niedzwiedzica_sousie 02.07.08, 13:21 jadłam w restauracji. matko, jakie pyszne. kto wie, jak to zrobić samemu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Przybliż temat. 02.07.08, 14:13 Sos na ciepło (gotowany) czy na zimno, makaron w ziołach, łosoś gotowany, duszony czy smażony? Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re:Przybliż temat. 02.07.08, 14:25 całość na ciepło. sos biały z kaparami. w ziołach to raczej nie. to była całość jednolita. a łosoś jaki był to właśnie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Napiszę jak ja bym zrobił. 02.07.08, 14:35 Łososia na parze w ziołach (oregano) delikatnie doprawiony białym pieprzem i solą morską. Makaron wiadomo. Sos kaparowy: zrobić beszamel, zaciągnąć śmietaną doprawić solą, pieprzem, dodać kapary. Sos to klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re:Napiszę jak ja bym zrobił. IP: *.adsl.alicedsl.de 02.07.08, 14:49 Znalazlam taki przepis z ksiazki "Perfekte Pasta" Anne Wilson, co prawda jest bez karparow. 150 gr. smietany 2 lyz. cebuli szczypta papryki i pieprzu 60 gr. wedzonego lososia, pokrojony w paski Smietane z cebula wymieszac i zagotowac, ok. 5 min na malym ogniu gotowac, dodac przyprawy i paski lososia. (Mysle ze mozna bez niczego dodac do tego sosu kapary). Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re:Napiszę jak ja bym zrobił. 02.07.08, 14:50 ale wędzony to ten łosoś nie był na pewno w każdym razie dzięki za zaangażowanie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Przybliż temat. 02.07.08, 14:38 Znalazłam sosy kaparowe na ciepło : (miedzy innymi) www.mojeprzepisy.pl/Przepis/sos_kaparowy/ (tylko bulion sama bym zrobiła) lub ten ze smietana... www.mrooczlandia.com/kociolek/sosy_przyprawy/index.php?przepis=89 a łosoś może był ugotowany na parze? wtedy jest soczysty Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re:Przybliż temat. 02.07.08, 14:43 czyli rozumiem, że te dwa składniki - łosoś i sos robi się osobno i miesza na koniec? nie robi się tego za jednym zamachem w jednym garze? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Przybliż temat. 02.07.08, 14:51 eeee no co to - to nie! łosoś osobno, sos osobno. inacczej sos byłby raczej rybny, a łosoś sie rozleciał na cząstki i potrawa raczej straciłaby wygląd sosu, a nabrałaby wyglądy zupy Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sosy zawsze robi się osobno a przynajmniej 02.07.08, 15:01 w 9 przypadkach na 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Jeszcze jeden przepis IP: *.adsl.alicedsl.de 02.07.08, 15:39 Znalazlam jeszcze jeden przepis ale jest po niemiecku, jesli nie znasz tego jezyka to pozniej moge przetlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Jeszcze jeden przepis IP: *.adsl.alicedsl.de 02.07.08, 15:40 Zapomnialam o linku, rezepte.flos-bilderwelt.de/?p=3280 Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Jeszcze jeden przepis 02.07.08, 20:11 nie znam niemieckiego, ale dzięki za dobre chęci. w każdym razie, jak piszę poniżej, danie wykonane, spełniło moje oczekiwania i jestem z siebie dumna! :) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie zrobiłam! 02.07.08, 19:34 sos wg przepisu drugiego, po prostu rewelacja!!! łososia upiekłam w folii aluminiowej w piekarniku (nie mam naczynia do gotowania na parze), makaron takie szerokie wstążki z falbanką po bokach, no po prostu danie cud miód, polecam wszystkim!!!! Odpowiedz Link Zgłoś