GoĹÄ: Lorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:54 Ja ścieram na tarce z drobnymi oczkami ale mam wrażenie, że musi być lepszy sposób :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 07.05.08, 20:57 Robisz sobie jaja, prawda? :) Jeśli nie, to przepraszam i śpieszę dodać, że laskę wanilii się rozcina i wydłubuje czarne kropeczki z jej wnętrza. :) Serio trzesz na tarce? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
at.at Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 07.05.08, 22:22 Mam pytanie dotyczace wanilii. Dostalam dzis wanilie z Madagaskaru, taki maly peczek lasek waniliowych. Tyle, ze te laski sa wedzone... Przynajmniej tak pachna, dosc intensywnie. Czy to taka sama wanilia jak kazda inna? Mozna ja tak samo stowac? Marzy mi sie creme brulee :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 07.05.08, 22:34 at.at napisała: > Mam pytanie dotyczace wanilii. Dostalam dzis wanilie z Madagaskaru, taki maly > peczek lasek waniliowych. Tyle, ze te laski sa wedzone Jeśli wanilia pochodzi bezpośrednio z Madagaskaru, to potraktuj ją jako aromatyczną ozdobę kuchni. Moja rodzina, też wędrowcy;) ciężko odchorowała kontakt z madagarskimi przyprawami. Żywność pochodząca z tropików jest często skażona różnymi pasożytami, na które organizm europejczyków nie jest uodporniony. Leczenie jest długie, a powikłania bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie:( ps. Od prawie dwudziestu lat mam woreczek z goździkami, które ciągle pięknie pachną, ale nie mam odwagi ich użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: wanilia z Madagaskaru 08.05.08, 21:46 at.at napisała: > Mam pytanie dotyczace wanilii. Dostalam dzis wanilie z > Madagaskaru, taki maly > peczek lasek waniliowych. Tyle, ze te laski sa wedzone Takie maja byc. Francuska wyspa Réunion jest kolo Madagaskaru, produkcja w obu miejscach jest dobra (z Réunion jest duzo drozsza, bo u nas wszystko jest drogie ;-). To wyglada wlasnie jak wedzone. Wanilia to jest Orchidea (a dokladnie "straczek" Orchidei o tej samej nazwie). Wedrowcu, jestes troche kategoryczny - Madagaskar jest najbiedniejszy kraj na swiecie, wiec rozowo to tam nie jest. Jedzenie w takim kraju wymaga zawsze przezornosci. Ale z wanilia bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 07.05.08, 20:57 Zdecydowanie. Bo wanilii się nie trze na tarce :) Przecinasz ją delikatnie na połowę i nożem wyskrobujesz ziarenka które są w środku. "Kora" jest raczej niejadalna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 07.05.08, 20:57 Utluc w mozdzierzu. Ja zrobilam esencje i rozwiazalam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 08.05.08, 00:08 Jesli zle ja przechowywalas, to uschla i stad pewnie desperackie proby tarcia. Najlepiej taka wykorzystac do aromatyzowania gotowanego mleka (np na kajmak), albo rzeczywiscie zalac alkoholem i zrobic esencje. Tyle ze z jednej to nie wyjdzie duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lorka dziękuję bardzo!!!!!!! IP: *.3.20.195.pp.com.pl 08.05.08, 08:50 ranyboskie, jaka ja niedouczona jestem! Zawsze w przepisie miałam ilość a jak ją "zdobyć" już nie... Wanilię wyjęłam prosto z opakowania, więc sucha nie była (pewnie dlatego źle się tarła :)) Teraz już będę wiedziała - przeciąć i wydłubać :D Teraz się zastanawiam czy powinnam być załamana... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GMK Re: dziękuję bardzo!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:56 Ciekawostka z życia wanilii. Zbiera się ją jako zielony strąk bez aromatu. Właściwy aromat zyskuje w specjalnym procesie wędzenia. Strąki nawet po uwędzeniu są tylko nośnikiem aromatu ale nie dodatkiem do dań. Nie dane nam zatem będzie napawanie się zapachem lasu waniliowego... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: dziękuję bardzo!!!!!!! 08.05.08, 22:50 Nie powinnaś być załamana, każdy z nas zaczynał przygodę z kuchnią i miał różne wpadki ;) Moja reakcja była taka, jaka była, bo często zdarzają się na forum prowokacje, szczególnie ze strony niezalogowanych, nieznannych użytkowników. Jak już wydłubiesz ziarenka, to laskę możesz wrzucić do cukru, zamknąć szczelnie i po paru dniach mieć naturalnie aromatyzowany cukier waniliowy. Możesz też laskę ugotować w mleku, podczas robienia budyniu, lub wszędzie tam gdzie gotujesz jakieś płyny i używasz wanilli. (np. panna cotta) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 21:57 Można jeszcze razem z cukrem do malaksera wrzucić i powstanie domowy cukier waniliowy. Nie mój pomysł, widziałam jak J Oliver robił to w swoim programie. Ja używam jak wszyscy rozcinając laskę i wydłubując nożem ziarenka Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a po co ja do malaksera? 08.05.08, 22:01 cukier waniliowy mozna zrobic zasypujac 'lupiny' laski waniliowej cukrem. Zakrecamy sloiczek i zapominamy o nim na jakis czas. A potem mamy swietny cukier waniliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: a po co ja do malaksera? 08.05.08, 22:50 Dokładnie. Mam ten przepis na swój cukier waniliowy z internetu, niestety nie pamiętam czyj, bo nie zapisałam. Przyznam, że odkąd robię w ten sposób cukier waniliowy, nie używam kupnego. Kupny jest nie do przyjęcia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Czy jest jakiś sposób na stracie laski wanili 08.05.08, 22:39 Gość portalu: Lorka napisał(a): > Ja ścieram na tarce z drobnymi oczkami ale mam wrażenie, że musi być lepszy > sposób :) Wbrew pozorom - jedna z moich starych książek kucharskich przewiduje tarcie laski wanilii między dwoma kostkami cukru, więc głowa do góry. Acha - przechowywać to wszystkie zalecają w cukrze. Faktycznie taki cukier to niebo na ziemi, w odróżnieniu od chemicznego cukru WANILINOWEGO. Odpowiedz Link Zgłoś