Dodaj do ulubionych

Pierogi ruskie z serem i kartoflami

IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.03, 20:22
Pierogi ruskie z serem i kartoflami
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
600 g obranych kartofli,
250 g bialego poltlustego, lekko kwasnego sera,
1 srednia cebula,
1 lyzka masla,
1/2 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu,
sol.
Inne:
2 lyzki masla do polania pierogow lub 2 lyzki smalcu ze skwarkami,
200 ml gestej kwasnej smietany.

1. Przygotowac farsz: umyte kartofle ( dobrej jakosci, nie wodniste) obrac,
ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic, odparowac, po wystudzeniu rozgniesc
widelcem. Cebule posiekac niezbyt drobno, przesmazyc na zloty kolor. Ser
rozkruszyc. Przelozyc do miski kartofle, ser, przesmazona cebule, pieprz i
sol. Wymieszac wszystko, ale nie na jednolita mase: powinny w niej pozostac
male grudki sera i kartofli, ktore daja pierogom charakterystyczny smak.
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic
na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo. Kazda czesc kolejno
rozwalkowac cienko, ostroznie podsypujac maka, by nie wysuszyc ciasta.
Foremka lub
szklanka wycinac krazki srednicy 6-7 cm.
3. Na kazdy krazek nalozyc farsz (powinno go byc maksymalnie duzo), zlozyc na
pol, starannie zlepic. Uwazac, by nadzienie nie dostalo sie miedzy brzegi
zlepianego ciasta, gdyz pierogi sie rozgotuja.
4. Pierogi wrzucac partiami do szerokiego garnka z duza iloscia osolonego
wrzatku. Za kazdym razem zamieszac i przykryc. Kiedy wyplyna na wierzch,
odkryc, zmniejszyc ogien, gotowac jeszcze 2-3 min. Wyjac lyzka cedzakowa,
przelozyc na ogrzany polmisek, posmarowany sklarowanym maslem.
5. Podawac polane maslem lub skwarkami. Oddzielnie podac gesta smietane.
Zimne
pierogi mozna odsmazyc na masle lub smalcu.
Obserwuj wątek
    • goonia Re: Pierogi ruskie z serem i kartoflami 08.09.03, 21:44
      Gość portalu: a.m napisał(a):

      > 1. Przygotowac farsz: umyte kartofle ( dobrej jakosci, nie wodniste) obrac,
      > ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic, odparowac, po wystudzeniu rozgniesc
      > widelcem. Cebule posiekac niezbyt drobno, przesmazyc na zloty kolor. Ser
      > rozkruszyc. Przelozyc do miski kartofle, ser, przesmazona cebule, pieprz i
      > sol. Wymieszac wszystko, ale nie na jednolita mase: powinny w niej pozostac
      > male grudki sera i kartofli, ktore daja pierogom charakterystyczny smak.

      Mam pytanie odnosnie tego rozgniatania widelcem i pozostawiania grudek. Jeszcze
      nigdy nie robilam pierogow ale ja mam w przepisie zeby zemlec zarowno ser jak i
      ziemniaki, wtedy otrzymuje sie gladka, jednolita mase.
      Jak sie powinno robic?
      Bo ktore smaczniejsze to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
      Bede wdzieczna za odpowiedz.
      Pozdrawiam
      Goonia
    • Gość: luna16 Re: Pierogi ruskie z serem i kartoflami IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 00:42
      Hej hej podziele sie z wami jeszcze jednym-sprawdzonym!-przepisem na pierogowe
      ciasto:)Sama nie wymyslilam -to przepis sasiadki ale wielokrotnie sprawdzony i
      dziala:)Pol litra maslanki i maka "ile zabierze"czyli ok pol kg-zalezy od
      maki.Dalej tak jak zwykle-zagniatamy,walkujemy,nadziewamy,gotujemy i zjadamy:)
      Naprawde mieciutkie i pyszne.A na drugi dzien(jesli cos zostanie)mozna odgrzac
      na parze-tak jak kluski na parze-zamiast odsmazac.Smacznego!
    • Gość: Małgosia Re: Pierogi ruskie z serem i kartoflami IP: *.daminet.pl / *.tkdami.net 10.09.03, 21:32
      A ja wg patentu mojej babci nigdy nie rozwałkowuję ciasta (mówiła, że za dużo
      babrania się) tylko kawałek ciasta formuję jak na kopytka, tak samo jak na
      kopytka wycinam kawałki, potem rozsypuję nieco mąki, obtaczam w niej te kawałki
      lekko rozgniatając i na koniec rozwałkowuję je na odpowiednią grubość. Wbrew
      temu co pomyśli każdy z Was - że sa koślawe i każdy innej wielkości -
      odpowiadam, że są równiutkie ;) I szybko się robi - bo zrobienie ok. 70
      pierogów nie zajmuje mi więcej czasu niż pół godziny..

      Aha, do ciasta dodaję jajko, ale woda jest gorąca - i koniecznie troche oleju.
      Nie wiem czy to ma znaczenie - ale moja rodzina i znajomi twierdzą, że jestem
      mistrzynią pierogów (tak nie chwaląc się)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka