Dodaj do ulubionych

Szpinakujemy!

14.05.08, 15:02
Tymek ma początki anemii i musi jeść między innymi szpinak. Radocha to wielka, bo mały szpinak uwielbia, no i sezon szpinakowy akurat :)

Dziś był szpinak wg zmodyfikowanego przepisu stąd:
serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/_z_makaronem_1.html
Modyfikacja polegała na zrezygnowanu z grzybów, zastąpienu kremówki zwykłą osiemnastką i dodaniu niemal kilograma szpinaku.
Danie boskie, zjedliśmy wszyściuteńko we dwójkę z synem.

Jutro zaś na kolację planuję kluski szpinakowe :)
A jak Wy szpinakujecie? Rzućta jakimś ciekawym przepisem.
Obserwuj wątek
    • lirio Re: Szpinakujemy! 14.05.08, 17:03
      Placki:
      paczka rozmrożonego surowego szpinaku ciapy, jajko, mąka, sól, pieprz -
      zamieszać, piec jak ziemniaczane, podawać ze śmietaną z czosnkiem.
      Zapiekany:
      wysmarować masłem naczynko żaroodporne, wyłożyć szpinak - zblanszowane liście
      dodać soli, pieprzu i czosnku, położyć na to dużo sera żółtego, następnie
      cieniutkie plastry boczku wędzonego, zapiekać.
      Podaję z zapieczoną obok ciabatką z masłem ziołowym i winem.
      No i jeszcze naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem lub omlet z boczkiem i
      szpinakiem ;) oraz zupa szpinakowa to u nas klasyka.

      P.S. mam nadzieję, że ze szpinakiem i anemią to był żart- szpinakiem nie
      podbijesz żelaza, bo jest go tam mało i w bardzo niedostępnej formie ;)
      • mazia Re: Szpinakujemy! 14.05.08, 21:19
        > P.S. mam nadzieję, że ze szpinakiem i anemią to był żart- szpinakiem nie
        > podbijesz żelaza, bo jest go tam mało i w bardzo niedostępnej formie ;)

        Kurde no, bardzo mądry lekarz z Wrocławia mi to wczoraj powiedział :)
        Kazał dziecku szpinak jeść (między innymi). A co na anemię?
        • gika_gkc Re: Szpinakujemy! 16.05.08, 07:01
          nam kazali głównie mięcho wołowe, cielęce, wątróbkę
          też nam lekarz powiedział, że z warzyw, np szpinaku jest słabo
          przyswajalny
          oprócz szpinaku jeszcze fasola podobno ma sporo żelaza
          • mazia Re: Szpinakujemy! 16.05.08, 08:49
            Mięcho też kazali, szpinak tylko między innymi a nie jako podstawa :D
            Ale akurat szpinak mały lubi i moge robic często, bo zawsze zje. I ja też!
          • mazia Dzięki Delilian, ale kurde jaja powiem Wam, bo 02.06.08, 23:15
            z tych produktów:
            >
            • Chude mięso czerwone
            • Indyki i kurczaki
            • Powszechnie wiadomo, że wątróbka jest bogata w żelazo, lecz NIE poleca się jej kobietom ciężarnym z powodu wysokiej zawartości witaminy A
            • Ryby, szczególnie z dużą zawartością olejów, które można zamrozić lub zakonserwować (takie jak makrele, sardynki, czy szprotki)
            • Jaja
            • Płatki śniadaniowe – niektóre zawierają podwyższony poziom żelaza
            • Rośliny strączkowe – w szczególności: fasola z puszki, ciecierzyca oraz soczewica
            • Orzechy (włącznie z masłem orzechowym) oraz nasiona
            • Ryż pełnoziarnisty
            • Tofu
            • Chleb, szczególnie pełnoziarnisty lub ciemny
            • Zielone warzywa liściaste, szczególnie jarmuż, rzeżucha i brokuły
            • Suszone owoce, w szczególności suszone morele, rodzynki i śliwki
            ******
            Tymek nie jada tofu oraz rzadko suszone owoce. Resztę wpierdziela aż miło. Takich np. bułek pszennych to zjada może ze dwie w miesiąc a czarny chleb cały czas.

            ***********
            Ponieważ witamina C (czasem zwana kwasem askorbinowym) może ułatwić wchłanianie żelaza przez organizm to, aby wykorzystać w pełni przyjmowane żelazo, włączaj do posiłków bogatą w witaminę C żywność; jak na przykład świeże warzywa czy owoce, albo świeży sok pomarańczowy.
            *********
            Tymek owoców je dużo i chętnie.

            ***********
            Uwaga na herbatę! Herbata może obniżyć wchłanianie żelaza z pożywienia. Unikaj picia herbaty bezpośrednio przed, po czy w trakcie posiłków – pij herbatę między posiłkami.
            ***********


            herbaty wogóle nie pije.


            To on może ma jakąś ograniczoną przyswajalność żelaza czy co? Bo dietę ma bogatą i je sporo. No kurde, no :/
    • hossa76 Szpinak light:) 14.05.08, 21:57
      Kilo szpinaku, 2 ząbki czosnku, oliwa i /lub masło, sól pieprz,
      gałka muszkatołowa.
      Pomieszać oliwę z masłem i zeszklić na niej czosnek - potem wrzucić
      szpinak i smażyć na mocnym ogniu chwilę - dosmaczyć porzyprawami:)
      Śmietaną też można;)
    • follow_me Szpinak z pomidorami 05.06.08, 20:01
      Szpinak wrzucamy na patelnię, na której lekko zeszklił się czosnek (ja na 1/2 kg szpinaku wrzucam prawie pół główki czosnku). Jak lekko puści sok, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową do smaku. Do tego wrzucamy małe pomidory pokrojone w ósemki (najlepsze są malutkie pomidorki tzw. truskawkowe, ale mogą być też zwykłe, byle dojrzałe, pachnące, ale niezbyt miękkie). Chwilę podgrzewamy, nie odparowujemy zbyt mocno (liście mają zachować kolor) i wykładamy na pełnoziarnisty makaron.

      To zdecydowanie najulubieńszy z moich przepisów.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka