Dodaj do ulubionych

jak zagescic zupe-krem ?

14.05.08, 11:56
Chodzi mi o te zupe :
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79337992,79337992,0,2.html?v=2
Czy moge ja zagescic jogurten greckim ? Po pierwsze nie mam w domu smietany i
nie bardzo mi sie chce biec do sklepu, a poza tym mam ambitny program
odchudzaniowy i wolalabym nie uzywac smietany.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: jak zagescic zupe-krem ? IP: *.spray.net.pl 14.05.08, 12:54
      Jogurt grecki ma 9 procent tłuszczu, jeśli nie więcej (nie pamiętam),
      więc nie jest dużo chudszy od śmietany. Lepiej użyć jogurtu 0%.
      Ale 1) nie chce Ci się iść do sklepu 2) Jogurt ma jednak inny smak.
      Użyj tego greckiego rozmieszanego z wodą.

      Z tym że od śmietany / jogurtu zupa się nie zagęści. Ona się zagęszcza od mąki.
      Nie polecam sypania więcej mąki, ale możesz wyregulować gęstość zupy dodając
      mniej bulionu. Albo dłużej ją gotując. I tyle.

      Ja robiąc zupę krem nigdy nie dolewam całego bulionu od razu, tylko dopiero po
      zmiksowaniu warzyw - wtedy wiem, ile mi go potrzeba.
      • nieskorzanka Re: jak zagescic zupe-krem ? 14.05.08, 13:01
        Zupy kremy zagęszczam zmiksowanymi gotowanymi ziemniakami( które
        gotują wcałości razem z zupą).Mąka nie jest potrzebna. Dziś mam na
        obiad szczawiową ze zmiksowanymi ziemniakami,1/2kg, a wcale nie jest
        zbyt gęsta. No i oczywiście śmietana i jajko gotowane posiekane.
      • poughkeepsie jogurt z wodą???? 14.05.08, 13:17
        a cóż to za szkoła. Tak jak dłuższe gotowanie szparagów - na pewno to smakowi
        pomoże :/ A ta zupa to koniecznie aż taka gęsta musi być?Z jogurtem uważaj, żeby
        Ci się nie zważył. Niskokalorycznie i skutecznie zagęszczają ziemniaki tylko
        najlepiej je gotować razem z zupą.
    • poughkeepsie serdecznie dziękujemy za wykład 14.05.08, 13:35
      bez Ciebie nikt by tego się wiedział :) A tak wracając do rzeczy co te mądrości
      o jogurcie z wodą mają do zagęszczania zupy skoro sama napisałaś że jogurt zupy
      nie zagęści tylko mąka? O tym, że długie gotowanie nie zaszkodzi delikatnym
      szparagom też bym polemizowała.
      • nobullshit Re: serdecznie dziękujemy za wykład 14.05.08, 13:41
        poughkeepsie napisała:
        > bez Ciebie nikt by tego się wiedział :)
        Ty najwyraźniej nie wiedziałaś.

        >A tak wracając do rzeczy co te mądrości
        > o jogurcie z wodą mają do zagęszczania zupy skoro sama napisałaś że jogurt
        zupy nie zagęści tylko mąka?
        Bo założycielka wątku chce również zupę zabielić - i to czymś chudym.

        Umówmy się, Pough, gdybym napisała, że jajko składa się z białka, żółtka i
        skorupki, też z byś ze mną polemizowała. Odezwałam się tylko po to, aby
        wyjaśnić rzecz osobom, którew mogłaś prowadzić w błąd.

        Wyłączam się. :)


        It's more fun to be bewildered sometimes than to always know it all.
    • sylwia1607 Re: jak zagescic zupe-krem ? 21.05.08, 15:10
      ja zageszczam ziemniakiem.wrzucam duzego ziemniaka pozniej go rozgniatam
      widelcem. a te mity, ze ziemniaki tucza sa nieprawda, ziemniaki sa bardzo
      zdrowe-wit C i maja bardzo malo kalorii. tucza podawane z ciezkimi sosami na
      smietanie i mace, lub z tluszczami.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka