Dodaj do ulubionych

Co dobrego (zjeść) na Słowacji ?

28.04.08, 12:22
Czy poza knedlikami możecie polecić jeszcze jakieś "obowiązkowe"
potrawy, które warto spróbować na Słowacji ? Do tej pory na
hasło "kuchnia słowacka" przychodziły mi na myśl właśnie tylko
knedliki...
Obserwuj wątek
      • l.e.a Re: Co dobrego (zjeść) na Słowacji ? 28.04.08, 13:31
        strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninkou - kładzione kluski
        ziemniaczane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem czy słoninką (
        pyyychaaa )

        bryndzové halušky s opékanou slaninkou - bryndzowe gałuszki z
        wędzonką ( mniam slinotoku dostałam )

        Sviečková v smotanovej omáčke - polędwica zazwyczaj wołowa w sosie
        śmietankowo-warzywnym

        Važecká pochúťka - pod ta nazwą zazwyczaj ukrywaja sie placki
        ziemniaczane faszerowane mięsem duszonym

        sýr Parenica - miękki gnieciony , wędzony owczy ser

        Žinčica - to uboczny produkt, który powstaje w trakcie produkcji
        bryndzy, bardzo zdrowy napój, rzadko dostepny i raczej tylko w
        górach u górali albo w naprawdę dobrych restauracjach góralskich.
        • bagatella L.e.a 28.04.08, 20:40
          mam kolezanke slowaczke i te jej kladzione kluski z kapusta i
          boczkiem to za kazdym razem mistrzowstwo swiata! uuuwielbiammm,
          moja kolezanka robi tez super zupe pomidorowa, ktora nazywa
          paradajkowa, taka mocno zawiesista, troche inaczej jak my robimy,
          ale jest bardzo smaczna, natomiast do wolowego rosolu nikt mnie
          jeszcze nie przekonal i ... te muchy wszedobylskie, skad sie tam u
          was biora w takich ilosciach?
          • mhr-cs Re: L.e.a 29.04.08, 10:08
            nie wiem skad pochodzisz
            ale te dwa kraje
            maja prawie takie same rezepty slowianskie
            i juz kiedys pisalam ze sa wspaniale
            nareszcie ktos komu one smakuja

    • ba_nita Re: Co dobrego (zjeść) na Słowacji ? 28.04.08, 13:26
      Bryndzové halušky, oravské korbáčiký (rodzaj jakby oscypków), guláš kotlikovy,
      halászlé (rodzaj pikantnej zupy rybnej), hemendeks (jajko na szynce), hovädzia
      polievka (rosół wołowy), vyprážený syr (smażony, panierowany żółty ser),
      rieberko (schabowy z kością), rezeň (kotlet), palačinky so zavareninou
      (naleśniki z konfiturą). No i oczywiście piwo.
      • l.e.a ba_nito masz tu złe tłumaczenie 28.04.08, 13:34
        ba_nita napisał:

        > Bryndzové halušky, oravské korbáčiký (rodzaj jakby oscypków),
        guláš kotlikovy,
        > halászlé (rodzaj pikantnej zupy rybnej),

        hemendeks (jajko na szynce),

        powinno być hemeneks - a hemeneks to zwykła jajecznica niekoniecznie
        z szynką ale to nic słowackiego, popularne raczej wszędzie

        hovädzia
        > polievka (rosół wołowy), vyprážený syr (smażony, panierowany żółty
        ser),

        > rieberko (schabowy z kością), a to są żeberka a nie kotlet

        rezeň (kotlet),

        palačinky so zavareninou
        > (naleśniki z konfiturą)

        czy w jęz. polskim konfitura to również warzywa ? bo
        zavarenina to ogólnie wszystko co peklowane no i tez nie uważam
        tego za ty;powo słowackie danie

        . No i oczywiście piwo.
      • bene_gesserit Re: Co dobrego (zjeść) na Słowacji ? 28.04.08, 20:54
        Drobne poslizgi banity wynikaja z niedokladnego przeczytania i
        streszczenia tekstu. Oraz pewnie malej kompetencji samego zrodla:

        "Do rangi potrawy narodowej urosły bryndzové halušky(...) Obok
        znakomitej bryndzy ciągle rosnącym uznaniem cieszą się oravské
        korbáčiký – coś w rodzaju oscypków formowanych w wiązki cieniutkich
        włókien, dostępne w wersji solonej lub dodatkowo wędzonej.

        (...) Kuchnia węgierska zaznaczyła się na Słowacji gulaszem, w tym
        bograczem (guláš kotlikovy), paprykową zupą rybną halászlé i
        zastosowaniem ostrych przypraw: papryki i czosnku. Od Rusinów
        pochodzą pierogi i bliny, a od Czechów – knedliki i smażone karpie.

        Do podstawowych potraw, dostępnych bodaj w każdej restauracji w
        kraju, należą m.in. hemendeks (jajko na szynce), hovädzia polievka
        (rosół wołowy), vyprážený syr (smażony, panierowany żółty ser),
        rieberko (schabowy z kością), rezeň (kotlet), (...) palačinky so
        zavareninou (naleśniki z konfiturą) (...)"

        przewodnik.onet.pl/1251,1629,241568,notka.html
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka