wiedzma30
28.03.08, 00:00
Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:
450 g marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody
Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie
dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik
spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do
tortow :)
Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.
Porady:
* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;
* W koncowym etapie rozpuszczania “traktuje” pianki tluczkiem do ziemniakow –
latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;
* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz na
stolnicy;
* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomnian
konsystencja dobrze wyrobiona plasteline;
* Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednak
gdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;
* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Od
biedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on
"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklej
maki, bo jest za gruba.
*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, mozna
tez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.
*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tluste
plamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bo
zawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... )
*Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkie
nierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie ja
naklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zreszta
nie jada sie tortow codziennie ;))
Gdzie kupic pianki?
W kazdym sklepie/ markecie.
Gdzie kupic barwinki?
W sklepach stacjonarnych i internetowych, w cukierniach.