Dodaj do ulubionych

Mazurek Królewski - jak zrobić?????

16.03.08, 00:05
Kilkanaście lat temu byłam na Wielkanoc u jednej znajomej
i jadłam ciasto pod nazwą Mazurek Królewski.
Ta znajoma nie piekła sama ciast tylko zamawiała u jednej
pani (niestety staruszka dawno już zmarła).Nikt nie zna przepisu
na ten mazurek, a ja dotychczas czuję go w ustach. On był strasznie
drogi i kroiło się go na bardzo małe kawałki.
A ciasto było:
dość ścisłe,
koloru żółtego / oczywiście/
dzióreczki w cieście były minimalne, czyli nie było to
ciasto jak drożdżowe.
Krótko mówiąc - niebo w gębie.
Jeżeli ktoś zna przepis........
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • genova51 Re: Mazurek Królewski - jak zrobić????? 16.03.08, 06:58
      Przepis na mazurek królewski wg Kuchni Polskiej:
      ciasto:
      35 dkg masła
      15 dkg cukru
      15 dkg migdałów
      skórka z pomarańczy
      6 jajek
      35 dkg mąki
      szczypta soli
      konfitury do przybrania /wiśnie, truskawki/
      lukier:
      10 dkg cukru pudru
      1 łyżka soku cytrynowego

      Utrzeć masło z cukrem, dodać 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz 1
      żółtko surowe. Ucierając, dodać skórkę i posiekane migdały. Do dobrze utartej
      masy dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.
      Rozwałkować na blaszkę 2/3 ciasta, z reszty zrobić wałeczki i ułożyć z nich
      kratkę. Całe ciasto posmarować żółtkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Po
      ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury. Całość polać lukrem,
      ewentualnie udekorować.
    • wadera3 Re: Mazurek Królewski - jak zrobić????? 16.03.08, 08:59
      Mazurek Królewski

      2 kostki (50 dag) masła,
      2 szklanki cukru,
      2 i pół szklanki mąki,
      10 dag migdałów,
      12 żółtek.
      Do wysmarowania blaszki: 1 łyżka masła lub zamiast tego - papier do pieczenia
      Sparzyć, obrać i usiekać drobno migdały. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
      Ucierając dalej wbijać po jednym żółtku. Nadal ucierając masę dodawać po trochu
      migdały, mąkę i cukier. Wyłożyć masę na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do
      pieczenia blaszkę. Z tej ilości składników będzie blaszka nieco mniejsza od
      blachy z piekarnika piecyków gazowych. Piec, a raczej suszyć, ciasto w
      piekarniku o temp. 150-160 st. C około 30 minut. Powinno się stać złociste.
      Kroić po zupełnym wystygnięciu na wąskie, kilkucentymetrowe kawałeczki.


      • wadera3 Lub: 16.03.08, 09:01

        Składniki:
        40 dkg mąki,
        40 dkg cukru,
        40 dkg margaryny palma,
        16 żółtek,
        ok. 10 dkg migdałów,
        aromat waniliowy.


        Sposób przyrządzenia:
        Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać na przemian żółtka i mąkę
        dokładnie przy tym ucierając. Na koniec dodać aromat i sparzone, obrane ze
        skórki posiekane migdały. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą
        bułką blachę.
        Piec ok. 40 min.
        Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i przybrać bakaliami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka