Dodaj do ulubionych

Mazurek z kajmakiem - jaki?

20.03.08, 10:49
Witam,
poszperałm w przepisach na mazurki z kajmakiem i zauważyłam, że są 3
metody:
zrobiewnie masy kajmakowej z mleka i cukru, rozpuszczenie krówek lub
z mleka skondensowanego z puszki.
Nigdy nie robiłam mazurków ale w tym roku chciałam upiec.
Mam pytanie czy kajmak z krówek będzie tak samo pyszny jak "domowy"?
Czy warto poświęcić troche więcej czasu i zrobić taki jak babcia
robiła...?


Dzieci Rocznik 2000
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? 20.03.08, 11:19
      ja robie z puszki, bo najszybciej i bez paprania sie, a poza tym
      tyle jest ozdób i bakalii na masie, ze nie wiem czy bylabym w stanie
      wylapac roznice
      dodajac jeszcze okolicznosci ogolnego przezarcia i to, ze od mazurka
      sie nie zaczyna jesc, tylko jest sie juz pewnie po barszczu, miesie
      etc.. to w ogole bym sie nie zastanawiala nad robieniem innej masy
      :)
      • cherrylee79 Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? 20.03.08, 12:28
        ja gotuję 2 /3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego. uwaga otwierać
        puszkę dopiero po ostudzeniu.
        • Gość: res Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:06
          a ja robie z krowek! pycha i wychodzi bardzo szybko
          • loola_kr Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? 21.03.08, 09:07
            Zrobiłąm z krówek na próbę i wyszła jakas lejąca...
            Co zrobiłam źle???
            Za krótko gotowałam???
    • imbirka Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? 20.03.08, 15:39
      Moim zdaniem jest spora różnica między tymi masami - kajmak jest dość jasny, jak
      się uda zestawić z ognia w odpowiednim momencie, to robi się cienka, krucha
      warstwa masy. Natomiast masa gotowana w puszce jest gęstsza, ciemniejsza, trochę
      galaretowata, bardziej toffi niż kajmak. Ja robię mazurek na cienkim kruchym
      cieście, gotuję kajmak z mleka skondensowanego niesłodzonego i cukru, z
      dodatkiem esencji waniliowej. I do tego oszczędna dekoracja z płatków migdałów.
      A masa puszkowa wg mnie pasuje bardziej do ciast warstwowych, kruchych babeczek
      i tego typu deserów. Z tym, ze masę taką znam kupowaną w sklepie, nigdy sama jej
      nie gotowałam (boję się, ze puszka wybuchnie :-) ).
    • Gość: basiek13 Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.08, 15:47
      Ja dzisiaj kupiłam kajmak w puszce firmy ,Markomilk -Masa Krówkowa. Czy to się
      nadaje na mazurka???




      • onlyou Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? 21.03.08, 00:30
        Mam nadzieje,ze sie nadaje, bo ja tez kupilam :)))
        • Gość: basiek13 Re: Mazurek z kajmakiem - jaki? IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.08, 08:23
          to może zrobisz pierwsza......:)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka