrem, dodać przesiana mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać
      orzechy, włożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie wszystko
      wymieszać. Piec ok. 40 min w prodiżu z wkładką albo w tortownicy. Przygotowane
      ciasto wygląda bardzo ciężko i grubo. Gotowy placek trzyma się długo w lodówce
      i smakuje coraz lepiej.
    • Gość: ewiesia1 Re: najlepsze ciasto- z opóźnieniem , ale pyyyszne IP: *.exbud.com.pl / 10.40.16.* 26.08.03, 11:48
      Ciasto składa się z trzech warstw:

      Ciasto kruche:
      20 dkg mąki
      14 dkg masła
      8 dkg cukru pudru, szczypta soli
      1 jajko, cukier waniliowy

      Siekamy składniki nożem i szybko zagniatamy, formujemy kulę i do lodowki na 30
      minut.
      następnie:
      3/4 kilo jablek kroimy na plasterki

      nastepnie ucieramy :
      25 dkg twarogu; 5 dkdg masła
      8 dkg cukru; 1 jajko
      3 łyżki śmietany
      1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka cukru wanilowego

      Ciasto podpiekamy w tortownicy ok. 15-20 min.(tak, jak tarte)

      Na podpieczone ciasto układamy jabłka i na to wylewamy masę serową.
      Pieczemy ok 35-40 minut w średnio gorącym piekarniku.
      Z blachy wyjmujemy dopiero po ostygnięciu.

      To ciasto jest pyyyyszne. Na tyle, że najlepiej od razu ilość składników
      zwiększyć o 50% , albo i 100%, bo zanim się obrócisz nie będzie po nim śladu.


        • Gość: Nina Re: Wasze najlepsze ciasto IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 28.08.03, 22:27
          Jak sie tak dopominasz, to masz:)
          Tort czekoladowy, naprawde szybki:)
          Ciasto
          3/4 kostki masla
          3/4 szklanki cukru
          3 jajka
          czubata szklanka maki
          lyzeczka psoszku do pieczenia
          4 lyzki kakao
          3-4 lyzki mleka
          tluszcz do formy.
          Make, kakao, proszek do pieczenia przesiac.Miekkie maslo zmiskowac z
          cukrem,dodac jajka, przesiana make i wlac mleko.Nalozyc do tortownicy (raczej
          mniejszej) i piec 40-45min. w 180*.Ostudzony placek przekroic na pol i
          nasaczyc woda z sokiem cytrynowym i alkoholem (niekoniecznie).
          Wazne-ciasto rosnie kopulkowato, tak ten typ ma i nie bedzie plaski, jak
          biszkopt:)
          KREM
          szklanka gestej smietany
          3 tabliczki czekolady deserowej (z mleczna nie jest taki dobry)
          1/3 kostki masla
          garsc startych migdalow lub orzechow (niekoniecznie).

          2 tabliczki czekolady polamac i rozpuscic na parze ze smietana;gdy masa
          troszke przestygnie-zmiksowac z maslem,dodac migdaly/orzechy, po ostygnieciu
          nalozyc gruba warstwa na ciasto, przykryc drugim krazkiem, troche docisnac.
          Tabliczke czekolady rozpuscic na parze-mozna dodac troszke masla i lyzke
          smietany- goraca posmarowac cale ciasto i widelcem albo zabkowana lopatka
          uczynic esy-floresy.
          Smacznego!
                • Gość: ewcia77 Re: Wasze najlepsze ciasto IP: 213.192.80.* 02.09.03, 12:23
                  JOJO - ciasto
                  Masa:
                  3 i 1/2 szklanki mąki
                  3/4 szklanki cukru
                  2 całe jajka
                  3 cm kostki margaryny
                  3 łyżeczki małe miodu sztucznego
                  1 łyżeczka mała sody oczyszczonej

                  Masa:
                  3/4 litra mleka
                  7 dużych łyżek kaszy manny
                  2 duże łyżki cukru


                  Mąkę posiekać nożem na stolnicy ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę.
                  Zagnieść. Potem podzielić na 3 równe części. Każdą część z osobna rozwałkować i
                  upiec na blaszce dużej prostokątnej. Piec każdy ok. 10 min. na złoty kolor.
                  Masa: na gotujące się mleko wsypywać kaszę mannę i cukier. Mieszać aby nie
                  przywierało do garnka. Gdy ugotowana masa ( kaszka) wystygnie dodawać do niej
                  jeszcze szklankę cukru i wiórki kokosowe. Dobrze razem wymieszać. Następnie
                  utrzeć 1 kostkę masła i cały czas mieszając dodawać do masy (kaszki. Wszystko
                  dobrze ucierzeć. Można dodać olejek zapachowy, rodzynki. Na sam koniec
                  przełożyć wystudzone 3 placki masą. Na wierzch posmarować polewą czekoladową.
                  Nie należy zrażać się długością przepisu. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo
                  pracy, a smakuje naprawdę wyśmienicie
                • Gość: ewcia77 Pijaczek - ciasto IP: 195.117.159.* 02.09.03, 12:26
                  Pijaczek - ciasto
                  biszkopt:
                  5 jaj
                  0,5 szklanki mąki tortowej
                  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
                  1 szklanka cukru
                  1 łyżeczka proszku do pieczenia

                  masa:
                  1 litr mleka
                  1 szklanka cukru
                  1 cukier waniliowy
                  8 łyżek mąki wrocławskiej
                  125 g masła roślinnego
                  1 żółtko

                  polewa:
                  0,5 kostki margaryny
                  0,5 szklanki cukru
                  3 łyżki kakao
                  1 paczka biszkoptów okrągłych
                  alkohol do nasączania biszkoptów



                  Biszkopt: ubić białka z cukrem, dodać żółtka a następnie obie mąki wymieszane z
                  proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy i włożyć do gorącego
                  piekarnika. Upiec na złoty kolor.
                  Masa: 0,5 l.mleka zagotować z cukrami, w drugim 0,5 l mleka wymieszać makę
                  wrocławską (można przecedzić, żeby nie było grudek). Do gotującego mleka z
                  cukrem wlać zawiesinę z mąki - mieszać aż do zagotowania. Odstawić z ognia
                  dodając masło roślinne i wymieszać. Do ostudzonej masy dodać żółtko z 1 jajka
                  (wcześniej zparzonego wrzątkiem)- dobrze wymieszać.

                  Masę przełożyć na upieczony biszkopt, a na wierzch układać biszkopty nasączone
                  alkoholem. Składniki do polewy zagotować i polać na wierzch ciasta.

                • Gość: Wz - z bita śmieta Re: Wasze najlepsze ciasto IP: 195.117.159.* 02.09.03, 12:30
                  Wuzetka z bitą śmietaną
                  3 szklanki mąki
                  1 szklanka cukru
                  4 jajka
                  2 łyżki kawy naturalnej
                  2 łyżki kakao
                  3/4 szklanki oleju
                  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  1,5 łyżeczki sody
                  bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania dużej tortownicy

                  Do przełożenia ciasta:
                  0,5 l śmietany kremówki
                  2 łyżki cukru pudru


                  Wszystko ucieramy mikserem. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kawę naturalną
                  zaparzona wcześniej w 1 szklance wody i ostudzoną, bez fusów. Następnie
                  dodajemy kakao, olej, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto po upieczeniu i
                  ostudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekrajamy na trzy części, przekładamy
                  ubitą śmietaną. Jeszcze smaczniejsze jest, gdy ciasto nasączymy ponczem z
                  dwiema łyżkami alkoholu.
                  Bardzo szybkie i tanie ciasto, wszystkie składniki są od razu ucierane.
                  Naprawdę "palce lizać". Dużo koleżanek wzięło ode mnie przepis i są zachwycone.
                  Ciasto można wykonać w formie tortu - wspaniały upominek urodzinowy lub
                  imieninowy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka