Dodaj do ulubionych

Jakie przekąski do wina?

IP: *.warszawa.mm.pl 18.07.08, 22:04
Przywiozłam z Hiszpanii kilka butelek wina.Chcę zaprosić znajomych...co moge
postawić na stół? cos do przegryzienia,pojedzenia,na zimno,w miare łatwego do
przygotowania.
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: Jakie przekąski do wina? 19.07.08, 07:53
      Jesli mozna ... ja tez mam pare watpliwosci ktore chetnie bym
      wyjasnil bowiem idea takiego spotkania (z powodu wina) jest ciekawa
      i mozna to "urzadzic" w bardzo ciekawy sposob. W temacie mowi sie o
      winie chociaz w tekscie, "cos do pojedzenia". Stad nasuwaja sie
      nastepujace pytania:

      - chodzi o degustacje przywiezionych win czy maly posilek w
      towarzystwie wina?
      - bedzie sie pilo jeden typ wina czy 2-3?
      - zaproszeni goscie beda glodni?
      - bedzie to na stojaco czy na siedzaco przy stole?
      - jak juz wspomniano, nalezy wiedziec jakie to wina aby dobrac
      przystawki (bardziej niz przekaski).

      "Tapas" to ... setki rzeczy. Praktycznie dowolna rzecz stad,
      doradzac "tapas" to jakby nic nie doradzac. Jest to bardziej nazwa
      funkcji i nie zawartosci. Pochodzenie tej nazwy jest historycznie
      dosyc ciekawe. W jezyku potocznym oznacza pokrywke.
      ..
        • Gość: ania_m Re: Jakie przekąski do wina? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.07.08, 09:50
          wybor tapas jest naprawde olbrzymi, np tu znajdziesz sporo przepisow
          www.arrakis.es/~jols/tapas/indexin.html
          jesli nie musi byc po hiszpansku, zrobilabym ze dwie wytrawne tarty.
          w niemczech podaje sie do wina prosty placek cebulowy na chlebowym spodzie, lub
          quiche lorraine.
          pasowalby mi tez alzacki flammenkueche, albo wytrawny sernik.
          mozesz faktycznie zdecydowac sie na deske serow udekorowana obficie suszonymi i
          swiezymi owocami i orzechami, choc to raczej dla mnie bardziej deser, ni przekaska.
        • janek53 Re: Jakie przekąski do wina? 19.07.08, 10:04
          Jako jeda z przystawek proponuje Carpaccio w dwoch wykonaniach.
          Pierwsze, do win czerwonych przygotowane z poledwicy wolowej i
          drugie, do win bialych czy rozowych, z lososia bardzo slabo
          uwedzonego.

          Obydwa podaje sie schlodzone. Carpaccio z poledwicy nalezy lekko
          posolic, skropic olejem virgen z oliwek i posypac rozdrobnionym
          parmezanem tuz przed podaniem

          blog.sigsiv.com/wp-content/uploads/2008/03/carpaccio.jpg
          www.sabores.co.cr/images/recetas/mar20_carpacciosalmon.jpg
          Z tego co wiem, Carpaccio mozna kupic w Polsce w Carrefour.
          • info-tw Re: Jakie przekąski do wina? 19.07.08, 15:20
            albo
            Polędwicę wyjąć z zamrażalnika i pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plastry
            i rozkładać na 4 oddzielne talerze. Do małej miseczki wlać sok z cytryny, oliwę
            z oliwek dodać sól i zmielić pieprz. Dobrze wymieszać i polać tym rozłożone
            plastry mięsa. Poprzykrywać talerze folią i odstawić na 15 minut, aby mięso
            przeszło marynatą. Zdjąć folie i posypać świeżo i grubo zmielonym czarnym
            pieprzem i skrojonym w płaty lub cienkie paski parmezanem. Udekorować rukolą.
    • janek53 Re: Jakie przekąski do wina? 19.07.08, 22:04

      Jako nastepne dania/przystawki proponuje:

      1. Zestaw serow:

      Wszelkiego typu. Dojrzale i poldojrzale do wina czervonego.
      Koniecznie z konfiturami i rodzynkami bez pestek.

      farm4.static.flickr.com/3245/2410052559_07b16b5b87.jpg?v=0

      2. Zestaw pasztetow:

      Do serow i pasztetow nalezy podac grzanki bardzo lekko tostowane.

      images.inmagine.com/img/mixa/mx028/mx028032.jpg

      3. Pápryka pieczona bez skorki.

      Usmazona przez chwile (3-4 min) na oleju vrgen w sosie naturalnym z
      kilkoma krazakami czosnku. Nalezy posolic.

      www.turismo.navarra.es/NR/rdonlyres/F3CA94C8-38EC-4B6D-8DF5-2EBE3B7D0F23/378/03.jpg


      4. Szynka parmezanska.

      Nic wiecej. Broni sie sama.

      www.jamonesdomecq.com/images/jamo1.jpg

      Do win bialych:

      5. Biale szparagi konserwowe.

      Na talerzu czy polmisku mozna dodac majonez y polowki gotowanego na
      twardo jajka. Posolic.

      www.alimentacion-sana.com.ar/images/esparragos.jpg

      6. Krewetki.

      Juz obrane. Moga byc mrozone. Smazone przez 2-3 minuty. Posolic. Na
      talerzu mozna dodac odrobine majonezu:

      estaticos03.cache.el-mundo.net/yodonablogs/imagenes/2007/02/13/1171016685_0.jpg


      7. Krazki kalamarow.

      Smazone no oliwie obtoczone maka. Posolic. Mozna podac cytryne do
      skropienia.

      www.nuestrogourmet.com/wp-content/uploads/2007/09/calamares-mediterranea.jpg


      Zapewniam, ze majac wszystkie produkty “pod reka”, laczny czas
      przygotowania wszystkich podanych dan nie przekracza 1 godziny. Jest
      wazna dekorcja.

      Goscie wyjda … zadowoleni.
      • Gość: ania_m a mnie nie IP: *.pools.arcor-ip.net 20.07.08, 15:55
        jak zrozumialam, ma to byc degustacja WINA i pod nie maja byc przekaski.
        po prostu tego wieczoru wszystko bedzie sie krecilo wokol napoji (napojow?), a
        przegryzki beda dodatkami :)
        bagatello, nigdy nie bylas na prawidlowym coctail party? tam panuje taka sama
        zasada. zreszta to samo w przypadku wszelakich degustacji trunkow organizowanych
        przez handlarzy nimi, hotele i restauracje.
        nie widze nic smiesznego w komponowaniu menu pod napoj. jest to moze rzadziej
        spotykane, ale jak najbardziej ok.
        jesli np przywiozlabym jakis megaegzotyczny alkohol z odleglego kraju i
        chcialabym nim uraczyc przyjaciol, rozgladnelabym sie za przepisami pasujacych
        do nich przegryzek. to samo robi autorka watku :)
        • coralin Re: a mnie nie 20.07.08, 20:11
          Zgadzam się z tym co napisała ania_m. Polska nie jest krajem o dużej
          kulturze winiarskiej i jego picie to raczej degustacja, do której
          pasują przekąski bardzo. Wino do posiłków jest na 2 planie, w
          przypadku przekąsek, przystawek na 1. W dobie utrudnionego przewozu
          wina(samoloty- limit wagowy i względy bezpieczeństwa) wino
          przywiezione z wakacji powinno być królem spotkania ze znajomymi, a
          nie tylko dodatkiem i "popiciem" obiadu.
      • bene_gesserit Re: Cokolwiek smieszy mnie to pytanie... 20.07.08, 21:30
        bagatella napisała:

        > jak to przekaski do wina?
        > wino pije sie do posilkow, a nie wyszukuje do nich przekasek!
        > jak bym na to nie popatrzyla, to jest to bardzo infantylne
        > potraktowanie sprawy

        Malo wiem o winie, a ty chyba jestes jego wyrafinowana znawczynia,
        wiec zapytam:
        czemu wino pije sie tylko do potraw i czemu nie do przekasek i
        czemu 'takie potraktowanie sprawy jest infantylne'???
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka