Dodaj do ulubionych

Masa marcepanowa a migdałowa.

16.03.08, 21:05
Kolega kupił masę migdałową- twierdzi, że ma to konsytencję gumy i jest słodkie jak diabli. Brak też pomysłów na zastosowanie jej. Przewertowałam książki, przeszukałam sieć- wszędzie są przepisy z masą migdałową, ale taką robioną własnoręcznie. A co z taką kupną?
Czy można z nią tak jak z marcepanową- znaczy wymiętolić z cukrem pudrem i taką na ten przykład do dekoracji tortów wykorzystać?
Ktoś już miał z takim czymś do czynienia?

pozdr
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Masa marcepanowa a migdałowa. 16.03.08, 21:27
      Marcepan moze miec od 80 do 20 procent zawartosci migdalow. Ten
      tani ma wiecej cukru, wiec istotnie moze byc slodki jak diabli i
      pewnie tez z tego powodu sie ciagnie - prawdziwszy marcepan (ten z
      wyzsza zawartoscia migdalow, minimum 40%) powinien byc kruchy i
      rozplywac sie w ustach, a nie oblepiac zeby i podniebienie.

      Czasami mozna tez spotkac tansza niz wysokomigdalowy marcepan i
      slodsza mase percepanowa - robiona z jader pestek moreli, podobna w
      smaku.

      Jesli wymietosisz ja z cukrem stanie sie tak slodka i mdla, ze nikt
      tego nie zje, szkoda by bylo. Mozesz zrobic z niej np:

      *nadzienie do ciasteczek (przepis czarnejmamy na GP na rogaliki z
      makiem nada sie idealnie, zamiast maku marcepan),

      *jako skladnik ciasta (malo slodki polkruchy spod, w to powciskane
      sliwki przecieciami do gory, w przeciecie kazdej sliwki w dziurke
      po pestce wciskasz kulke masy - pycha, sama to wymyslilam i jest
      swietne;)

      *jako skladnik bezowego spodu do przepysznego tortu: pol kilo masy
      mieszasz z czterema bialkami, rozsmarowujesz na trzy krazki na
      papierze do pieczenia (srednica 20cm), pieczesz na lekko zloto, po
      wystudzeniu przekladasz kremem kawowym - poezja.
    • linn_linn Re: Masa marcepanowa a migdałowa. 17.03.08, 09:32
      Migdaly kosztuja kilka razy wiecej niz cukier, wiec masa czesto bywa
      bardziej slodka niz migdalowa.
      Podawalam kiedys przepis na cassate sycylijska:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60662379&a=60682331
      Watek coquinarii ze zdjeciami musialabym odszukac / mieli problemy i
      stare linki nie sa aktywne /.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka