Dodaj do ulubionych

bretońskie ciasteczka maślane, prośba o radę!

17.05.08, 19:00

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60995585,60995585.html?f=777&w=60995585&a=60995585
właśnie zagniotłam ciasto, ale jest ono tak miękkie, że właściwie przelwa się
przez palce (tzn. przelewałoby się, gdyby się nie kleiło:). zawinęłam je w
folię, ale ono sie totalnie spłaszczyło (miał być wałek, z którego wyjdą okrągłe
ciasteczka). czy mam dosypać mąki, czy po schłodzeniu coś próbować z tym robić,
bo to kwestia masła?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: bretońskie ciasteczka maślane, prośba o radę! 18.05.08, 10:23
      O walku nic tu nie ma:
      "Wszystkie składniki zagnieść, odrywać kawałki ciasta ręką i formować
      ciasteczka, kłaść na blaszce pokrytej papierem (dość daleko od siebie, bo trochę
      się rozlewają i powiększają wszerz)."
      Istnieja ciasteczka, ktore kroi sie z walka, ale tutaj jest mowa o odrywaniu.
      Mysle, ze to kwestii wielkosci zoltek.
          • bobralus Re: bretońskie ciasteczka maślane, prośba o radę! 18.05.08, 14:52
            dziękuję za odzew. ja dotarłam do oryginalnego przepisu. część ciastek ukroiłam
            w wałka, ale po kilku znowu się ciasto rozpuszczało i ciastka nie dawało rady
            zdjąć z noża, tak więc resztę ciastek "kulałam" ręcznie. piękne jak te miszamowe
            nie wyszły, ale mój chłopak lody waniliowe z wiśniami z syropu z nalewką i
            ciastkami ogłosił deserem roku (i zjadł jeszcze przed obiadem:). do tego mój
            gazowy piekarnik (jak ja go nie znosze!) spiekł je od dołu, na górze tylko
            powstał brązowy okrąg. starałam się dopiekać grillem (mam opcję albo gaz z dołu,
            albo grill z góry), ale on tylko pogarszał sprawe. ale ciasteczka serdecznie
            polecam, są przepyszne. i następnym razem zwrócę uwagę na wielkość żółtek, bo
            rzeczywiście były całkiem spore.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka