Dodaj do ulubionych

Beza Pavlova ze smietana czy kremem z mascarpone ?

IP: 217.11.141.* 30.05.08, 17:02
robilam kiedys beze pavlova z sama bita smietana + na to owoce ale
znalazlam przepis z taka masa
Krem:
4 żółtka
2 łyżki cukru kryształu
150 ml śmietany kremówki
15 ml sherry
25 dag serka mascarpone

myslicie ze bedzie lepszy taki krem? moze mniej mdly niz smietana? i
czym mozna zastapic sherry bo nie mam i niestety nie kupie
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Beza Pavlova ze smietana czy kremem z mascarp 30.05.08, 21:23
      Ja, od kiedy ojciec przyjaciolki o malo co nie zmarl w wyniku
      zatrucia sie salmonella z ukreconych na kogiel-mogiel zoltek, boje
      sie surowych jajek. Tym bardziej w upal. Noi do ukrecania lepszy
      jest cukier puder, nie krysztal.

      Mascarpone, nawet ubite, ma ciezsza strukture niz bita smietana i
      wg mnie takie polaczenie, jako bardzo konkretny deser, nadaje sie
      raczej na chlodne wieczory, a nie czekajace nas upaly. Postawilabym
      na smietane jednak, i bez zoltek. A zamiast sherry mozesz dodac
      dowolnego ulubionego likieru, ale nie za duzo, bo sie zetnie bialko
      i krem sie rozwarstwi.
    • fiorentinka Re: Beza Pavlova ze smietana czy kremem z mascarp 31.05.08, 08:21
      Orginalna Pavlova to spod z bezy,bita smietana i owoce.Podam Ci
      przepis na krem Chantilly,ktory tu we Wloszech ma szerokie
      zastosowanie w cukiernictwie.
      W malym rondelku o grubym dnie podgrzac 250ml mleka z wanilia(jezeli
      ktos nie lubi,to ze skorka cytrynowa).W miedzyczasie osobno ubic 2
      zoltka z 50g zwyklego cukru.Kiedy zoltka z cukrem zmienia kolor
      tzn.stana sie jasne i zwieksza objetosc dodac 50g maki(przesianej) i
      delikatnie polaczyc z masa(ja do tego uzywam miksera).Kiedy mleko
      bedzie gorace,ale nie gotujace,wlewac je malym strumieniem do masy
      caly czas mieszajac,aby nie powstaly grudki.Przelozyc z powrotem na
      bardzo maly ogien.Krem jest gotowy jak zgestnieje i zaczna pojawiac
      sie pecherzyki powietrza(oczywiscie nalezy mieszac,abu nie przywarl
      do spodu).Przelozyc goracy krem do miski i przykryc folia
      spozywcza,tak aby przywarla calkowicie do kremu(w te sposob nie
      powstanie nam gruba powloka)Gdy calkowicie wystygnie,zdjac
      folie.Ubic smietanke kremowke(ok.150ml) i delikatnie polaczyc z
      kremem.Ilosc bitej smietany wg uznania,ja zawsze daje na oko
      probujac.Wyprobuj,bo warto!
    • linn_linn Re: krem z mascarpone bez jajek 31.05.08, 08:32
      W tym watku znajdzesz krem z mascarpone i mleka skondensowanego slodzonego: w
      wersji bialej, kawowej i kakaowej. Prosty i niezawodny. Nie wiem, czy bedzie
      akurat dobry do tego deseru, ale jest bardzo dobry.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka