Dodaj do ulubionych

wywiad kulinarny w USA - z kim chcecie?

IP: *.noname.net.icm.edu.pl 08.07.08, 12:34
Witam serdecznie,

Nadarza się okazja przeprowadzenia wywiadu z którymś z guru
kulinarnych w USA, dla polskiego tytułu. Czy macie swoje ulubione
typy, którym w szczególności chcielibyście zadać pytania? :)

Z serdecznymi kulinarnymi pozdrowieniami

mp
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: wywiad kulinarny w USA - z kim chcecie? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.07.08, 12:48
      a maja tam w oogole jakis? takich z prawdziwego zdarzenia?
      oprocz marty steward, ktora, o ile mi wiadomo, nie jest kucharka?
      nie przez zlosliwosc sie pytam, tylko gwaltownie mysle i zaden chef z usa mi
      jakos spontanicznie do glowy nie przychodz :(
      moge wymienic guru kulinarnych (cholera, jaki jest plural od guru?) z hiszpanii,
      anglii, niemiec, francji, australii, ale z "hameryki" ani jednego :(
      typuje jednak, ze jakis dobrze gotujacy europejczyk w kaliforni sie znajdzie.
      • pinkink3 niece vs. nephew---- do Nobull 08.07.08, 17:20
        Gość portalu: Nobullshit napisał(a):

        nie wiedziałam, czy "nephews"
        > to siostrzeńcy czy siostrzenice, czy może pa pałam, i napisałam mail z pytaniem
        > .
        > Nie raczył odpowiedzieć, więc się obraziłam. :)


        A obrazac sie nie bylo powodu.
        Jezyk angielski to przeciez dokladnie precyzuje i rozgranicza:
        nephew-siostrzeniec, bratanek
        niece- siostrzenica, bratanica
      • elzunia3 Re: Z nikim! Nieprawda!!! 09.07.08, 21:14
        U nas poprostu nie pokazywali

        EMERIL
        Kucharz najlepszy ze wszystkich.
        Wszyscy przy nim wysiadają.
        Naprawde. Jak jestem w USA to oglądam tylko jego..
        Przy nim reszta jest nic nie warta.
    • jo.hanna wbrew powszechnym opiniom, US ma kilku doskonalych 08.07.08, 16:21
      kucharzy :-) i to nie uwzgledniajac przeslawnej Marty Stewart (czy Steward?).
      Mam nawet liste ciekawych osob:
      1. Alice L. Waters
      2. Hubert Keller z Fleur de Lys
      3. ktos z Moose Restaurant--byly wlasciciel Ed Moose lub najnowszy "nabytek
      kulinarny" chef Morgen Jacobson
      4. Anna Sommerville z Greens, bodajze najciekawszej wegetarianskiej restauracji
      5. Jacque Pepin
      6. Rose Levy Berenbaum
      "[A]s you know, these are open forums, you're able to come and listen to what I
      have to say." GWBush
    • Gość: nora Re: Jakaż "głęboka" analiza nie poparta IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 10.07.08, 10:25
      Może i nie bije, ale to prawda. Znakomita większość mieszkańców Europy nie ma
      pojęcia o amerykańskiej kuchni, która jest wcale niezła, choć obfituje też w
      kulinarne potworki. Lub raczej w potrawy które dla Europejczyków są nie do
      przełknięcia, ale można się przyzwyczaić ;)a nawet je polubić, a niektóre
      kuchnie regionalne jak np. Cajun czy kreolska nie potrzebują przekonywania.

      Z tego co mi przychodzi do głowy na poczekaniu:

      New York Cheesecake (czyli sernik po nowojorsku) IMO nie ma sobie równych, a
      jadłam już dziesiątki serników przyrządzonych na dziesiątki sposobów.

      Amerykański kabaczek (squash) przyrządzony na grillu... pycha.

      Pancakes z syropem klonowym to jedno z moich ulubionych dań amerykańskich.

      Jambalaya, której osobiście nie lubię ale ma wielu fanów.

      Ciasto z dyni (pumpkin bread) przypominające w smaku nasz piernik. Oraz placek z
      dyni (pumpkin pie). Lubię i nawet sama piekę.

      Pecan pie - jw.

      Ciasto bananowe (banana bread) - jw.

      Zupa z małży (clam chowder).

      Lody z bananem i bitą śmietaną (banana split).

      No i na koniec poczciwy hamburger, który dobrze przyrządzony jest niebem w gębie
      i nie ma nic wspólnego ze świństwem serwowanym w McDonaldzie.

      Potrawy amerykańskie nie są może w większości zbyt wyszukane, ale twierdzić że
      kuchnia amerykańska jest be lub że w ogóle nie istnieje jest bzdurą.
      BTW ciasta są bardzo słodkie, aż palą podniebienie. W niemal każdym amerykańskim
      przepisie można śmiało obciąć ilość cukru o ponad połowę, by rezultat był do
      przełknięcia przez Europejczyków.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka