Dodaj do ulubionych

ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na party

29.02.08, 11:33
jutro ma wpasc do mnie sporo osob na parapetowke ok 15-20

po 1. wspollokatorzy mnie wystawili... obaj do pracy jutro ida i
zostalam sama na placu boju, a mieli miec wolne :( i pomoc
swianiaki :( a przyjda na gotowe jak zaproszeni goscie

co moge zrobic w miare smacznego i niezbyt pracochlonnego zebym
jeszcze miala odrobine sily na zabawe jutrzejszego wieczoru?

po 2. dzis caly dzien to ja siedze w pracy, wiec nie ma mowy o
przygotowaniach dzisiaj, wszystko moge zaczac robic od rana a ok. 19
maja sie ludzie zaczac pojawiac

po 3. kolejne utrudnienie rzecz sie dzieje na wyspie wiec nie mam
dostepu do wszystkiego co normalnie znajde w polskich sklepach np.
do dobrych wedlin (poza kielbasa zwyczajna i wiejska ktore ostatnio
moja sis przywiozla bedac z wizyta) no i nie wiem gdzie tu cholera
normalna wieprzowine znalezc mozna

pomozcie, prosze baaaaaaaaaaardzo
Obserwuj wątek
    • pinos Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 13:05
      Będziesz musiała pójść raczej w przekąski...
      Nachos z różnymi sosami - podejrzewam że w UK spokojnie do kupienia,
      deska serów przełożonych polskimi kiełbasami

      możesz upiec pizze - wbrew pozorom nie bardzo męczące, a dowolność duża...

      sałatki - żółtoserowa z czosnkiem i majonezem a także kukurydzą z puszki (no co
      ja poradzę na to, że ją uwielbiam?), caprese; wariacje z kuskusem...

      Ale łatwo nie będzie.
    • pani.serwusowa Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 13:50
      Jesli nie chcesz spedzic calego dnia w kuchni i sie zarznac, to
      latwiej bedzie uzyc gotowych produktow, jak np. ciasto francuskie.

      Smaczne i niezbyt pracochlonne sa z pewnoscia tarty. Przygotowanie
      ich ulatwia kupienie gotowego ciasta, kruchego lub francuskiego. Do
      mini tart na bazie francuza nie musisz miec nawet foremek. Na
      pociete kawalki ciasta poloz szpinak+fete, brie+pomidorki
      koktajlowe, kozi ser+orzechy i zapiecz. Udekoruj swiezymi ziolami,
      rukola.

      Dosc szybko robia sie tez palki kurczaka, sa dosc poreczne do
      jedzenia, podejrzewam, ze nie bedziecie wszyscy siedziec przy stole
      z pelna zastawa ;) Mozesz piec je np. z miodem i platkami chili, lub
      papryka i rozmarynem, lub zamarynowac przed pieczeniem w jogurcie z
      kuminem. Do tego bagietka i ziolowe, lub ziolowo - kaparowe maselko.
      Jak masz robota kuchennego , zrobisz je w 10 minut, potem
      potrzebujesz je tylko schlodzic kilka godzin w lodowce. Mozesz tez
      kupic gotowe chlebki naan lub flatbread - bez dodatkow i np. z
      czosnkiem i kolendra. Przygotowanie ich zajmuje 5 minut, maczane w
      hummusie lub oliwie swietnie smakuja. Wiadomo najlepiej upiec
      samemu, ale chcesz sie jeszcze wieczorem pobawic, a nie pasc na
      twarz ;)

      Aby nie bawic sie w robienie salatek, przygotuj warzywa (2-3 rodzaje
      salat, szpinak - odmiana 'baby', marchewka w slupki, koper wloski,
      ogorek, pomidorki, seler naciowy, kukurydza z puszki, oliwki
      zielone, czarne i np. nadziewane migdalami, suszone pomidory z
      oliwy, feta z oliwy z ziolami pokrojona w kostke, 'ziarenka'
      granatu) w polmiskach a obok dipy, dressingi w miseczkach, kazdy
      bedzie mogl skomponowac wlasny zestaw. Podalabym dwa dressingi na
      bazie oliwy (jedna np. zwyklej i octu balsamicznego, drugiej z
      orzechow wloskich) oraz np. hummus i inny dip do warzyw w slupkach -
      selera, marchwi, ogorka.

      Mozesz tez kupic gotowe foremki z ciasta filo, napelnic je np.
      mielona jagniecina, doprawiona rozmarynem.

      Na deser moze czekoladowe brownies - szybko sie robi i mozesz
      pokroic na male kawaleczki, bo to ciasto jest bardzo sycace. No i
      mozna jesc palcami :)

      Oczywiscie nie wszystko na raz :) To sa tylko rozne propozycje, na
      niezbyt pracochlonne dania, a nie konkretny zestaw. Mam nadzieje, ze
      chociaz troche Cie zainspiruja. A zagadalas do Galerii Potraw?
      • mala_mala Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:15
        dzieki za odzew :)
        zapomnialam wspomniec ze to bedzie raczej luzna forma siedzenie przy
        stole wykluczone chyba ze rotacyjnie bo maksymalnie zmiesci mi sie 6
        osob przy stole na raz ;)
        stol szwedzki + grill byl planowany ze wzgledu na ta kielbase
        zwyczajna :)

        pieczenie ciasta lub tart niestety odpada bo form do pieczenia nie
        mam w domu zadnych, ale pomysl z gotowymi polproduktami by kazdy
        mogl sobie skomponowac co mu najbardziej smakuje bardzo mi sie
        podoba na salatke albo koreczki, ze to ma byc bardzo wesola impreza
        z przebraniami i malowaniem twarzy gosciom to bede mogla spokojnie
        umiescic wielka instrukcje obslugi to masz talerzyk/wykalaczke i
        nabierasz co wyzej wymienione co lubisz najbardziej ;)

        no i moze macie pomysl jaki kurczak na zimno?
        lub jakas potrawka gulaszowa...

        do galerii zagladalam ale ja tam widze jedynie ciasta :(
        przelecialam z 3-4 pierwsze strony i niestety w tytulach nic mnie
        nie ruszylo... dlatego poprosilam o pomoc bo moze przeoczylam cos
        fantastycznego wlasnie na imprezy "masowe" bo od 10 osob wzwyz to
        dla mnie juz masowka ;)

        no i jeszcze jeden problem mam... nigdy jeszcze mi sie w zyciu nie
        zdarzylo zrobic salatki takiej z majonezem jarzynowej...
        jesli juz to chlopaki mieli to zrobic... ja myslalam o jakiejs z
        kurczakiem pieczonym lub smazonym, macie jakis sprawdzony przepis?

        chcialabym zeby troche jedzenia bylo bo zwykle na imprezach u
        znajomych alkoholu nie brakowalo ale z jedzeniem bylo roznie...
        • pani.serwusowa Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:38
          Domyslilam sie, ze mozesz nie miec form, dlatego zaproponowalam abys
          pociela francuskie ciasto na kwadraciki i nalozyla cos po prostu na
          gore :) Zobacz, ja tak zrobilam :)

          Cheddar i pomidorki:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1056665,2,7.html
          Feta i szpinak:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,894789,2,126.html

          Zobacz te ciasteczka serowe, sa bardzo dobre i niezbyt praco i
          czasochlonne. Mozesz przygotowac wczesniej i wstawic na kwadrans
          przed przybyciem gosci. Nawet jak ostygna sa pyszne:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1056664,2,6.html

          Przypomnial mi sie jeszcze jeden mega prosty a smaczny przepis: kus
          kus wymieszaj z natka pietruszki, pokrojonym w kosteczke upieczonym
          burakiem i granatem. Piszesz, ze jestes na wyspach – tym lepiej, oni
          z lenistwa maja prawie wszysto wstepnie obrobione lub gotowe. Wiec
          znajdziesz juz gotowy, obrobiony granat (same ziarenka), to skroci
          czas przygotowania, ostatecznie mozesz tez kupic gotowane buraki.

          Do do kurczaka, to moze po prostu zrob cos takiego:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,994938,2,24.html
          U mnie byl tunczyk, ale kurczak grillowany tez sie swietnie nada.

          Podaje tylko moje propozycje, bo te akurat pierwsze mi przyszly do
          glowy z GP, ale wierz mi – innych przepisow imprezowych na pewno
          jest cala masa.
          • mala_mala pyt a pro po tych kwadracikow z ciasta francuskieg 29.02.08, 15:42
            a jak myslisz plastry pomidorow lub koktailowe + polozone na
            plastrach mozarelli posmarowanej pesto jako wypelnienie kwadracikow
            z ciasta francuskiego...?
            a zamiast rukoli posypal poszatkowanymi liscmi bazylii...?
            oprocz ciasta francuskiego po prostu reszte mam w domu ;)

            potrzebny mi jeszcze orientacyjny czas i temperatura pieczenia jesli
            mozesz pomoc, mam tradycyjny piekarnik gazowy

            salatka z kuskusem i granatem tez jest pro :) pewnie bede miec znow
            problem ze zdobyciem natki pietruszki ale poradze sobie
            • mala_mala Re: pyt a pro po tych kwadracikow z ciasta francu 29.02.08, 15:45
              jak patrze na wlasne literowki to az mnie ciarki przechodza ale
              ciagle ktos dzwoni... i czegos chce :( ciagle tylko przeszkadzaja :P
              ogolnie moje biuro po goracym okresie sprawia dzis wrazenie martwego
              no i ponad polowa ludzi gdzies sie ulotnila i nie ma kto odbierac
              tel za mnie...
            • pani.serwusowa Pomidory, mozarella i pesto to zawsze dobry zestaw 29.02.08, 16:14
              Dalabym na gore cale listki bazylii.

              Z czasem bedzie problem, mam piekarnik elektryczny i nigdy nie pieke
              tego na czas, tylko na 'oko' ;) Jak ciasto wyrosnie, zezloci sie i
              jest upieczone od spodu (pieke na papierze, wiec nie przywiera,
              podnosze lekko nozem i sprawdzam), to wyjmuje. Nie wiem czy to
              pomocna wskazowka, ale nie jestem Ci w stanie podac czasu. Sprawdz
              moze na opakowaniu ciasta, podaja zawsze wskazowki do wszystkich
              rodzajow piekarnikow.

              Jesli nie pietruszka, to kolendra lub mieta - wtedy wyjdzie zupelnie
              inny smak, ale tez na pewno dobry :) Zreszta nie daje sie tego tak
              duzo, aby mialo duzy wplyw na smak, bardziej dla koloru ta zielenina
              jest.
    • glasscraft Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:01
      Mini kielbaski z piekarnika wymieszane z mieszanka miodu,
      angielskiej musztardy i ziaren sezamu.

      Diably na koniach: suszone sliwki nadziane chutnejem z mango,
      owiniete w palsterni bekonu, spiac wykalaczka i do piekarnika.

      Kielbasy, ktore masz plus jezeli masz dostep do Tesco to robia
      bardzo fajny platter z wedlinami (Tesco Finest Antipasto), sery,
      oliwki itp.
      • pani.serwusowa Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:09
        Te sliwki w bekonie chodzily mi po glowie, bo je uwielbiam, ale dla
        20 osob bym sie chyba jednak nie podjela ich robienia ;) A te male
        kielbaski to imho bardzo dobry pomysl :)
        • glasscraft Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:32
          Nie sa takie straszne te diably :-) na jakie wygladaja, ja mialam
          linie produkcyjna w styczniu na moje urodziny (okolo 15 osob) -
          wprawilams sie po zawinieciu kilku pierwszych; zapomnialam dodac ze
          jezeli chutnej mangowy smakuje za slodko to czasami mieszam z
          odrobina slodkiej :-) papryki.

      • mala_mala Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:28
        te mini kielbaski to przed pieczeniem wytaplac w miodzie i reszcie
        skladnikow?
        wybaczcie ze zadaje tak glupie pytania ale 2 lata na wyspie odcietej
        od cywilizacji kuchennej juz odcisnelo swoje pietno na mnie...
        ale po raz pierwszy!!! mam domek z PRAWDZIWA KUCHNIA a nie klitka na
        mikrofalowke lodowke i zlew...
        no i chce wrocic do gotowania bo to mnie naprawde cieszy i wiem jak
        to co jem zostalo zrobione :)
        • mala_mala Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:34
          tzn po raz pierwszy na wyspie bo w PL zawsze kuchnie mialam
          normalnych rozmiarow z wszelkimi dostepnymi gadzetami i bawilam sie
          swietnie zawsze przy ciastach i innych ;)
        • glasscraft Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:35
          Nie, upiecz je najpier w piekarniki (w zasadzie podgrzej) i gorace
          taplaj w mieszance miodowo-musztrdowo-sezamowej
          uktv.co.uk/food/recipe/aid/515806
    • glasscraft Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:45
      Moze to Ci sie przyda - jezeli uda Ci sie zlapac jakichs pomocnikow
      bo troche roboty z nadziewaniem na patyczki - to jutro, dzisiaj za
      to wszystko to sloika :-)

      www.deliaonline.com/recipes/marinated-chicken-in-a-jar,953,RC.html
      • mala_mala Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa 29.02.08, 14:52
        kurcze slicznie to wyglada :)
        jesli nie jutro to na pewno w najblizszej przyszlosci to wykorzystam
        • senin1 a tego kurczaka na zimno to jeszcze chcesz? 29.02.08, 20:19
          Podam Ci przepis na kurczaka po chinsku. Bardzo smaczny i efektowny,
          znakomity
          tak na ciepło i na zimno, a stopien komplikacji zaden. Trzeba tylko
          przygotowac zalewe wlozyc do niej calego kurczaka ugotowac i
          podawac. Acha,
          kurczaka trzeba przewrocic w trakcie gotowania.

          A teraz przepis:
          Zloty kurczak



          Kurczaka należy wymyc osuszyc I gotowac w niezbyt duzym garnku, po
          włożeniu kurczaka zalewa sięgac powinna do połowy tuszy)

          Składniki:
          Kurczak ok 1.5 kg
          Kawalek korzenia imbiru (wielkosci orzecha włoskiego)
          Mloda cebulka ze szczypiorem


          Zalewa
          Szklanka wody
          3 2/3 szklanki sosu sojowego ciemnego
          1 łyżka miodu
          2 łyżeczki brunatnego cukru ( może być bialy)
          2 gwiazdki anyżu
          1 lisc laurowy
          1łyżeczka oleju sezamowego
          łyżka stołowa sosu „hoi sin”
          1 łyżka sherry ( nie mylić z wiśniówką)

          ja często omijam dwa ostatnie składniki, bo czasem ich po prostu nie
          mam w
          spiżarni a do sklepu mam 30 km. Nie wydaje mi się, że smak na tym
          traci.

          No ale do rzeczy:

          1. imbir (w całości) i cebula -do wnętrza kurczaka
          2. Zagotować sos uważając by cukier i miód dokładnie się rozpuściły.
          3. Teraz można włożyć do rondla kurczaka. Doprowadzić do wrzenia
          polewając
          zalewą nie wystającą część i gotować na b.wolnym ogniu przez 15
          minut (zalewa powinna zaledwie powoli bulgotać).
          4. Przewrócić kurczaka I kontynuować przez następne 15 min. po czym
          przewrócić
          znowu na ostatnie 25-30 minut wolnego gotowania . Kurczak jest
          gotowy, gdy
          mięso na udku skurczy się odłączajac od kości w okolicy nozek.
          5. Wlaściwie danie jest gotowe. Trzeba teraz tylko je troszkę
          schłodzić I
          pociąć na eleganckie kawałki (zgodnie z zasadami kuchni chińskiej)
          lub podac w
          całości polanego paroma łyżkami podgrzanej zalewy w „dowolnym”
          przybraniu.

    • Gość: mala_mala Re: ratunku... jutro wpadaja do mnie ludzie na pa IP: *.plus.com 03.03.08, 18:30
      dzieki wielkie wszystkim :)
      przepisy przetestowane i polecam wszystkim innym
      zwlaszcza kanapeczki z ciasta francuskiego :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka