Dodaj do ulubionych

Masakra tortowa-Wiedzma30, peeky-wicky pomocy!!!

22.06.08, 19:38
Witajcie.
Po obejrzeniu forum i napaleniu się na zrobienie torta dla córeczki
na 5 urodziny myslałm że to baaardzo proste. Tort ma być na za
tydzień. A właściwie dwa torty, jeden na sobotę, drugi na niedzielę.
Popróbowałam sobie pracę na masie lukrowej, polepiłam kilka rózyczek
i z entuzjazmem postanowiłam dzis wypróbować lemon curd i bitą
śmietanę.
No i kicha. Ubijałam jajka w metalowej misce na parze i zrobiła się
jajecznica. zaczełam od nowa, stoi to coś w płynie cąły dzien w
lodówce i nijak nie chce stężeć.
Co do bitej smietany, ubijałam 30%, dodalam nawet śmietan fix ale
nie wydaje mi sie zeby uzyskana konsystencja nadawała sie na tort!

Powiedzcie jak zrobić bitą śmietane na tort sztywną zeby łyżka stała
i jak zrobić ten lemon curd zeby stężał. Tak mysle ze chyba sdo
wszystkiego dam żelatyny na te torty to będę miała chyba święty
spokój.
Aha. Poza tym czy jak obłożę ten tort bitą śmietaną to pod paste
lukrową posmarować go jakąś tłustą masą? I czy moze to być ten lemon
curd.
JAk długo można lemon curd przechować w lodowce?
Obserwuj wątek
    • peeky_wicky Re: Masakra tortowa-Wiedzma30, peeky-wicky pomocy 23.06.08, 13:34
      lemon curd:

      wszystkie skladniki lemon curd (5 jaj, sok z 4 cytryn + skorka z 2, 320g cukru,
      200g masla) wrzucam do miski i mieszam trzepaczka (aby rozbeltac jajka).
      miske ustawiam na garnku z gotujaca sie woda (dno miski nie moze dotykac wody!)
      i ubijam trzepaczka (z przerwami).
      gdy krem jest gesty zdejmuje z ognia (pozniej, po wystudzeniu w lodowce krem
      gestnieje jeszcze bardziej).
      btw: jesli ktos nie chce w kremie farfocli w postaci skorki z cytryny, to w
      trakcie ubijania (jak zrobi sie jednolity i zacznie gestniec) mozna go przetrzec
      przez sito.
      nie mialam okazji trzymac lemon curd w lodowce dluzej niz 1 dzien (znika
      migiem), ale wydaje mi sie, ze szczelnie zamkniety moze postac i ze 2-3 dni.


      bita smietana:

      musi byc mocno schlodzona (najlepiej cala noc w lodowce ustawionej na "super
      chlodzenie") - ubijamy ja na najwyzszych obrotach.

      btw jakiej marki byla ta smietana? (wydaje mi sie, ze ze smietan fixem to chyba
      kazda powinna sie "ubic", a przynajmniej odpowiednio zgestniec...)


      obkladanie lukrem:

      tortu w stylu angielskim nie smarujemy z wierzchu bita smietana (mozna uzyc jej
      tylko do przelozenia).

      przed obkladaniem tortu lukrem polecam obsmarowac go dla pewnosci cieniutka
      warstwa masla utartego z cukrem pudrem i np. ekstraktem waniliowym. (tylko
      najpierw musi postac pare godzin w lodowce).

      nie probowalam klasc lukru na lemon curd, wiec nie wiem jak sie zachowa.

      pzdr :)



      • betty_julcia Re: Masakra tortowa-Wiedzma30, peeky-wicky pomocy 23.06.08, 22:47
        Czy lemon curd jest jedną z warstw? Mój stoi dalej w lodówce i wciaz
        nei chce stężeć. Ale zrobię do niego jeszcze jedno podejście:)

        Śmietankę 30% mam z mlekovity. Ustawię lodówkę na namocniejsze
        chłodzenie bo teraz mam na 1 więc moze dlatego...

        Dziekuję za odpowiedź:) W weekend szaleje z tortami!:)

        Aha. Peeky...uszan i szacun jak mawia moja córcia:) Ty wiesz za co!!!
        • bene_gesserit Re: Masakra tortowa-Wiedzma30, peeky-wicky pomocy 24.06.08, 02:34
          Nie jestem tortowa specjalistka, ale odnosnie curdu: jesli to, co
          masz w lodowce jeszcze ci sie nie zsiadlo, raczej nie ma szans.
          Albo znowu jajecznica, albo za ktorko bylo na parze.

          Curd scina sie albo kiedy woda dotyka miseczki, albo kiedy garnek
          jest mocno nagrzany (rozgrzany metal garnka rozgrzewa ponad
          pozadana temperature sciany miseczki). Poprobuj z inna miska albo z
          innym garnkiem, a to z lodowki wywal.

          W ogole - mozesz sobie przygotowac miske z lodem i woda, zeby w
          razie gdybys zauwazyla pierwszy sciety farfocel curdu mogla
          blyskawicznie schlodzic miske, wstawiajac ja na lod (i mieszajac
          dalej, zeby sie ochlodzila calosc). To samo zreszta lepiej zrobic,
          kiedy curd jest zrobiony.
        • peeky_wicky Re: Masakra tortowa-Wiedzma30, peeky-wicky pomocy 24.06.08, 16:28
          betty_julcia napisała:

          > Czy lemon curd jest jedną z warstw?

          do wyboru sa 2 opcje:

          1) biszkopt, lemon curd, smietana, biszkopt, lemon curd, smietana, biszkopt

          2) biszkopt, lemon curd, biszkopt, smietana, biszkopt

          btw bene_gesserit ma racje - jesli tamten lemon curd nie stezal, trzeba zrobic
          nowy...

          zycze powodzenia i trzymam kciuki :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka