Dodaj do ulubionych

Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska

IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 27.09.03, 15:08
Hej !!!
W obliczu recesji postanowilem wziac swoj los we wlasne rece i otworzyc sklep
spozywczy.
Ma oferowac wszystko co potrzebne do gotowania "srodziemnomorskiego".(oliwy,
makarony, przyprawy, moze sery itp)

Mam prosbe; chcialbym Was zapytac o opinie co powinien oferowac i jaki
wystroj posiadac. Wszelkie sugestie i porady mile widziane.
Obserwuj wątek
    • momi Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska 27.09.03, 15:31
      Świetny pomysł. Wiem że to kłopotliwe ale dobrze byłoby gdybyś poszerzył
      asortyment o sezonowe warzywa, bo to podstawa w kazdej kuchni
      środziemnomorskiej. Jeśli chodzi o przyprawy to nie tylko te znane(zioła
      prowansalskie, bazylia,oregano...) ale i kompozycje do potraw. Robię właśnie
      mussakę i marzy mi sie dodać mocno grecką przyprawę, a nie mam i kombinuję:(
      Duży wybór oliwy, sery, makarony to podstawa. Do tego dobre pomidory w zalewie
      lub przeciery (poza sezonem), Ajvar(trochę po bałkańsku ), oliwki i wina.
      Wystrój bardzo prosty.
      • Gość: hgi Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 15:51
        ba
    • agridulce Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska 27.09.03, 17:50
      A gdzie będzie twój sklep?
      Zważywszy na recesję nie wiadomo, czy będą szły te droższe produkty (np. co
      tydzień świeży transport owoców morza); orzeszki piniowe, prawdziwy ocet
      balsamiczny, produkty pochodzące z małych zakładów wytwórczych - oliwa, oliwki,
      przetwory, warzywa marynowane w oliwie, oryginalne sery i wędliny. Tkakie
      luksusy będą iść jeżeli dobrze wybierzesz punkt (np. tam, gdzie mieszka sporo
      cudzoziemców) i nie przesadzisz z cenami(jeżeli będą atrakcyjne i towar świeży
      t o klienci będą przyjeżdżać z drugiego końca miasta). A wystrój jak
      najprostszy, rustykalny - ciepłe kolory, terakota, proste półki z surowego
      drewna.
      Powodzenia.
      • Gość: Italczyk Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 27.09.03, 18:02
        Sklep ma powstac w duzym miescie w zachodniej Polsce.
        Sam sie zastanawiam jak to bedzie z tymi owocami morza.
        Czy w Polsce jest mozliwa stala sprzedaz swiezych ???
        Cop myslicie o wielkosci takiego sklepu - jaka powierzchnia bylaby optymalna.
        Zaznaczam ze nie jestem rosyjskim magnatem naftowym lub medialnym :-)
        • Gość: Talia Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.com 27.09.03, 18:35
          Nie sądze, żebyś miał jakiekolwiek szanse konkurować z Piotrem i Pawłem na
          Gronowej i na Kopernika. Bo to miasto to oczywiście Poznań. Mają wszystko z tej
          branży dostępnego na Polskim rynku. Nie zapominaj, że sam nic nie
          zaimportujesz, bo nie jesteś w stanie dla jednego sklepu zdobyć certyfikatów
          Sanepidu na sprzedawane produkty (za drogo by to kosztowało). W tej sytuacji
          jesteś skazany na ofertę krajowych importerów, a od nich 95% ma P&P, a tam
          zakupy robią wszyscy, których stać na takie specjały.
          • Gość: Italczyk Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 27.09.03, 22:34
            Tyle ze P&P to po prostu market - fakt, ze super zaopatrzony, ale jednak
            bezosobowy, w ktorym klient jest tylko jednym z tysiecy.

Bylem w tym roku we Francji i mimo, iz nie brak tam wielkich i znakomicie
            zaopatrzonych sklepow wielkopowierzchniowych to jednak mnie urzekly male,
            rodzinne, przesycone srodziemnomorska atmosferą sklepy. Klimat, wystroj,
            obsluga itp - byly same w sobie atrakcją.
            To jak z gospodarstwami agroturystycznymi - nie wszyscy chca spedzac wakacje na
            zatloczonej plazy w Miedzysiach i nawet jesli maja gory pieniedzy nie
            koniecznie wybieraja Amber Baltic.
            PZDR
            • Gość: Basia Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.pl 29.09.03, 10:59
              szkoda że nie w Warszawie - a taki by mi się marzył..... a tak wogóle to brak
              przepisów na np. owoce morza powoduje że ni czorta nie kupuję tych różnych
              stworzonek bo nie wiem jak je przyrządzić ;(((
              • Gość: jorgen Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.outstando.com 29.09.03, 11:51
                Przede wszystkim trzeba dbać o właściwe PRZECHOWYWANIE produktów. Wyłożenie na
                lodzie jak w supermarketach nie wystarczy. Chłodziarki i jeszcze raz
                chłodziarki!! Do wina też!

Sklep najlepiej urządzić w starym podziemnym bunkrze!
              • ainer1 Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska 04.10.03, 15:55
                wlasnie Basiu,szkoda.
                A mzoe jest sklep w Warszawie tylko o nim nie wiemy? Prosze o informacje.
                Renia

> szkoda że nie w Warszawie - a taki by mi się marzył..... a tak wogóle to brak
                > przepisów na np. owoce morza powoduje że ni czorta nie kupuję tych różnych
                > stworzonek bo nie wiem jak je przyrządzić ;(((
    • kdd Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska 01.10.03, 17:04
      Myślę, że możesz też włączyć do oferty octy winne (zwłaszcza balsamiczne),
      różne rodzaje olejów (z pestek dyni, pestek winogron, ryżowy itp.), antipasti
      (pomidory suszone, kapary, karczochy w różnych zalewach, bakłażany w różnych
      zalewach), oliwki (greckie, hiszpańskie, włoskie, z różnymi nadzieniami),
      pieczywo śródziemnomorkie (ciabatki, chlebki pita), sosy (pesto i różne
      pomidorowe, oczywiście włoskiej produkcji). Może uda Ci się sprowadzić
      oryginalne jogurty greckie (kompletnie inne od tych sprzedawanych w Polsce).
      Dobrze gdybyś mógł sprzedawać świeże zioła i np.: ruccolę, orzechy - zwłaszcza
      pinii i nerkowca (b. ważne w kuchni śródziemnomorskiej). We Włoszech można też
      kupić w torebkach pyszne ciasteczka migdałowe (nie pamiętam jak się nazywają) i
      coś w rodzaju malutkich sucharków/grzenek wzbogaconych oliwą i różnymi
      przyprawami. Mógłbyś zaszaleć i oferować trufle albo smardze. Jeśli nie uda się
      wprowadzić do sprzedaży świeżych owoców morza, możesz sprzedawać owoce moża w
      różnych zalewach pakowane w pojemniczki (potrzebna będzie lada chłodnicza, ale
      potrzebna ona będzie również do sprzedaży serków mozarella, feta, ricotta,
      mascarpone itp.). Możesz spróbować wprowadzić do oferty wina. Weź również pod
      uwagę książki z przepisami na śródziemnomorskie potrawy.

Życzę powodzenia :-))))))))))

Kasia
      • Gość: Italczyk Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 01.10.03, 18:44
        O orzechach nie pomyslalem, ale faktycznie powinny byc, owoce morza raczej
        tylko w zalewach i mrozone, ale z Truflami i Smardzami to juz chyba poszlas za
        daleko :-))) Oczywiscie chcialbym bardzo, ale realnie na rzecz patrzac,
        mozliwosc handlu takim asortymentem u nas, jest czysto hipotetyczna. Z tymi
        jogurtami tez nie bedzie lekko, przynajmniej nie od razu.
        PZDR
    • Gość: marghe_72 Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 22:24
      Sery, sery , sery...
      M.
      • Gość: Brookie Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 02.10.03, 09:35
        Niech pomysle co ma Wloch w sklepie za rogiem, czesto tam robie zakupy.
        Nie wiem czy to sie przyda, ale jednak ...
        - sery, ricotta
        - srodziemnomorskie wedliny, suszone pomidory
        roznego rodzaju oliwki na wage
        -oliwa z oliwek, roznorodna
        - puszkowane ryby, ostrygi wedzone, w oleju
        - kawa, kawa, kawa w ziarnach na wage
        - warzywa, owoce, swieze ziola, przyprawy
        - makarony, pasta, noodles
        - lakocie ( wloskie ciasteczka amaretto i mama innych)
        Jak mi sie cos jeszcze przypomni to dam znac.
        Pozdrawiam i zycze sukcesow.
        • Gość: Linn Re: Sklep spozywczy - kuchnia srodziemnomorska IP: *.dialup.tiscali.it 02.10.03, 10:10
          Co do produktow wloskich, polecam wszelkiego rodzaju pesto, odradzam marynaty w
          sloikach. Ciasteczka migdalowe polecam szczegolnie te miekkie / choc i twarde
          sa dobre /. Juz ktos tutaj chwalil wloskie "taralli"; przypominaja troche nasze
          obwarzanki i sa w roznych smakach.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka