Dodaj do ulubionych

potrzebuje inspiracji:(

06.03.08, 18:02
od jakiegos czasu przezywam kucharski kryzys :(
nie mam smaku ani na mieso ani na warzywa i zupelnie nie wiem co
gotowac!
pomozcie dobrzy ludzie:)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: potrzebuje inspiracji:( 06.03.08, 18:38
      warzywa
      duzo warzyw :)

      Sałaty wzbogacone o rózności

      Tajszczyzna, chińszczyzna

      Ciecierzyca :) - ja się uzalezniłam
      własnie zjadłam puszkę z tuńczykiem, jajkiem , musztardą i cytryną
      Mniam
    • karotka_p Re: potrzebuje inspiracji:( 06.03.08, 19:33
      Polecam zdecydowane smaki. Ostre tajskie, kwaśna ogórkowa lub żurek, mocno słone wędzone ryby. Po takim zestawie apetyt przychodzi sam :)
      A swoją drogą zajrzyj do galerii, mnóstwo pomysłów.
    • eemu Re: potrzebuje inspiracji:( 06.03.08, 19:33
      dziekuje za podpowiedz z cieciorka:)
      po wypiciu polwytrawnego cidera poszlam na lekkim wcieciu do sklepu
      zakupilam kilka puszek a jest ich w Anglii od groma:)
      zamierzam tunczyka zastapic rozowym lososiem :)

      macie czasami tak ze przejdziecie caly sklep i nie mozecie znalezc
      na co macie smaka?
    • marghe_72 Re: potrzebuje inspiracji:( 06.03.08, 22:06
      proszę bardzo

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68889190,68889190.html?f=777&w=68889190&a=68889190

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66281777,66281777.html?f=777&w=66281777&a=66281777

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64534173,64534173.html?f=777&w=64534173&a=64534173

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64244336,64244336.html?f=777&w=64244336&a=64244336

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64044373,64044373.html?f=777&w=64044373&a=64044373

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64043245,64043245.html?
      f=777&w=64043245&a=64043245

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63301403,63301403.html?f=777&w=63301403&a=63301403

      z kus kusem
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59543220,59543220.html?f=777&w=59543220&a=59543220

      w postaci pasty
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405113,59405113.html?f=777&w=59405113&a=59405113


      z oliwkami
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59040695,59040695.html?
      f=777&w=59040695&a=59040695

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58635864,58635864.html?f=777&w=58635864&a=58635864

      curry z ciecierzycy
      1. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55668607,55668607.html?
      f=777&w=55668607&a=55668607

      2. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53877080,53877080.html?
      f=777&w=53877080&a=53877080

      Moja ulubiona na ciepło
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35103854,35103854.html



      bób lubisz?
      Fasolę?
    • poszukiwaczarmi Re: potrzebuje inspiracji:( 07.03.08, 00:14
      Spróbuj coś z węgierskiej kuchni. Doskonale rozgrzewa, jest pyszna i miła
      polskiemu podniebieniu, a przy tym ostra i rzeczowa.

      Np taki paprykarz: smalec/olej słonecznikowy roztopić, zdjąć z ognia, dodać dużo
      papryki w proszku, rozpuścić, wstawić na ogień, wrzucić kawałki kurzej piersi,
      krótko przesmażyć, na koniec dodać kwaśnej śmietany. Pyszne i pobudzające, a
      jednocześnie lekkie. A do tego kluseczki galuszki :) A na deser - naleśniki z
      orzechami i czekoladą albo Kaiserschmarrn - i będzie też austriacko i rozkosznie :)
      • keltoi Re: potrzebuje inspiracji:( 31.03.08, 23:44
        > Spróbuj coś z węgierskiej kuchni. Doskonale rozgrzewa, jest pyszna i miła
        > polskiemu podniebieniu, a przy tym ostra i rzeczowa.
        >
        > Np taki paprykarz: smalec/olej słonecznikowy roztopić, zdjąć z ognia, dodać duż
        > o
        > papryki w proszku, rozpuścić, wstawić na ogień, wrzucić kawałki kurzej piersi,
        > krótko przesmażyć, na koniec dodać kwaśnej śmietany. Pyszne i pobudzające, a
        > jednocześnie lekkie. A do tego kluseczki galuszki :)

        Na tym smalcu/oleju należy zeszklić cebulę, wtedy odstawić, na to paprykę w proszku, dokładnie rozpuścić; tu kurczak (wg mojej wersji - jakieś pół kilo) i na to wrzucić posiekaną drobno 1 całą paprykę (+ ewentualnie pomidora bez skórki), zasmażyć aż zmięknie; to wszystko zalać pulpą pomidorową (albo np dobrymi pomidorami w puszce z sokiem); tu możemy dodać jeszcze posiekaną ostrą papryczkę, jeśli lubimy; czekamy, aż papryka zmięknie i zacznie się rozpadać. Można doprawić śmietaną, ewentualnie z mąką, ale nie trzeba jeśli się nie lubi, chociaż jest to w oryginalnym przepisie. I TO jest csirke paprikas, czyli węgierski paprykarz z kurczaka. ;)

        > A na deser - naleśniki z
        > orzechami i czekoladą albo Kaiserschmarrn - i będzie też austriacko i rozkoszni
        > e :)

        Naleśniki z nadzieniem z orzechów włoskich (ew. laskowych), bez czekolady, podane z odrobiną wiśniowego syropu i kulą ze słodkiego białka są też węgierskie - nazywają się egri palacsinta.

        Kaiserschmarrn: porwane naleśniki z większej niż zwykle ilości jajek, często smażone z migdałami, podawane zmieszane z rodzynkami, marmoladą lub dżemem owocowym (zresztą, dokładne receptury podawania owoców się różnią, czasem się je podaje obok), posypane zwykle cukrem pudrem. I jest, owszem, austryjacki.
    • roseanne Re: potrzebuje inspiracji:( 07.03.08, 02:06
      ostatnio mam faze curry z jarzynami i tofu

      czy to mieszanka tajska zielona lub czerwona

      czy indyjska madras lub vindaloo

      musi byc cebula w piorka, cukinia w grubsze plasterki,
      czasami baklazan, czasami kalafior
      do tego ryz i jest su[er
      gotowe w 20 minut,

      w zasadzie tofu nie obowiazkowe, z miesem lub ryba jest super tez

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka