Dodaj do ulubionych

pulchne kluski kładzione - jak?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 19:02
Ostatnio mamy w domu fazę na kluski kładzione, podawane w różnych
konstelacjach. Robię je wg proporcji: niepełna szklanka krupczatki
plus 2 jajka i nieco soli. Są dobre, ale nieco zbite. Zastanawiam
się czy da się osiągnąć bardziej pulchne kluski i jak? Próbowałam z
samych żółtek, bez różnicy. Takoz z dodatkiem kaszy manny. Może
szczypta proszku do pieczenia? A może po prostu ten model tak ma i
kluski pulchniejsze nie będą?
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: pulchne kluski kładzione - jak? 29.03.08, 19:07
      Ubij bialka-beda bardziej pulchne:)
    • bodzia50 Re: pulchne kluski kładzione - jak? 29.03.08, 19:28
      może spróbuj takie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77349230.html
    • bodzia50 Re: pulchne kluski kładzione - jak? 29.03.08, 19:32
      nie wiem czy o to Ci chodzi ale jeszcze jeden przepis:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77497752.html
    • Gość: panimira Re: pulchne kluski kładzione - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 20:54
      Dziekuję bardzo, wypróbuję oczywiście patent z ubitymi białkami oraz
      przepis na kluski francuskie, który wygląda ciekawie :)
    • matylda1001 Re: pulchne kluski kładzione - jak? 30.03.08, 12:05
      Ja dodaję proszek do pieczenia. Kluchy rosna podczas gotowania i
      wychodza takie duże o nieregularnym kształcie. Robiłabym mniejsze
      ale rodzinie podobają sie właśnie takie. Kluchy te juz dawno w mojej
      rodzinie uzyskały wdzięczną nazwe "mordoklejki" :)
      • atagha Re: pulchne kluski kładzione - jak? 30.03.08, 12:57
        ja też dodaję proszek do pieczenia i wodę ciepłą albo mineralną gazowaną
        • Gość: panimira Re: pulchne kluski kładzione - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 18:02
          I nie ma w kluskach posmaku proszku?
          • marbor1 Re: pulchne kluski kładzione - jak? 30.03.08, 19:49
            Bardzo dobre są kluski kładzione na bazie serka homogenizowanego.
            Są miękkie i delikatne.
          • matylda1001 Re: pulchne kluski kładzione - jak? 31.03.08, 14:54
            >I nie ma w kluskach posmaku proszku?<

            Nie ma.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka