Dodaj do ulubionych

podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese

17.09.03, 12:08
j.w.

Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 12:51
      Ja robię tak:
      1. Makaron wiadomo:) - długi, gotować aż będzie miękki
      2. Sos - 1/2 kg mięsa mielonego, cebula, czosnek, pomidory, przyprawy (oregano,
      majeranek, tymianek, bazylia, pieprz, sól), malutka ostra papryczka, odrobina
      oliwy
      3. Pokroić 1 cebulę , 3 ząbki czosnku, ok. 1 min. blanszować na patelni z
      dosłownie kilkoma łyżkami oliwy.
      4. Dodać mięso, przyprawy (w zależności od pożadanej intensywności smaku więcej
      lub mniej), 3 pomidory
      5.Dusić az wyparuje nadmiar cieczy z pomidorów, mięsa itd.
      6.Na tależu rozłożyć makaron, uformować ładny kopczyk z sosu, posypać suto
      startym serem, położyć kilka oliwek i do dzieła:)
        • Gość: ecik Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese IP: *.innsoft.com.pl 17.09.03, 14:39
          nie mam pewności, czy to bolognese, ale ja robię tak: na patelni obsmażam
          cebulkę pokrojon w kosteczkę. Na to wrzucam mięsko mielone (wieprzowo-wołowe).
          Solę, dodaję "przyprawę do spaghetti" Kamisu (tj. bazylia, oregano ...),
          posypuję czosnkiem granulowanym (świeży zbyt szybko od nas wychodzi), pieprzę.
          Gdy mięsko się obsmaży, to dodaję parę łyżek koncentratu pomidorowego "Dawtona"
          (jest dość rzadki i lekko słodkawy). Mieszam całość. Czasem dolewam mleka, żeby
          złagodzić smak sosu. Polewam na makaron, posypuję dostępnym mi w danej chwili
          serkiem. Smacznego !!!
        • Gość: jarek Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese IP: *.fastres.net 17.09.03, 21:10
          Tak sie powinnio robic i tak sie we Wloszech robi, niewiem jak Polacy, ale moi czescy ziomkowie tak tego nie chca, dunczycy i szwedowie tylko tak chca, bardzo bym chcial wiedziec dlaczego, moze od tego ,ze w Europie Srodkowej zawsze sie jadalo makaron w inny sposob, w krajach skandynawskich sie go nie jadalo, to nie maja problemow robic go w sposob, o ktorym pan pisze.
          Tak samo jak sie u nas zawsze gotuje spaghetti razem z dwoma , trzema ziemiakami, maslo sie dodaje przed dodaniem parmiggiano (grana) do taleza....potem ser i jeszcze raz dobre videlcem wymieszanie.
          • Gość: Linn Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese IP: *.dialup.tiscali.it 18.09.03, 13:43
            Widac, ze tradycja i wzgledy wizualne sa silniejsze niz walory smakowe. Byc
            moze za bardzo nasladuje sie reklamy TV, gdzie w ten sposob reklamowane sa
            rozne fixy.
            Kazdy, kto choc raz widzial w TV wloskiego kucharza, pamieta jak robia oni
            makaron. Ogromna patelnia, oliwa, czosnek..... inne skladniki, na boku gotuje
            sie makaron. Wyciagaja go z wody koszyczkiem / tez ma znaczenie / i wrzucaja do
            sosu. Patelnie podrzucaja kilka razy zgrabnym ruchem / ewentualnie dodajac
            wczesniej sera /. Nie wiem, jak restauracje wloskie w Polsce, ale tu nikt nie
            podaje makaronu i sosu oddzielnie. Na poczatku mojego pobytu we Wloszech tez
            tak robila, ale dziwilam sie dlaczego w restauracji to samo zawsze smakuje
            lepiej. Sprobowalam wrzucac makaron do sosu i od razu bylo dobrze.
            Jesli ktos podaje mieso, makaron i salate, ostatecznie moge sie zgodzic. Jesli
            podaje sie makaron po wlosku, z sosem, musi byc inaczej. Dla Wlochow makaron i
            sos stanowia jednosc, a sosu czasem jest naprawde niewiele. Musi byc jednak
            dobrze / na cieplo / polaczony z sosem.
            Kto chce, niech sprobuje. Kto nie chce, jego strata.
    • noemi76 Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese 17.09.03, 16:03
      Ja robie sos boloński w następujący sposób:

      Podsmazam posiekana w kostke cebulę, dodaje wycisnięty lub posiekany drobniutko
      czosnek, chwilke smażę i dodaje mięso mielone (orginalnie daje się wołowinę,
      ale ja daję chudą wieprzowinęn najczęściej jest to szynka)i smażę aż straci
      czerwony kolor. następnie dodaje startą lub drobniutko posiekaną marchewkę i
      posiekany seler naciowy (we wszystkich oryginalnych przepisach są te warzywa),
      podlewam wogą i chilę duszę. Następnie dodaję kieliszek czerwonego wytrawnego
      wina i jak juz wyparuje dodaję zmiksowane pomidory bez skórki (świeże lub z
      puszki). Gotuję do zgęstnienia. Na końcu doprawiam solą, pieprzem i ziołami:
      oregano i bazylia.
      Taki sam sos przygotowuję do lasagne tylko dodaje jeszcze pieczarki.

      pozdrawiam :)
    • maniaczytania Re: podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese 17.09.03, 16:08
      Moze to nie jest oryginalne bolognese, raczej wariacja na teamt, ale prosze:
      przepis wlasciwie mojego meza:
      podsmaza sie cebulke, pieczarki, mieso mielone wieprzowo-wolowe, papryke
      zielona, soli, pieprzy, dodaje przyprawe do spaghetti Kamisu i oregano, a na
      koniec posypuje startym zoltym serem, pycha! Jeszcze lepsze jest na drugi
      dzien, jak przez noc sie wszystko przegryzie :)
    • Gość: maggie-c przepis wyprobowany IP: *.27-151.libero.it 18.09.03, 11:05
      tak nauczylam sie robic ragu' (bolognese) w Italii, doddam ze mieszkam na
      pograniczu regionow Marche i Romagna (do ktorego nalezy Bologna).

      1. przygotowac:
      -pokrojona w drobna kosteczke cebule (1) - seler naciowy (1 odnoze) - 1
      marchew. (To sie nazywa SOFFRITTO i jest podstawa wielu dobrych sosow)
      -2-3 zabki czosnku
      -pol szklanki czerwonego wina
      -puszke pomidorow dobrej marki
      -mala puszke koncentratu pomidorowego dobrej marki (mozna to pominac ale
      wychodzi lepsze)
      -okolo 500 g. mielonego miesa - WAZNE najlepiej mieszane wolowe z wieprzowym i
      JAK NAJLEPSZEJ JAKOSCI (najlepiej poprosic przy ladzie zeby zmielili dobre
      kawalki miesa na waszych oczach, ale nie wiem czy w Polsce tak mozna)
      -sol, pieprz i 1 kostka rosolowa (choc lepiej byloby ja ominac ale dodaje
      wiecej smaku)

      Na oliwie (dosyc duzo aby pokryc cale soffritto - nie oszczedzajcie)podsmazyc
      najpierw czosnek (nie za dlugo, nie ma sie spalic,tylko lekko zarumienic trzeba
      wyczuc moment) , nastepnie soffritto, mieszajac bez przery drewniana lyzka,
      zeby sie nie przykleilo. Ma sie wszystko przyrumienic ale nie zbrazowiec.Ogien
      sredni.
      Dodac mieso i dusic poki nie zbrazowieje, przyprawic je sola i pieprzem do
      smaku. Nastepnie polac winem i czekac az wyparuje i nie bedzie wody.
      Potem dodac pomidory, koncentrat, szklanke wody (nie z kranu!!!!!) lub nawet
      poltorej oraz kostke rosolowa.
      Doprowadzic do wrzenia po czym - UWAGA TO CALY SEKRET PYSZNEGO RAGU' - na malym
      ogniu gotowac wszystko przynajmniej 1 godzine a najlepiej do dwoch. Ogien ma
      byc maly, tylko lekkie babelki na powierzchni. Mieszac czesto i jesli mialoby
      sie osuszac dodawac wody. Wszystko pod przykryciem. Sos ma byc oczywiscie na
      koniec odpowiedniej gestosci, nie wodnisty ale zwarty.
      Na koniec posmakowac i ewentualnie doprawic, dosolic etc.

      Podawac z tagliatelle (najlepsze, spaghetti raczej poleca sie dla turystow,ale
      oryginalnie w Bolognii jada sie glownie tagliatelle!)

      Mozna wykorzystac sos do totellini z dodatkiem smietany kremowej (wymieszac) -
      nazywa sie to tortellini pasticciati.
      posypac grana lub parmigiano

      Buon appettito.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka