Dodaj do ulubionych

kruche ciasteczka, o lekko pierniczkowym smaku

29.08.03, 14:05
uwielbiam je, ostanio znajomy kupil mi je na Długim Targu w Gdańsku, do
dostania tez w Ikei, ale w kosmicznej cenie cos ok. 9 zl, za 30 dag.
Te ciasteczka są kruche, cieńkie, o lekko pierniczkowym smaku, takim
cynamonowym, z dodatkiem masla. Jezeli ktoś zna i potrafi upiec te
ciasteczka, bardzo prosze o przepis, będe dozgonnie zobowiazana:))
Obserwuj wątek
      • silverstone wez przepis z Ikei 29.08.03, 15:54
        kiedys kucharz z Ikei dawal przepis na te ciasteczka - jakos tak przed swietami
        pare lat temu. Tylko nie zapomnij podzielic tego przepisu przez 10 bo oni tam
        robia wszystko masowo i chyba z 1000 sztuk mi wyszlo :)))))))) (jakies marne 24
        przy piekarniku hahahahahaha....)
        • nadine26 Nie odkopiesz dla mnie tego przepisu??:)) 29.08.03, 16:44
          prosze, prosze, prosze :))



          silverstone napisała:

          > kiedys kucharz z Ikei dawal przepis na te ciasteczka - jakos tak przed
          swietami
          >
          > pare lat temu. Tylko nie zapomnij podzielic tego przepisu przez 10 bo oni tam
          > robia wszystko masowo i chyba z 1000 sztuk mi wyszlo :)))))))) (jakies marne
          24
          >
          > przy piekarniku hahahahahaha....)
      • nadine26 Re: kruche ciasteczka, o lekko pierniczkowym smak 29.08.03, 15:55
        Gość portalu: Ania napisał(a):

        > moze to są imbirowe ciasteczka? gdzieś widziałam przepis...

        moze faktycznie to imbirowe ciasteczka, te , które tak lubie mozna przechowywać
        w puszce, bardzo dlugo zachwowuja swiezość.
        Mozesz napisac, gdzie widzialas ten przepis?
        Pozdrawiam bardzo serdecznie:)
    • baazia Re: kruche ciasteczka, o lekko pierniczkowym smak 29.08.03, 23:55
      Tak mnie opis ciasteczek zafascynowal, ze gruntownie
      przeszukalam internet i znalazlam dwie wersje: polska
      (strona mniammniam) i - krotsza czasowo - angielska.
      Smacznego!


      Składniki:

      35 dag masła
      2 szklanki cukru
      1 (niepełna szklanka melasy (lub miodu)
      1,5 łyżki imbiru
      1,5 łyżki kardamonu
      1,5 łyżki cynamonu
      1,5 łyżki goździków (zmielić)
      1 szklana śmietany
      1 łyżka sody oczyszczonej
      90 dag przesianej mąki


      Sposób przygotowania:

      Dokładnie wymieszać masło, cukier, melasę (miód) i
      zmielone przyprawy, dodać ubitą śmietanę.
      Sodę wymieszać z połową mąki, a następnie połączyć z
      przygotowaną uprzednio masą.
      Dosypując stopniowo resztę mąki, zagniatać ciasto.
      Następnie ciasto włożyć do naczynia, przykryć i
      pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
      Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej, a później
      wykrawać ciasteczka o fantazyjnych kształtach. Ułożyć na
      blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 2000C.
      Ok. 5 min, aż lekko zbrązowieją.


      Ingredients (Metric Version)

      145 g packed brown sugar
      160 ml molasses
      2 g ground ginger
      2 g ground cinnamon
      1 g ground cloves
      10 g baking soda
      150 g butter
      1 egg
      435 g sifted all-purpose flour

      Directions
      1 Place butter in a large, heatproof bowl. In a medium
      saucepan, heat brown sugar, molasses and spices just to
      boiling point. Add baking soda and stir in. Pour this
      mixture over the butter and stir until it melts.
      2 Beat egg and mix in; add flour, a cup at a time, and
      blend thoroughly. Turn out onto a lightly floured board
      and knead 1-2 minutes. Wrap in waxed paper and chill
      until firm (about an hour).
      3 Preheat oven to 325 degrees F (170 degrees C).
      4 Roll out to approximately 1/8 inch thickness on a
      lightly floured board and cut into desired shapes. Place
      on greased baking sheets and bake for 8 - 10 minutes.
      5 Remove from sheets and cool on racks; may be decorated
      with piped icing or whatever else you like!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka