Dodaj do ulubionych

bita smietana do kawy

IP: 217.17.46.* 29.08.03, 08:43
Zrobiłam ostatnio kawe mrozoną, i dla dekokoracji dodaję zawsze bitą
śmietane. Otworzyłam pierwszy kartonik -wszystko jak trzeba, 36% kremówka,
data ważności ok, i niestety smierdzi jakimś kwasem. Nie zraziłam się kupiłam
drugą, ubijam i zrobiła mi się dziwna substancja, która nie przypominała w
niczym lekkiej puszystej bitej smietany, tylko pół-masło, pół-wodę. Nigdy mi
się to nie zdarzyło, to wina śmietany czy moja? Może ubijałam ją na zbyt
duzych obrotach ? Nie dodawałam tez zadnych śmietanfixów.
Obserwuj wątek
    • linkamocwiatru Re: bita smietana do kawy 29.08.03, 08:50
      Gość portalu: Ania napisał(a):

      > Zrobiłam ostatnio kawe mrozoną, i dla dekokoracji dodaję zawsze bitą
      > śmietane. Otworzyłam pierwszy kartonik -wszystko jak trzeba, 36% kremówka,
      > data ważności ok, i niestety smierdzi jakimś kwasem. Nie zraziłam się
      kupiłam
      > drugą, ubijam i zrobiła mi się dziwna substancja, która nie przypominała w
      > niczym lekkiej puszystej bitej smietany, tylko pół-masło, pół-wodę. Nigdy mi
      > się to nie zdarzyło, to wina śmietany czy moja? Może ubijałam ją na zbyt
      > duzych obrotach ? Nie dodawałam tez zadnych śmietanfixów.

      No raczej zle ubiłas, najpierw wolne obroty, na koniec szybkie. Zrobiłas masło
      i oddzieliła sie woda, moze tez za długo ubijałas
    • byhanya Re: bita smietana do kawy 29.08.03, 08:59
      zauwarzylam ze smietanke treba schlodzic inaczej trudno ja ubic . co do
      ubijania to powiedzialabym ze nejbezpieczniej ubijac najpierw szybko potem
      wolniej -jest wtedy wieksza kontrola kiedy treba przestac.
      ubijam smietanke baaaaaaaardzo czesto - prynajmniej raz w tygodniu pol litra od
      15 lat
      • Gość: Ania Re: bita smietana do kawy IP: 217.17.46.* 29.08.03, 11:42
        A do takiej bitej śmietany do kawy dodajecie utrwalacze?
        • joanna_1 Re: bita smietana do kawy 29.08.03, 12:36
          Być może było za ciepło w pomieszczeniu, w którym ubijałaś smietankę.
          Ja utrwalaczy nie dodaję.
        • Gość: lola Re: bita smietana do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 20:48
          Gość portalu: Ania napisał(a):

          > A do takiej bitej śmietany do kawy dodajecie utrwalacze?
          Jezeli zaraz bedzie zjedzone to nie, a do mrozonej która bedzie czekała na
          konsumpcje to chyba tak, choc nie próbowałąm
    • Gość: kasia Re: bita smietana do kawy IP: *.crowley.pl 30.08.03, 16:44
      A jakim mikserem robiłaś, chodzi mi o to czy dwoma (lub jedną)końcówką
      miksującą czy wlałaś wszystko do dzbanka z nożem miksującym??
      Słyszałam, że w dzbanku nie wychodzi, ja ubijam śmietankę tymi dwoma końcówkami
      i jest pyszna, trzeba mocno schłodzić przed ubijaniem.
    • Gość: helio Re: bita smietana do kawy IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 21:44
      Z pierwszą śmietaną cuchnącą to nie wiem, natomiast tę drugą "przebiłaś".
      Ja prawdę mówiąc używam raczeej mocno schłodzonej 30%, h

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka