Dodaj do ulubionych

przetwory z papryczek chili?

24.02.08, 00:02
Przez pomyłkę kupiłam za dużo (6 dorodnych sztuk) i chciałabym coś z
nich zrobić, zanim spleśnieją albo uschną (suszonych nie potrzebuję,
mam.) Mam też akurat sporo tych najmniejszych, wściekle ostrych
czerwonych papryczek tajskich. Chętnie wyprodukowałabym domowy
sambal lub coś w tym rodzaju, ale jak? (Czerwona pasta curry odpada,
też mam zapasy.)
Obserwuj wątek
    • winoczerwone Re: przetwory z papryczek chili? 24.02.08, 00:10
      te duże mozna ciasno nadziać kremowym serkiem, doprawionym ziołami
      albo mieszanina serka i tartego twardego sera albo mieszanina serka
      i sera plesniowego albo mieszaniną serka i sardynek z puszki albo...
      oraz.... a także....:-), w każdym razie nastepnie schlodzic w
      lodówce przez noc, a potem ostrym nożem pokroić w talarki i
      powiedzmy rozrzucić na sałacie, ładnie wygląda, smakuje jeszcze
      lepiej
      a sambal to chyba małe miki, jak by wynikało z np. tego przepisu:
      www.recipesource.com/ethnic/asia/indonesian/00/rec0038.html
      • keltoi Absolutnie popieram! 24.02.08, 00:35
        winoczerwone napisała:

        > te duże mozna ciasno nadziać kremowym serkiem, doprawionym ziołami
        > albo mieszanina serka i tartego twardego sera albo mieszanina serka
        > i sera plesniowego albo mieszaniną serka i sardynek z puszki albo...
        > oraz.... a także....:-), w każdym razie nastepnie schlodzic w
        > lodówce przez noc, a potem ostrym nożem pokroić w talarki i
        > powiedzmy rozrzucić na sałacie, ładnie wygląda, smakuje jeszcze
        > lepiej
        > a sambal to chyba małe miki, jak by wynikało z np. tego przepisu:
        > www.recipesource.com/ethnic/asia/indonesian/00/rec0038.html

        Albo zblenderować fetę z gęstym jogurtem albo innym łagodniejszym serem, nadziać i zalać oliwą - pycha!
    • eeela Re: przetwory z papryczek chili? 24.02.08, 00:30
      Możesz z nich zrobić salsę meksykańską :-)
      Opiecz je na sucho na patelni, aż skórka zacznie lekko miejscami brązowieć, po
      czym zalej gorącą wodą i potrzymaj w niej ok. 20 minut. Wyciągnij, oczyść z
      ziaren, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Weź kilka pomidorów, opiecz na
      patelni tak samo, poczekaj aż ostygną, obierz ze skórki i też w kawałkach do
      blendera. Do tego wkrój z 5 ząbków czosnku, możesz też dorzucić odrobinę
      cynamonu i odrobinę więcej mielonych goździków, no i sól. Wszystko zmiksować i
      wlać do szczelnych pojemników.

      Taką salsę możesz dodawać do mięs pieczonych, duszonych, do zapiekanek, na
      kanapki, do jajek na miękko, pokrapiać jajka sadzone, tosty, sałatki
      (szczególnie pięknie komponuje się z liścmi kolendry, pomidorami, awokado i
      cytrusami). W zasadzie do wszystkiego oprócz słodyczy :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka